Arnt Thyve

17

NRK og løgnen

Det er ikke noe nytt at NRK har valgt side ettertrykkelig i konflikten mellom Israel og palestinere, men man kan jo holde seg til et minstemål av faktaopplysninger. Kveldens "Brennpunkt" var ikke noe annet enn tvilsom propaganda.

Publisert: 26. feb 2013

I kveldens "Brennpunkt: Giverlandet" på NRK1 fikk vi se en grafikk av staten Israels utvikling fra 1948 til i dag. Kommentatoren viste først et ensfarget kart og sa følgende: "Det brune feltet (hele Israel) var palestinernes land før det ble okkupert". Dette er ren og skjær løgn. Britene eide hele landet i 1948, og før dem var det ottomanerne som eide det. Innbyggerne var i 1948 en blanding av jøder og arabere så det er uansett usant å si at "palestinerne eide landet". Det var nok flere arabere, men Jerusalem har hatt jødisk flertall siden før 1900. Hvor har NRK gjemt jødene? Dette ble nok ikke feil grunnet mangel på kunnskap - det var nok gjort med kald beregning. NRK er avhengige av en viss troverdighet for å forsvare sin posisjon som lisensfinansiert TV-kanal. Hvis de skal beholde denne troverdigheten, må de vise dette ved å fjerne personer som bevisst prøver å lure det norske folk med løgner. (Les Sidsel Wold)

Hun fortsetter: "I 1948 ble Israel proklamert, og i krigen som fulgte mistet palestinerne mer av landet sitt." Ved ikke å si noe, vil en seer som ikke kjenner historien tro at Israel startet denne krigen. Dette er bevisst tilbakeholdelse av fakta for å lure folk. Det samme gjentar seg med seksdagerskrigen. 

I det hele tatt er det visst bare Israel som ikke har fulgt opp Oslo-avtalen. I alle fall er det slik NRK framstiller det. Dette innslaget er ensidig og ukorrekt - i tradisjonell NRK-stil. Det er en skam at slike som Sidsel Wold for lov til å spre sitt Israel-hat uimotsagt.

Når NRK tvinger meg til å støtte dem forventer jeg noe annet enn slik propaganda og løgn. Klage er sendt...

Forøvrig er jeg sterk motstander av at 800 millioner skattekroner i året skal brukes på slikt tull. Palestinerne er på ingen måte vårt ansvar. La de rike araberlandene sørge for dem istedet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Illusjon og løgn....

Publisert rundt 8 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.
Palestinerne er på ingen måte vårt ansvar

Fint innlegg Thyve.  Det er en illusjon å tro at menneskelige lidelser er uungåelige.  Selvom det skulle vært slik at Israel representerer et imperialsistisk og sionistisk aparteid-styre, ( slik Lars Gule løgnaktig påstår det er. ) er ikke dette noen grunn til fattigdom og lidelser i regionen.  Palestinerne har angivelig hundretalls millioner av tros-brødre i sine nabo-områder som tilsier alle muligheter for velstand og næringsliv.  Tragedien er en forkvaklet form for nasjonalisme som  i en merkelig stor grad støttes av folk her til lands med tvilsom fortid angående demokrati og ytringsfrihet. Sist ute er Jan Erik Smilden i Dagbladet som i går mer enn tydlig ikke forstår hvorfor man har ytringsfrihet og demokrati.  Det er jo nettopp for å bøte på de problemene regionen faktisk har. Smilden og mange med ham mener at vi skal ha mer av det som skaper problemene, dvs. mer relgiøst motivert nasjonalisme, mer muslimske teokrati, mer stamme og klan-velde.  Alle stater i regionen burde sett på Israel som et lysende eksempel på hva som faktisk mulig er å få til med flyktninger av alle slag.  Folk i sin alminnelighet og journalister i NRK i særdeleshet har oversett og glemt det faktum at også Israel er en gigantisk flykningeleir.  Det er folk som har flyktet og fått asyl og beskyttelse fra forfølgelser og trakkaseringer fra mange land og Europa i særedelshet. Vi har altså 2 stk flyktningeleire i området. Det ene med demokrati, ytringsfrihet, læreinstitusjoner og et blomstrende næringsliv og mange områder helt i den teknologisk front.  Det andre ligger i økonomisk kuvøse med store interne problemer som ligner mer på borgerkrig enn en statsdannelse.  Er det noen her som tror at området hadde vært mer fredelig enn Libanon og Syria dersom Israel ikke hadde eksistert?                   

Kommentar #2

Jonas Stava

3 innlegg  225 kommentarer

Godt innlegg

Publisert rundt 8 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.
Forøvrig er jeg sterk motstander av at 800 millioner skattekroner i året skal brukes på slikt tull. Palestinerne er på ingen måte vårt ansvar. La de rike araberlandene sørge for dem istedet.

Et meget viktig og godt innlegg Thyve. 

Den kristne avisen Norge idag ble tidligere fratatt sin pressestøtte på grunn av manglende journalistisk arbeid. Om samme standeren hadde blitt holdt til NRK så hadde pengestøtten blitt fjernet for lenge siden. Til tider så fungerer NRK som mytefabrikk og propagandaspreder. Dekningen av Israel er så subjektiv og dårlig at men må virkelig spørre seg om det kan være seriøst.

Jeg er til tider skremt av utviklingen vi ser i vårt Norge. Historieforfalskning og propeganda blir mer og mer vanlig for hver dag som går. 

Kommentar #3

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Vanskelig

Publisert rundt 8 år siden

Hver eneste lille detalj i denne konflikten er konfliktfylt, for å utrykke det slik, eller i alle fall har det et potensial for konflikt i seg. Derfor blir reportasjer og framstillinger om det som skjer gjenstand for et skarpt og kritisk søkelys.

Thyve har nok rett i mye av det han skriver om historien som ligger bak og opprettelsen av Israel. Men det er slett ikke sikkert at hans versjon heller er den absolutt korrekte. Å balansere i disse spørsmålene er svært vanskelig. Det er slakk line. De fleste faller ned på den ene eller andre siden.

Sidsel Wold er intet unntak. Problemet hennes er at hun, i motsetning til de fleste av sine kollegaer ikke gjør forsøk på å fremstå balansert. Det beste som kan sies om dette er at da vet vi i alle fall hvor vi har henne. Og det er jo en positiv menneskelig egenskap å være oppriktig. Men for en journalist stiller det seg litt annerledes.

Her er derfor mitt lille bidrag på denne tråden:

Wold fortalte at en journalist (med et jødisk navn, han så ut som en jøde, altså var han en israelsk journalist) mente noe om vanskelighetene som palestinerne opplever ved de forskjellige soneinndelingene som Israel praktiserer. Når Wold ikke nevnte at journalisten var israelsk, misset hun et viktig journalistisk poeng. Ei kjempetabbe, vil trolig noen av hennes kollegaer si. Det at det var en israelsk journalist, en fra fiendeland, som var opptatt av dette, av den urettferdigheten som palestineren blir utsatt for, hadde styrket troverdigheten betydelig.

Hun hadde valget om å nevne hans bakgrunn og slik gi framstillingen økt troverdighet, eller å unnlate å nevne det for på den måten å ikke avsløre at Israel er et demokrati med frie meninger der hvem som helst kan opponere og til og med kritisere det mest betente; nemlig Israels agerende overfor palestinerne. I Israel er forholdene slik sett omtrent som vi har det her i Norge.

Hun valgt bort det siste. Det sitter nok langt inne å undergrave det "demoniske" bildet av palestinerens motpart - som hun selv har gjort sitt for å skape de siste årene.

Kommentar #4

Per Arne Brandal

147 innlegg  504 kommentarer

Mer dobbeltmoral fra NRK

Publisert rundt 8 år siden

NRKAll­tid nyhe­ter 25. februar ca. kl. 20.25: NRK-programlederen spurte kor­re­spon­dent Sidsel Wold om det fore­kom­mer tor­tur i pale­stinske fengs­ler. Wold svarte med å erklære “du mener vel isra­elske fengs­ler!”, og svarte kun på det: “nei, tja, bla bla bla”. Sam­men­hen­gen var at man dis­ku­terte om en pale­sti­ner som døde i et isra­elsk feng­sel, var tor­tu­rert. Pro­gram­le­de­ren for­snak­ket seg nok.

 

http://www.document.no/2013/02/dagens-dobbeltmoralske-drypp/

Kommentar #5

Espen Halvorsen

42 innlegg  56 kommentarer

Så mitt bidrag

Publisert rundt 8 år siden
Jeg ser du nevner gårsdagens Brennpunkt. Det fristet meg litt til å trekke frem forrige ukes Brennpunkt i et eget innlegg. Jeg er svært lite imponert over arbeidet de gjør. Forferdelig ukritiske til sine kilder, det vet jeg av egen erfaring.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere