Verdidebatt

Fra oljepenger til jobber

Verden trenger jobber. Oljefondet kan bli verdens beste investor i utviklingsland.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oljefondet investerer i dag nesten alle sine midler i rike land. På denne måten forsterker de forskjellene i verden. Kirkens Nødhjelp mener derfor at Oljefondet må investere mer i fattige land.

Det kan skape viktige arbeidsplasser for fattige mennesker som trenger det.

200 millioner mennesker kommer til å være uten jobb i 2014, i følge FNs arbeidstakerorganisasjon, ILO. Vi må vi skape 600 millioner nye jobber de neste femten årene – bare for at ikke arbeidsledigheten skal øke, sier Verdensbanken. Det er altså et skrikende behov for gode jobber og spesielt i den fattige delen av verden spesielt.

Ni av ti jobber i utviklingsland er i privat sektor. Samtidig vet vi at små og mellomstore bedrifter i utviklingsland mangler nærmere 850 milliarder dollar i kapital. Disse bedriftene kan skape flere arbeidsplasser. Å få muligheten til å jobbe er en av de sikreste veiene ut av fattigdom.

Gjennom Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, har du og jeg 4000 milliarder på bok. Dette er folkets penger, vår felles formue. Disse er investert i rundt 8000 selskaper verden over, de fleste i rike land. I dag er kun 0,6 % av fondet investert i utviklingsland, mens de utgjør ca 13 % av verdensøkonomien. Dette forsterker forskjellene i verden.

Kirkens Nødhjelp er ikke alene om å ønske at oljefondet skal investere mer i utviklingsland. Den økumeniske Korsvei-bevegelsen tok til orde for å investere store deler av oljefondet i fattige land i 2009. I Norge er det for tiden et politisk rom og en politisk velvilje til å investere mer av oljefondet i fattige land fremfor i rike. Partier på både høyre- og venstresiden har tatt til orde for dette, enten i uttalelser eller i utkast til partiprogram. Vi ser også at investeringer i utviklingsland generelt øker , fordi det er der veksten er, men vi trenger flere investeringer som skaper gode jobber.

For: investeringer er ikke nødvendigvis bra i seg selv. Utviklingsland trenger investorer som er ansvarlige og langsiktige, og som kan ta en viss risiko. Oljefondet er en slik investor. Som verdens største statlige fond kan oljefondet sette en ny standard for globale investeringer. Gode investeringer, i sektorer som ansetter lokale folk og i bedrifter som sørger for anstendig arbeidsliv, kan skape gode jobber. Det må utarbeides strenge regler for utvelgelse og oppfølging av investeringene. Dette skal sikre at de positive ringvirkningene blir størst mulig og de negative konsekvensene minst mulig. Derfor jobber Kirkens Nødhjelp for at norske myndigheter investerer oljefondet slik at det i større grad kan komme de fattigste i verden til gode, for å sitere Korsveis uttalelse.

Kirkens Nødhjelp utfordrer regjeringen til å opprette et nytt fond med et nytt mandat En grunn til at oljefondet investerer så lite i fattige land er at politikerne har bestemt at vi i dag kun skal kjøpe verdipapirer som det tilbys lite av i utviklingsland. Derfor er det nødvendig å åpne for å investere på nye måter. Veksten i dag, og i overskuelig fremtid, er vesentlig høyere i utviklingsland enn i rike land.

4000 milliarder er vanvittig mye penger. Så mye penger at oljefondet er verdens største statlige fond.  Det gir oss store muligheter til å skape investeringer der det trengs mest, i fattige land.

Innlegget er også publisert i Vårt Lands papirutgave 28. februar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt