Verdidebatt

Å avvise mennesker

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Avvisning for noe man ikke er
Jeg husker da jeg ble avvist i døra på en kafé, fordi jeg så sliten ut. Natta før hadde jeg sovet lite fordi en venninne brått hadde dødd, og på dagen hadde jeg grått av meg sminken og i tillegg blitt overrasket av regn uten at jeg hadde med meg paraply. Jeg så antakelig ikke ut.

Men selv om det er ubehagelig å bli avvist på en kafé, er det langt alvorligere når det skjer fra et offentlig tjenesteapparat. Lege og førsteamanuensis Pål Gulbrandsen, som er leder av Helse Øst kompetansesenter for helsetjenesteforskning, spurte selvkritisk på vegne av helsevesenet etter tragedien i Sofienbergparken i Oslo i august 2007: Hvorfor ydmyker de?

Utseende, adferd og utsagn gjør at vi kategoriserer mennesker vi møter lynsnart, og tilskriver dem en rekke egenskaper vi assosierer med førsteinntrykket. Jo mer ulik den andre synes å være meg selv, desto mer generaliserer jeg.

Jo flere ganger jeg knytter én situasjon (liggende, blødende, forslått mørk mann i park) til en erfaring (slagsmål, fyll, ukvemsord), desto mer forutinntatt og mindre nysgjerrig blir jeg neste gang jeg er i samme situasjon.

Når noe ikke passer, fristes man til å presse det inn i kategorien det ligner mest.


Avvisning for noe man er
Jeg opplevde å bli mistenkeliggjort og bebreidet da jeg klaget til kommunalt miljørettet helsevern over støy i bolig. I løpet av trekvart år sov jeg natta igjennom bare to ganger. Støyen ble etter lang kamp dokumentert via måling, men likevel opplevde jeg at man behandlet saken som om det var meg som var problemet. Er det ikke noe psykisk med henne?

- Ingen andre klager sånn på støyen som deg, sa en av de ansatte.

- Det er vel ikke så rart, sa jeg, fordi jeg er mer støysensitiv enn folk flest. Støyfølsomhet er et kjent fenomen hos personer med posttraumatiske plager.

Kommunen kjente godt til min bakgrunn, åpen som jeg er, men valgte likevel å se bort fra fakta, og stemplet meg i stedet som vanskelig. Eller de manglet kunnskap om traumer, men den informasjonen hadde jeg kunnet gi dersom de hadde villet snakke med meg.

Historiene som når media er bare toppen av et isfjell, skrev sykepleier Ragnhild Storstein Spilker, et av vitnene i Sofienbergparken:

Fordommer og forskjellsbehandling forekommer ofte. Ikke bare hos ambulansetjenesten, AMK og Oslo legevakt, men i hele helse- og omsorgssektoren, mitt eget felt rusomsorgen inkludert. Det skjer hver dag og det handler om forutinntatte oppfatninger, oppgitte blikk og gester, språkbruk, mangelfull informasjon, maktmisbruk, feilprioriteringer, tilgang til helsetjenester og dårlig eller manglende medisinsk behandling. Det rammer først og fremst mange pasienter med minoritetsbakgrunn, pasienter med rusproblemer og psykiske lidelser, men også pasienter med overvektsproblematikk, arbeidsledige og sosialklienter. Er du hvit, høyt utdannet og med en godt betalt jobb møter du som regel en annen velvilje og høflighet.

Menneskeverdet
Professor i akuttmedisin og leder for en av landets største ambulansetjenester Mads Gilbert har etterlyst interne diskusjoner i helsevesenet og politiet om hvordan man skal få bukt med forskjellsbehandling:

Så lenge man ikke har et bunnsolid syn på at alle mennesker har like mye verdi, risikerer vi alle å gå på trynet i slike situasjoner.

Ja, når skal menneskerettighetene, som vi eksporterer til fjerne himmelstrøk, få status som selvfølgelig kunnskap også i det offentlige Norge? Her i landet fordeles alle penger til menneskerettighetsformål gjennom Utenriksdepartementet, og er altså forbeholdt arbeid utenfor Norges grenser.

Menneskerettighetene regulerer samhandlingen mellom det offentlige og det enkelte individ. Likevel lærer for eksempel ikke kommende helsearbeidere om menneskerettighetene, sier menneskerettighetsjusrist Gro Hillestad Thune i et intervju i bladet Sinn & Samfunn 1/2009. Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) har vært overordnet norsk lov i ti år nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt