Verdidebatt

Vil du være der for meg i onde dager?

Ikke la din kjære bli tilskuer når sorg og bekymring rammer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjærlighet er et sammensatt konsept og til tider en svært krevende prosess. Hva gjør vi når angsten for diagnosen tar oss, når frykten for å bli arbeidsløs tar overhånd, depresjonen som kom etter tragedien, eller når følelsen av å være stigmatisert og isolert griper sinnet vårt? Eller den dagen kroppen ikke lystrer oss helt, når psyken gjør oss til en litt annen person enn den vi til vanlig er, tider da vi er så uendelig uenige og følelsen av å være på to ulike planeter gjør oss livredde for hvordan det skal gå. Hva gjør vi da? Hva tenker vi, og ikke minst hvilke valg gjør vi på de dagene?


Redselen. I mange slike situasjoner, og for mange av oss, blir redselen for å miste den en har mest kjær den dominerende følelsen. Redselen for at en er til byrde og ubehag, redselen for ikke lenger å være elskverdig, at de onde dagene er begynnelsen på slutten. Det er som vi vil skrike ut til den andre: Vil du være der for meg, hvis jeg faller sammen og ikke klarer å være den jeg hele tiden har vært. Vil du være der for meg dersom hele mitt liv og min eksistens trenger at du stiller opp for meg?
Men vi får det ikke fram, vi våger ikke å spørre, for vi har ikke råd til det svaret vi er redd for. Så blir det til at vi velger de verste løsningene overfor hverandre. Noen velger å late som, bagatellisere eller forsvare.
Felles for de fleste slike håndteringer er at det skapes avstand mellom de to som har lovet å elske hverandre også i onde dager. Det er helt umulig å kombinere kjærlighet og avstand, for kjærlighet er nærhet.


Valg. Onde dager handler mye om valg, viktige valg med store konsekvenser på godt eller vondt. En kan velge mellom nærhet eller avstand til sin elskede, en kan velge mellom åpenhet eller taushet, å søke hjelp eller klare alt selv. Det er lett å gjøre dårlige valg i onde og vanskelige tider, for en kjenner på lysten til å flykte, skammen og angsten for å bli avvist av sine nærmeste. En orker ikke tanken på å vise sin sårbarhet, hjelpeløshet og mangel på kontroll over liv, helse, følelser og tanker. Tapt selvbilde og selvfølelse gjør en så liten, usikker og så innmari lite spennende, attraktiv og flott. Det hjelper ikke med et vellykket ytre når alt på innsiden er kaos, mørkt eller smått!


Nærhetens velsignelse. Det er i slike tider at kjærligheten får prøvd seg. Tiden man har hatt sammen til nå kan komme til nytte i en annen setting. Mer enn noen gang blir det viktig å velge hverandre, komme hverandre i møte, med ord, handlinger og kropp. Nesten ingenting kan måle seg mot en lang omfavnelse. Nesten ingenting kan heller måle seg med naken hud mot naken hud (men ikke nødvendigvis sex). Da får endorfiner flyte, og depressive følelser dempes. Hudkontakt er i alle aldre og i alle livets situasjoner, livsnødvendig og påviselig sunt og helsefremmende, ikke minst psykisk. Det er også veldig intimt å gråte sammen, men vi vegrer oss fordi vi er redd for at ting vil bli forsterket dersom en deler så dype følelser. Men det er jo det du lengter etter, er det ikke? At du kunne få gråte ut i armene til den som står deg aller nærmest, igjen og igjen, uten å frykte avvisning og forventning om snarlig bedring.


Velg hverandre. Når du vakler, og det kjennes som om beina blir slått under deg, da trenger du noen å holde i og støtte deg på. Til det er din elskede skapt for, og har lovet deg å være – en støtte og en kraft i svimle og kraftløse dager. Ikke støt henne fra deg, ikke la han fortvilet bli tilskuer til din nød og smerte, men lukk hverandre inn i det dere nå må gjennom. Det er ikke bare du som opplever at tilværelsen går i svart når det vonde rammer, din kjære lider også, både med deg, og av det vonde. På enerom er det lite å hente. Vi må være tydelige overfor hverandre og vise at vi vil være der også i vonde dager. Det er kanskje den største hjelpen vi som partner kan gi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt