Marie Rein Bore

21

Da blir det homovigsler

Forslaget om borgerlig vielse med eventuell kirkelig velsignelse etterpå har møtt sterk motstand hos kristenfolket. Man vil gifte seg i kirka. Men da må homofile par få lov til kirkevielse også.

Publisert: 8. feb 2013

Kirkelig vielse har en sterk tradisjon i Norge. Man gifter seg i kirka med brudekjole, Mendelsohns bryllupsmarsj, festkledte bryllupsgjester og hele pakka.

LES I VÅRT LANDS NETTUTGAVE: Still spørsmål til utvalget

LES I VÅRT LANDS NETTUTGAVE: Kirkelig utvalg går inn for homovielser

Samtidig mener ganske mange, også kirkegjengere, at det hadde vært vel så riktig å ha en borgerlig vielse med en påfølgende velsignelseshandling i kirka. Men forslag om borgerlig vielse har blitt møtt med nei og atter nei fra deler av kristenfolket.

 Argumentene går på at kirkevigsel fungerer, at kirkevigsel styrker kirkens stilling, at kirkevigsel gir ekteskapet en sterkere grunnfesting enn et besøk hos byfogden med eventuell kirkelig velsignelse etterpå.  Og jeg tror mange som prinsippielt er for borgerlig vigsel, har bøyd seg og sagt at la oss beholde kirkelig vigsel når det tydeligvis er så viktig for mange.

 Men konsekvensen av å beholde kirkelig vigsel er at da bør kirka si ja til å vie homofile og lesbiske par også. Når man aksepterer homofil legning og lenge har ønsket de homofile velkommen inn i kirke og menighet, kan man ikke si nei den dagen et homofilt par vil gifte seg og ha Guds velsignelse over samlivet.

I over tre vår har et utvalg nedsatt av biskopene jobbet med den type spørsmål. Nå viser det seg at et flertall i Bispemøtets samlivsutvalg gir grønt lys for at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken.

Rapporten «Sammen – samliv og samlivsordninger i et kirkelig perspektiv» fra samlivsutvalget blir overrakt Bispemøtet mandag 11. februar, men ifølge avisa Dagen er det allerede klart at et flertall i utvalget sier ja til vielser av homofile og lesbiske par.

Jeg håper at alle de som synes det er viktig å kunne gifte seg i kirka, åpner for at den muligheten må også homofile og lesbiske par kunne få.  

 

 

 

 

 

 

Kommentar #151

Bernt Christian Helén

1 innlegg  2439 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Gunnar Opheim. Gå til den siterte teksten.
Jeg vet, av flere grunner. Det jeg skrev er tydelig nok.

Greit nok, men jeg håper du forstår at det du angivelig vet ikke umiddelbart kan omsettes til allmengyldige sannheter litt pga noen av de samme årsakene til at mine opplevelser av å kommunisere med romvesner gjennom hårtørkeren på badet, heller ikke kan omsettes slik. 

Ser du dette poenget? 

Kommentar #152

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Bernt Christian Helén. Gå til den siterte teksten.
Greit nok, men jeg håper du forstår at det du angivelig vet ikke umiddelbart kan omsettes til allmengyldige sannheter litt pga noen av de samme årsakene til at mine opplevelser av å kommunisere med romvesner gjennom hårtørkeren på badet, heller ikke kan omsettes slik.

Ser du dette poenget?

Jeg krever ikke noe av andre men jeg reagerer med avsky og sier kraftig i fra når homovigsler skjer i Guds navn og da at homofile blir betraktet som likeverdige foreldre til barn og med det tillates å oppdra/ fø opp barn. Det siste mener jeg er en destruktiv og alvorlig forbrytelse imot menneskeheten. 

Om noe er en almenngyldig sannhet så betyr ikke det at det har livets rett, den almenngyldige sannhet kan være eksisterende på grunn av mangel på kunnskap og visdom. Er man ukritisk vil man aldri oppdage det.

Når det er sagt så har hverken jeg eller min tro, Herre og Gud noe mål i å bli en almenngyldig sannhet her i verden. Han sikter atskillig høyere en det.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere