Verdidebatt

Sommerfeldts felttog

Etter tre offentlige utvalg som alle innser behov for økt likebehandling i Norges livssynsmangfold - alle ledet av kristne mennesker, rettes nå motstanden og ikke lite aggresjon mot Human-Etisk Forbund (HEF). Med en biskop i spissen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stålsett-utvalget, ledet av en kirkens mann der kun ett medlem kommer fra HEF, er altså i følge flere, blitt villedet og manipulert av dem biskop Sommerfeldt nå omtaler konsekvent som "religionsbekjemperne" i HEF (VL 25.1.). Det er nokså fornærmende over for de 14 resterende medlemmene i utvalget der flertallet består av religiøse mennesker.

Sommerfeldts arroganse rammer også frikirkenorge der flere ledere har sagt seg enig i en twittermelding fra undertegnede som lød: "I vårt pluralistiske samfunn kan ikke Kirken fortsette med å utføre offentlige oppgaver på vegne av fellesskapet" (9.1.). De har blitt stemplet for å gå i vanhellig allianse med Human-Etisk Forbund.

Det som er beklagelig med Sommerfeldts bidrag er at den setter debatten mange år tilbake. Det er en god stund siden vi har måttet minne debattanter i Vårt Land om at HEF anser religionsfrihet som en viktig menneskerettighet. Kjennskapet til dialog og godt samarbeid - livssynsmangfoldet i mellom - i konsensusorganet Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), har gjort slike påminnelser unødvendige. Vårt samarbeid med Den norske kirke har også vært godt og treffpunktene mange, ikke minst i arbeidet for å frigjøre kirken fra statens bånd.

Til Sommerfeldts forsvar, han har kanskje ikke satt seg inn i dette feltet da han har vært opptatt med viktig arbeid på en annet felt. Men det hadde ikke skadet om noen av hans kolleger informerte den nyslåtte biskopen om moderne dialoghistorie. Dessuten, gjerne opplyse han om at Aksjon ut av statskirken (AUS) på 70-tallet ikke var noe Human-Etisk Forbund stod bak. At både Bakkevig- og Gjønnes-utvalget anbefalte at gravferd i vårt mangfoldige samfunn blir overtatt av fellesskapet, må gjerne være med i oppdateringen.

Til Stålsett-utvalgets ønske om at verdier skal nevnes i Grunnloven, men at livssynsreferansene til gode verdier fjernes, håper jeg biskopen noterer seg følgende fra en menneskerettighetsekspert fra egne rekker:  "Det er ikke etisk (og derfor selvsagt ikke kristelig) å mobilisere flertallsmakt for å pådytte mindretall en identitet de ikke har overtatt i frihet. Medborgere som ikke tilhører kristen eller humanistisk tradisjon (...) bør i vår Grunnlov verken frakjennes likeverd på grunnlag av egen identitet eller påtvinges lojalitet til en kristen og humanistisk arv. De skal ikke være ekskludert fra det "vi" som kommer til uttrykk i vår Grunnlovs nye verdiparagraf." (Tore Lindholm, Den norske kirkes menneskerettighetsutvalg).

Jeg må innrømme at jeg ikke har noe i mot at biskop Sommerfeldt selv bidrar til å svekke sin egen autoritet, men det må være lov å kalle det sjikanøst å omtale et livssynssamfunn som har satt forsvar av menneskerettighetene i høysetet, for "religionsbekjempere". Kristne som ikke ser på likeverd og likebehandling som en trussel mot sin religion, skal vite at vi HEFere er klar over at biskop Sommerfeldt ikke er representativ for det store flertallet av kristne her i landet. De fleste har forstått at HEFs arbeid mot statskirkeordningen, ikke er en kamp mot Den norske kirke.

Det slike kristne og vi har felles, er gjensidighetsprinsippet. Vi innser at det vil være en fordel i et moderne demokrati at også andre enn kristne kan bli tilbudt livssynsbetjening i forsvaret, i fengsel og på sykehus. Vi forstår at det er mer naturlig at politiet overtar oppgaven fra prester med å overbringe dødsbudskap til vårt mangfold. At markeringer ved glede og sorg blir inkluderende, tror jeg heller ikke skaker opp mange. Dessuten vil mange mene at det er kommunene selv som må få lov til å avgjøre hva slags gravferdsforvaltning innbyggerne skal ha. Det kan de ikke i dag. Det er kirken som bestemmer dette.

Er det for mye forlangt å forvente at noen i bispekollegiet oppklarer om Sommerfeldts felttog mot frikirkeledere og humanister er representativt for Den norske kirkes syn på livssynsmangfoldet i Norge?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt