Kristin S. Breda

44

Tren på å gi hjertegaver

Det er mulig det bare er handelsstanden som står bak. Men vi trenger faktisk valentinsdagen!

Publisert: 8. feb 2013

Om en knapp uke er det «alle hjerters dag», for de fleste bedre kjent som valentinsdagen. I likhet med farsdag og morsdag blir den viktigere og viktigere for handelsnæringen i Norge. Vi flommes over av reklame for all verdens kjærlighetsprodukter du kan kjøpe til din utvalgte i anledning dagen. Dyprød leppestift, en teddybjørn med et stort hjerte på, roser – ta tre, betal for to! Noen ergrer seg, andre synes det er vakkert.
Men går det an å se forbi de åpenbare interessene til handelsnæringen her? Skal vi feire kjærligheten? Bør vi juble for romantikken? Bør alle hjerter få en dag?
Jeg mener JA!
Hoppende hjerter. Romantikken ligger tykt utenpå unge og nyforelskede. Det er både spennende og skummelt å flørte og gi uttrykk for sin begeistring. Sitringen en ny forelskelse gir, gjør at kropp og sjel er i indre kaos og ytre overfølsomhet. Hjertet hopper og oppmerksomheten er helt og fullt rettet mot den elskede.
Alt som sies og gjøres tolkes i spennet mellom «han elsker meg» til «han liker meg ikke». Hun er lykkelig for alle små kjærlighetstegn. Han er supersensitiv på om hennes væremåte betyr at hun er interessert. I denne fasen av et forhold vil det for de fleste være lett å skrive et kort eller gi hverandre blomster og gaver. Og det er herlig å være mottaker. Begge kjenner at de bekrefter kjærlighetsrelasjonen.
Krevende hverdag. Vi mennesker skiller mellom viktig og uviktig som best vi kan. Det er så mange inntrykk og erfaringer i løpet av en dag, et år, et liv, at vi må sortere og velge ut hva vi lar bli viktig og sentralt for oss og hva vi lar være bakgrunnsinformasjon. «Det hjertet er fullt av, renner munnen over med», sier et gammelt ordtak. Vi lar lett det som er iøynefallende og direkte til stede i hverdagen fylle vår oppmerksomhet.
Sånn som de tingene vi irriterer oss over med hverandre; at sko og jakker er slengt i gangen, at «ingen» har båret ut søpla, at «ingen» har vaska og rydda bilen, at «du» alltid kommer for sent, og så videre.
Når forelskelsens brus har lagt seg og kjærligheten er blitt dypere, men også mer hverdagslig, kan det for mange være mer krevende å holde høyt de positive og kjære tingene ved hverandre. Vi må selv velge å løfte dem fram i lyset. Men tenk så hyggelig og godt det er når vi blir sett og verdsatt!
Små historier. I samtaler med par som ser tilbake på livet sitt sammen og forsøker å minnes de gode tingene, kommer det ofte fram hyggelige små historier om de gangene de gjorde noe spesielt og litt uvant for hverandre. Kjærlighetsbrevene de skrev til hverandre ukentlig mens han var i militæret, kortet med alle de gode ordene hun ga ham når han var lenge borte på jobb, de tre rosene han kjøpte til henne når han egentlig ikke hadde råd til noe, sangen hun skrev til ham på bursdagen hans. De korte sms-meldingene med kryptiske beskjeder som de begge visste var uttrykk for gjensidig kjærlighet og hengivenhet.
Det er sjelden at det er de store og kostbare gavene som er viktigst. Det er når hverdagen har tatt plass i kjærlighetsforholdet at det er ekstra viktig å markere små og store anledninger for å ta vare på hverandres hjerter. Slik sett kan vi ønske at vi verner mer om hver dag som en «hjertedag». At vi husker på å gi hverandre små og store, virkelige og imaginære gaver som forteller at du er viktig for meg, jeg setter utrolig stor pris på deg, jeg elsker deg, jeg beundrer deg.
Overrask. Men det er ikke alltid lett. Derfor er det ikke så dumt å få hjelp av en alle hjerters dag til å huske på å gi oppmerksomhet til din kjære.  Bruk fantasien – et kjærlighetsbrev behøver ikke engang koste porto – du kan legge det under puta til ektefellen. Eller kanskje nettopp det å sende et håndskrevet brev eller kort i posten til han eller henne du deler seng med hver natt kan bli en virkelig flott og overraskende kjærlighetserklæring.
Du kan fortelle han eller henne hva du setter pris på, noe du har tenkt på som verdifullt i deres relasjon, noe du ønsker at dere skal gjøre sammen, planer du har for deres felles framtid, en tur eller en ferie. En gave kan være å sette av tid til å gå på kino, en teaterbillett, en kveld sammen eller andre ting som tar vare på partneren og parforholdet.
En gave kan selvfølgelig også være en ting som du vet vil bli satt pris på; den må ikke koste så mye. Hvis du husker at han sist vinter savnet Blå Swix i skismøresettet, kan det jo være han blir veldig glad for at du husker det og har kjøpt ny. Hvis du vet at hennes favorittstrømper revnet i sist selskap og du har kjøpt nye i riktig farge og størrelse, kan du erfare at hun blir både glad for gaven, og for det faktum at du har satt deg inn i hva hun bruker og trenger.
Ta i mot. Og så handler det om kunsten å ta i mot med kjærlighet. Om det ikke var akkurat det du ønsket deg, forsøk å se intensjonen og innsatsen bak. Om blomstene ikke var din favoritt, se og kjenn på at han faktisk ønsker å gi deg noe. Når ideene hun har om felles aktiviteter ikke er dine førstevalg – verdsett at hun faktisk tar initiativ til noe som hun tenker styrker forholdet, og vurder om det er viktigere å bli med på det enn å si hva du heller ønsker.
En hjertegave kan være alt mellom himmel og jord som gjør at giveren kjenner at han eller hun gir av kjærlighet og at mottakeren opplever seg elsket. Tren på å gi hverandre hjertegaver, så skal dere se at øvelse gjør mester – også i hjertebusiness.
God valentinsdag!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Penger, penger, penger

Publisert over 8 år siden

Mange gode råd her.

Men de hoppende hjertene er nok bare butikksjefene som gnir seg i hendene når kronene triller inn.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere