Verdidebatt

Grubbegata som inspirasjon

Vår nasjonale selvfølelse ser for tiden ut til å være satt under observasjon. Et tegn i tiden kan være referansene tilbake til de årvisse forsinkelsene som fant sted før 22. juli når det gjaldt stengningen av Grubbegata nær Regjeringskvartalet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tilfellet har som kjent vært gjenstand for utallige mediekommentarer og artikler i tiden etter 22. juli 2011 og granskningskommisjonens rapport. Lite å være stolt av dette.

Grubbegata passerer tett opp til det terrorangrepne Regjeringsbygget, og det ser etter hvert ut til at denne gatestubben har gått over i en rolle som nasjonal markør og felles referanse for sviktende lederskap koblet med forsinket framdrift i offentlig finansierte prosjekter.

En tvilsom status det for så vidt kunne være grunn til å glede seg over, fordi det vil være med å klargjøre bakgrunnen for medienes nyvåkne oppmerksomhet omkring temaet. Kursjusteringer av slikt kaliber er egnet til å styrke medienes omdømme, samtidig gjør nettopp denne type engasjement det lettere å forsvare offentlig mediestøtte.

Grubbegata handlet også om etiske problemstillinger og årsverk som gikk tapt. Tapene på grunn av langsommelige planleggingsprosesser, ansvarsfraskrivelse, beslutningsvegring og endringer underveis ser ut til å være større i Norge enn en del andre land. Det handler rent ut sagt om milliarder som forsvinner opp i løse lufta. Et norsk kostnadsnivå nær verdenstoppen, gjør ikke saken det minste bedre.

Nylige eksempler på  det norske vegringssyndromet i utfoldelse kan være Dagens Næringslivs artikkel 25.02.2013. Allerede i ingressen blir vi omsvøpsløst orientert om de 21 månedene det tar å få opp et "halvferdig åtteetasjers bygg" her i landet mens kineserne bruker 360 timer på å sette opp et tredveetasjers hotell.

Dagen etter kunne Aftenposten avsløre at det tok tre år før politiet reagerte på en trailersjåfør som i en periode på sju år skal ha forgrepet seg på 20 unge gutter.

Så får vi i årene som kommer se om vi har politikere og ledere som evner å gripe fatt i utfordringene. Farvannet kan være vanskelig og mediene fortjener vår støtte hele veien.

Terje G. Askan

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt