Anne Kolbjørnsdatter Skaare

1

Skammen og nåden

Det var ikke meningen at menneskene skulle kjenne godt og ondt. Dere skal visselig ikke dø, sa slangen. Hva visste den om døden? Deres øyne skal åpnes og dere skal bli liksom Gud og kjenne godt og ondt, sa den lokkende. Som om det var noe å lokke med

Publisert: 7. feb 2013

De ble var at de var nakne. De heftet fikenblad sammen og bandt dem om livet. De ble redde, for første gang. De dekket seg til. Hva var de redde for? Dyrene? Plantene? Gud? Hverandre? Mange år senere, da dette ble skrevet ned, visste menneskene altfor godt hva redsel var. Hva skam var. Menneskene er med ett redde for Gud fordi de er nakne. Gud hadde skapt dem nakne. Gud så at det han hadde skapt var såre godt. Det må ha vært godt nok for Gud. Likevel skammet mennesket seg for å vise seg for ham. Skammet seg ikke over at de hadde handlet imot hans befaling, men over at de var nakne. Over at de var slik de var skapt. Skammet seg over noe de på ingen måte kunne være ansvarlige for. 

Syndens frukt er døden, sier Paulus. Syndens frukt er redselen og skammen, sier skapelsesberetningen. Syndens frukt er behovet for å dekke seg til, behovet for å gjemme seg. Er det det som er dødens krefter?

- - -

Så, for å gjøre det godt igjen, kommer Gud med nåden. Hva kan nåden være da for å gjøre det helt godt igjen? De skammet seg over noe de ikke var skyld i, eller noe de ikke hadde noe med, noe de ikke hadde bestemt, noe de ikke kunne noe for, skammet de seg over. De skammet seg over å være som de var. Hvis nåden skal gjøre det godt igjen, så holder det ikke å si at hvis du ber om tilgivelse for noe gæern´t du har gjort, så får du tilgivelse. Det kan ikke være hele nåden!

Men er da nåden en følelse? For meg, så ville nåden være å slippe å skamme meg over det jeg er. Å slippe å skamme meg over det jeg uttrykker, over det jeg har uttrykt, over det jeg har gjort, over det jeg har vært, over det jeg er. Over det som bor inni meg. Å slippe å lure på det, slippe å skamme meg over det. Det ville være nåde. 

Kommentar #1

Randi Nilsen

10 innlegg  3869 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Anne Kolbjørnsdatter Skaare. Gå til den siterte teksten.
Men er da nåden en følelse? For meg, så ville nåden være å slippe å skamme meg over det jeg er. Å slippe å skamme meg over det jeg uttrykker, over det jeg har uttrykt, over det jeg har gjort, over det jeg har vært, over det jeg er. Over det som bor inni meg. Å slippe å lure på det, slippe å skamme meg over det. Det ville være nåde. 

Det minner meg litt om hvordan Jon Skau beskriver hvordan det er å komme til himmelen da han lå i koma og døde to ganger. Han var jo ikke kristen da han opplevde å komme dit, men han opplevde å komme i en tunnel full av lys og kjærlighet som var ubeskrivelig, hvor han fikk se seg selv ett med den kjærligheten. Inne i lyset så ser han det verste skamfulle han har gjort. Og det han skammet seg mest over, det tok Gud og viste han at det elsket Gud han mest for.

Jeg tror Guds kjærlighet er så sterk så vi ikke kan fatte den i vår beviste tilstand. Og den kjærligheten tar nok bort all skyld og skam vi bærer på. Det tror jeg.

Kommentar #2

Kurt Urholt

3 innlegg  48 kommentarer

Velkommen til Verdidebatt, Anne.

Publisert over 8 år siden

-

Kommentar #3

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Jeg må nok gå tilgivelsens vei - for synd

Publisert over 8 år siden

Synd mot de ti bud. Derfor strekker jeg meg så langt jeg kan for å være Gud og Jesus til behag. Og jeg ber ofte om tilgivelse selvom jeg ikke føler at jeg har gjort noen spesiell synd. Men bare det å fornekte at man begår synd - selv det er synd etter Skriftens ord. Men jeg har ingen problemer med å be om tilgivelse hver dag og takke. Jeg er så glad i Jesus Kristus at det å leve nær til Ham og be om tilgivelse ikke er noe tungt lodd å bære. Heller tvert i mot. Jeg håper en gang å leve i Paradiset sammen med Jesus Kristus og alle de som ønsker å leve et evig liv med Ham.

Av ALT det vi ser rundt oss - har det først vært usynlig - når våre hoder tenker og våre hender handler - så blir det usynlige synlig. Dette tenkte jeg over - da jeg tenkte på Paradiset.

Som Jesus sier: Det som ikke er åpenbart for noe menneske, det som ikke oppkom i noe menneskes hjerte - det har Gud åpenbart for de som hører Ham til. ALT GODT for deg og Gud velsigne deg i Jesu navn.

Å ha Jesus i sitt hjerte - er som å ha harmoni i sitt indre HVER DAG. Det er klart jeg ønsker HVERT ENESTE menneske denne vidunderlige harmonien i sitt indre. Siden min vekkelse da jeg var i midten av tyve-årene og nå i midten av seksti årene har jeg faktisk svevet - for å si det slik - i over førti år. Ønsker ALLE et herlig svev i harmoni og fred.

Kommentar #4

Ove K Lillemoen

17 innlegg  613 kommentarer

Når en møter Gud

Publisert over 8 år siden

Hei Anne. Nåden er ofte tolket på underlig vis, noen tror nåden er et frelsesmiddel. Noen tror det er at Gud se en annen vei. Andre igjen tror de kan bli frelst av nåden i seg selv. Slik jeg ser på nåden er, at Gud i det hele tatt er villig til å tilgi oss mennesker våre synder mot Ham. Nåden er ikke noe nytt fenomen hos Gud,Han har alltid vert nådig.

Tilgivelsen er heller ikke at Gud bare glemmer vår synd. Gud kan ikke glemme synd, Han må sraffe den. Derfor straffet Han sin egen Sønn for våre synder. "Han ble sårt for våre overtredelser, knust for våre misgjerninger" osv. Og i tillegg står det at "det behaget Gud å knuse Ham" i sin kjerlighet til menneskene, det vil si deg og meg. Ved å tro på Ham ,og å lyde Ham, får vi del i Jesu død og oppstandelse. Vi blir regnet rettferdige ved tro. 

Grunnen til at Adam og Eva gjemte seg var kanske fordi de skjønte at de hadde handlet mot Guds vilje. Overgitt og angrende gjemte de seg for Skaperen, redde for å se Ham i øynene. Se også mitt innlegg, "Frlsen lik for alle". Gud tar allid imot en angrende synder. Derfor tar Han også mot meg. 

Heller ikke du behøver å skamme deg over deg selv, Gud skapte deg slik du er. "en får  ære den en er, når en ikke vart som en sku". Herren vet om våre mangler og utilstrekkeligheter derfor ordnet Han selv frelsen for Sin skapning.

men jeg må også være enig med deg, jeg også ville heller latt være å kjenne forsjell på godt og vondt, og sluppet å kjenne til synd.

Mvh Ove K.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere