Johannes Morken

Redaktør
444

NS-barn må beklage foreldrenes overgrep

Forfatter, historiker, journalist, høyskolelektor og NS-barn Bjørn Westlie mener etterkommere av norske nazister må beklage overgrepene som foreldrene gjorde mot blant andre jøder under krigen.

Publisert: 31. jan 2013

Westlie er sønn av et NS-medlem og har skrevet bok om historien. Han mener alle norske NS-barn må ta tydelig standpunkt mot det deres fedre var med på. De må markere at de ikke har sympati for nazisme, slår han fast overfor Dagsavisen. Han skriver også et innlegg i dagens avis. Også Vårt Lands nettutgave omtaler saken.

– Fordi så mange av NS-barna er tause, er det mange som tror at vi mener det samme som våre fedre og mødre. Dette er åpenbart et problem selv så mange år etterpå, sier Westlie.

Han mener at NS-barn i altfor stor grad forsvarer sine foreldres handlinger under krigen.

Westlie får støtte fra Knut Engelskjøn. Også hans far var NS-medlem.

– Helt uberettiget blir det vi kaller NS-barn sett på som om de står last og brast med foreldrene sine. Dette skyldes delvis at så mange er tause om dette, og delvis at det finnes enkeltpersoner som minimaliserer nazistenes ugjerninger. Jeg levde i den illusjon at alle NS-barn var antinazister, men det er de ikke, sier Engelskjøn.

I et innlegg i Dagsavisen tar de to til orde for at etterkommerne etter NS-medlemmer ikke minst må beklage overgrepene som norske jøder ble utsatt for.

De to håper NS-barn vil reagere positivt på utspillet.

– Jeg liker ikke den måten jødene havner i skvis på. Det er ikke alltid enkelt å skille mellom hva som er kritikk av den israelske regjeringen og antijødiske holdninger, sier Engelskjøn.

BØR NS-BARNA BEKLAGE FORELDRENES OVERGREP?

Kommentar #501

Johannes Morken

444 innlegg  937 kommentarer

Svar

Publisert over 9 år siden
Mons Henrik Slagsvold. Gå til den siterte teksten.
Bør den unge damen stå frem og beklage sin bestefars valg under krigen på tvers av sitt forhold til og følelser for ham?

Til orientering sidan det Vårt Land har skrive blir sitert berre delvis. Vårt Land har ikkje bedt 100.000 NS-barn gå offentleg canossagang. Ho treng ikkje «stå fram». Om samtalen på tunet heldt fram veit vi ikkje noko om.

Vårt Land har teke klart avstand frå å straffe uskuldige barn og teke til orde for samtale om all den smerta dei er påførte etter krigen. Ingen skal be om tilgjeving for det opphavet gjorde.

Dette har handla om oppgjer med nazismens ideologi og overgrep.

Kommentar #502

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Å unnfly ansvar? Til Johannes Morken

Publisert over 9 år siden

Vårt Lands nå noe famøse avslutning på sin lørdagsleder går slik:

"Men i denne samtalen er det også avgjørende at NS-barna tar oppgjør med fedrenes synder og avviser nazismens menneskesyn og grufulle overgrep."

Hvilket er vanskelig å misforstå: Ordene står der i all sin selvfortolkende tydelighet. Så langt jeg kan se har dere ikke trukket dette? Samtalen på tunet handler ennå om den gamle stabukken som ikke vil vedstå seg det som ble ropt. Vi har det tilgjengelig, alle som en. Pussig hvordan det å unngå riper i lakken ett sted, ender i langt større riper i lakken andre steder?

Kommentar #503

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.
g teke til orde for samtale om all den smerta dei er påførte etter krigen.

Dei før få hjelp av psykolog. Det er ikkje noko å ta opp "på kyrkjebakken".

Kommentar #504

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Gi opp

Publisert over 9 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Hvilket er vanskelig å misforstå: Ordene står der i all sin selvfortolkende tydelighet. Så langt jeg kan se har dere ikke trukket dette?

Jeg kommer til å tenke på en offiserskollega jeg en gang delte rom med. Vi diskuterte mye, og jeg måtte noen ganger trekke tilbake forhastede påstandar. Det fikk ham til å si: Vi kommer begge fra solide småbruker- og fiskermiljø, vi har lært at vi alltid skal holde fast på våre meninger. Men kjære forsøkte jeg meg; dersom du kommer på at du ikke hadde tenkt på alt, var for rask og tok feil da du var sterkt uenig med din kone dagen før, sier du ikke da dette til henne? Han tenkte litt før han svarte: Jeg tar aldri feil!

Kommentar #505

Toril Søland

119 innlegg  1478 kommentarer

Interessant.

Publisert over 9 år siden
Inger Cecilie Stridsklev. Gå til den siterte teksten.
med universitetets eneste jødiske professor, Victor Goldschmidt. Quisling fikk ham løslatt etter arrestasjonen i oktober. Da han sto på kaien og skulle om bord i "Donau", fikk universitetets rektor Adolf Hoel ham fri.

Goldschmidt kom over til London. Der fikk han ikke professorlønn som de andre norske professorene , men dagpenger fra Sosialdepartementet. Englenderne tok ham i sin tjeneste. Etter krigen kom han hjem og vitnet for Adolf Hoel i hans rettssak.

Jeg har lurt på hvorfor Victor Goldschmidt er fortiet, bortgjemt og ryddet ut av universitetets historie.

Han var ikke "en lojal" jøde, men vitnet for Hoel i hans rettssak.

Så forstår jeg bedre den for meg hittil uforståelige uviljen mot ham.

Kommentar #506

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Toril Søland. Gå til den siterte teksten.
Jeg har lurt på hvorfor Victor Goldschmidt er fortiet, bortgjemt og ryddet ut av universitetets historie.

Han var ikke "en lojal" jøde, men vitnet for Hoel i hans rettssak.

Så forstår jeg bedre den for meg hittil uforståelige uviljen mot ham.

Omtalen av Goldschmidt i Store Norske Leksikon tyder ikke på at han er helt "bortgjemt":

http://snl.no/.nbl_biografi/Victor_Moritz_Goldschmidt/utdypning

Kommentar #507

Peder M.I. Liland

9 innlegg  385 kommentarer

Kjernen og retningen

Publisert over 9 år siden

Kjernen i debatten har vært at mennesker, som ikke er skyld verken i Andre verdenskrig eller Nasjonalsosialismen eller Holocaust, likevel avkreves et oppgjør, fordi de som barn hadde foreldre, som var involvert "på gal side". De identifiseres med en betegnelse som gjennom mange år kunne oppfattes som ren mobbing, og derfor droppes den akkurat her og nå - litt demonstrativt. Brukes betegnelsen, blir gjerne koblingen mellom foreldre og barn så sterk at den virker som en fornektelse av menneskers rett til å gjøre selvstendige vurderinger og valg. Vi har andre slike betegnelser, ikke minst den negative bruken av betegnelsen "jøde", og den nevnes her - litt demonstrativt, for å markere hvor hårreisende det er å høre dette brukt i dagligtale, når vi kjenner til hva dette ble brukt til for bare 70 år siden.

De omtalte barna har sin historie, men vi har alle en historie, der det trengs klare holdninger. For de som unnslapp døden etter 27. januar 1945, og ble såkalte "Holocaust-overlevende", hadde gjerne en felles ansvarsfølelse: "Hvis vi overlever, må vi fortelle ... for å hindre at dette skal kunne skje en gang til." Et godt eksempel på dette er Susan Warsinger og Henry Greenbaum, som i over 20 år har vært frivillige vitner ved US Holocaust Memorial Museum.

Både Holocaust og en rekke andre forhold i denne krigshistorien er noe som ikke skal gjentas, men skal vi unngå det, trengs det en frigjørende åpenhet. Debatten bør være å gå i den retningen, og mye tyder vel på at den også kan gjøre det.

 

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere