Shoaib Sultan

55

Nå må det være nok

Hva feiler det oss menn, i hvert fall enkelte av oss? Hvordan i all verden får en mann seg til å sende truende og hetsende meldinger med alt fra seksuelle tilbud til voldtektstrusler til kvinner som deltar i den offentlige debatten?

Publisert: 8. feb 2013

En kan undres, har disse ikke mødre, søstre eller døtre i sitt liv, mangler de fullstendig empati? Jeg blir både sint og kvalm når jeg ser hva mine kvinnelige med- og mot-debattanter må finne seg i, hvorpå de på toppen får høre at sånt må man tåle.

Det er mange ting en må tåle. Mange takler ikke å bli sagt imot, og vil klage sin nød og si at de blir sensurert når de blir motsagt. Jeg har debattert med slike i en del år, og synes at det absolutt er noe en som deltar i samfunnsdebatten må tåle. Det å bli idioterklært av enkelte kan jo nesten sees på som en ære, men selv når man føler seg såret av slike karakteristikker, feilaktig og falsk fremstilling av hva man har sagt, så er det innenfor grensene av hva man man burde kunne akseptere. Jeg har hatt den glede og privilegium å være del av det offentlige ordskiftet i Norge i nesten ti år. I den tiden har jeg fått en ganske solid mengde hets og sjikane. Ikke særlig hyggelig, men igjen, det er en pris jeg tenker man får betale for å være del av dette ordskiftet. Dessuten, de konstruktive tilbakemeldingene, både positive og negative sådanne, har alltid dominert. Det er mye man kan og bør tåle, men den trakasseringen som blir kvinnelige debattdeltagere til dels er ikke det.

Jeg snakket for noen år tilbake med en ung kvinnelig skribent, som fortalte om trusler og seksuelt trakasserende meldinger. Jeg som da hadde vært del av debatten i flere år allerede og trodde jeg var herdet ovenfor det meste, ble satt ut over å se noen av meldingene hun fikk. Jeg har ytterst sjeldent fått drapstrusler, men her haglet det inn. I tillegg til en stor mengde «tilbud» av seksuell art, og trusler om voldtekter og utbrodering av voldsfantasier.

Med jevne mellomrom har jeg i årene som fulgte sett kvinner som skriver om dette. Det er altså ofte bare kvinner som tar dette opp som et problem, med et og annet hederlig unntak, jeg kommer faktisk bare i hu Torgrim Eggens glimrende kronikk i 2011, «Menn som hater kvinner». Jeg hadde da lest flere innlegg fra kvinner om dette allerede, men må dessverre konstatere at debatten kom egentlig ordentlig i gang etter Eggens kronikk. All ære til ham for kronikken, men er det ikke et problem vi anerkjenner før en mann sier det? Ikke for det, tross debatten som fulgte, har hele saken dødd bort etter en kort stund. (Etter å ha skrevet dette ferdig så jeg at Andreas Wiese hadde skrevet et innlegg i Dagbladet, "Jeg er glad jeg ikke er kvinne" og "Skrivebordsterror" av Øyvind Strømmen her på verdidebatt.) 

For hva gjør vi? Svaret er dessverre «skremmende lite». Når kvinner som rapporterer (eller forsøker å rapportere) sexsjikane eller til og med trusler møtes med at saken sikkert vil bli henlagt, så har vi som samfunn kastet inn håndkleet, og gitt seieren til den som truer, sjikanerer og hetser kvinner. «Tør du velge inn datteren din her?» var overskriften på en artikkel hos NRK, med bilde av Stortinget under. Saken som fulgte kunne, eller burde, få en til å tenke seg om noen ganger. Skal våre kvinnelige politikere tåle trusler og sjikane på et nivå få av deres mannlige kolleger kan forestille seg bare fordi, ja bare fordi de er kvinner? I Norge anno 2013, et land som liker å se seg som et av de mer likestilte samfunn i verden, kan vi godta dette? 

Hva skjer så når du ikke tør «velge datteren din inn her,» som NRK artikkelen snakket om? Vel, vi snakker mye om samfunnet vårt og de verdiene det er bygget på. Om ytringsfriheten, og hvor viktig den er. En helt sentral verdi i demokratiet, for ikke å si en bærebjelke. Så hva skjer så med ytringsfriheten når et flertall av kvinner som deltar i det offentlige ordskiftet møtes på denne måten. De fleste vil nok betakke seg, fordi slikt ikke er noe en skal måtte tåle. Men  kan man spørre seg, har vi egentlig ytringsfrihet når folk blir stengt ute fra offentligheten gjennom trusler og sjikane? Hvor viktig er så ytringsfriheten virkelig for oss utover festtaler og internasjonal skryt? Dette er faktisk kvinneundertrykkelse på et avansert nivå.

Om vi mener noe som helst med alle de fine ordene bør det være press på politiet, og nødvendige ressurser stilt til rådighet, for å følge opp saker med slik sjikane av kvinnelige debattanter på en helt annen måte. Alt annet er, bør og skal ikke være akseptabelt.

Kommentar #1

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Hvorfor?

Publisert over 8 år siden
Shoaib Sultan. Gå til den siterte teksten.
Hva feiler det oss menn, i hvert fall enkelte av oss? Hvordan i all verden får en mann seg til å sende truende og hetsende meldinger med alt fra seksuelle tilbud til voldtektstrusler til kvinner som deltar i den offentlige debatten?

Hva tror du det skyldes Sultan? Hva er det som gjør at hat retorikken generelt akselerer på nett?Hvis du ser deg rundt i verden. Hvordan har kvinnene det egentlig? Hvordan blir de behandlet?Hva med for eksempel Pakistan med en bølge av voldtekter? - eller alle andre steder der kvinner blir behandlet som dritt. Der de helst bør holde seg innendørs. Ja, hva er det med oss menn?Og hvordan er det egentlig her i Skandinavia? Tror du at når media trekker frem enkeltstående eksempel på hets og hat på nett, at det er representativt for mannen i gata?

Hvorfor er det slik at når noen plager kvinner på nett, så er det full mobilisering, intervjuer, oppslag i avisene og debatter. Hva med overfallsvoldtekter? Hvorfor forteller ikke de samme journalistene at en stor del av disse voldtektene er begått av ikke - vestlig innvandrere. Hvorfor er det da så stille? Eller hvorfor ønsker feministene å bortforklare overfallsvoldtektene med at også nordmenn voldtar på fester. Ja, det er mye som virker underlig i denne verden.

 

 

 

Kommentar #2

Pål Eggen

2 innlegg  2627 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor er det slik at når noen plager kvinner på nett, så er det full mobilisering, intervjuer, oppslag i avisene og debatter. Hva med overfallsvoldtekter? Hvorfor forteller ikke de samme journalistene at en stor del av disse voldtektene er begått av ikke - vestlig innvandrere. Hvorfor er det da så stille? Eller hvorfor ønsker feministene å bortforklare overfallsvoldtektene med at også nordmenn voldtar på fester. Ja, det er mye som virker underlig i denne verden.

"Du skal ikke plage andre" Det er vel grunn til å mobilisere uansett hvordan plages. Enten det nå er kvinnelige nettdebattanter, ofre for overfallsvoldtekter eller de som er voldtatt på fest. 

Kommentar #3

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Sosio-økonomisk forklaringsmodell

Publisert over 8 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.
Hva tror du det skyldes Sultan?

Sultan svarer ikke. Så jeg tillater meg å svare på hans vegne.

Det skyldes ulike uheldige former for sosio-økonomisk misére.

Kommentar #4

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Si det?

Publisert over 8 år siden

Det er vel en av disse umulighetsdebattene. Man adresserer noen som neppe kommer til å svare på spørsmålet. De man får svar fra er alle de som mener selv at de ikke oppfører seg eller gjør slikt som blir kritisert.

Jeg kunne ikke tenker meg å behandle en kvinne annerledes enn det jeg behandler en mann. Når det er sagt kan det hende det er forskjeller i måten kvinner og menn kommuniserer. Men er det så er det vel like mye forlangt at begge parter gjør sitt for at de skal kommunisere så de forstå hverandre. Det er urimelig at det bare er den en av aktørene som skal forstå og tilnærme seg den andres måte å kommunisere på.

Stort sett er nordmenn flinke på det verbale utskjellingsområdet. De fleste trekker på skulderne og tenker som så at utskjelleren har noen skruer løs og neppe er bryet verd å svare. Dette kan nok provosere den lille gruppen av mennesker i Norge som lar seg fornærme av andres meninger og ytringer.

Så kan vi diskutere hva som får noen til å oppføre seg atypisk den store flertall. Vi må vel også diskutere hvorfor noen lar seg fornærme av totalt fremmede, for det er vel også atypisk og fremstår ofte som sutrete.

Det beste man kan gjøre er vel å få slik atferd opp og frem i lyset. Her er jo debattsider utmerket. Får man inn ubehaglige private meldinger så gjør dem offentlige. Noen vil sikkert mene at det man sier privat bør holdes privat men det gjelder bare så lenge man holder seg i skinnet og oppfører seg på en måte som er akseptabel omgangsform.

Den beste løsningen er vel mer likestilling og midre av videreføring av kvinner som et svakt kjønn og individer som må beskyttes av mannen. I mitt hode er det gammelmodig og lite tuftet på en fremtid hvor individet har like rettigheter og muligheter.

Kommentar #5

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Takk Sultan!

Publisert over 8 år siden

Flott innlegg! Veldig glad når ledende personer innenfor de muslimske miljøene hever røsten også mot bl.a. kvinneundertrykking / kvinnetrakassering. Dere har stor betydning for i hvilken retning mainstream muslimske miljøer i Norge skal utvikle seg!

Kommentar #6

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Men kvinner er fraværende i gatene i Midt-Østen

Publisert over 8 år siden

Og hvis de er på gaten så er de samlet i grupper. DET synes jeg er den store forskjellen BLANT ANNET - at her i vesten ser vi menn og kvinner i gatene når det er noe de skal protestere mot - men i mange land i Midt-Østen ser vi jo på tv at det KUN er menn. Ja, jeg har iallefall sett med lys og lykte om jeg kunne få et glimt av en kvinne, men nei, bare menn. Men det er jo forskjell på kultur og væremåte der og her, så det er store forskjeller.

 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere