Verdidebatt

Når jødehat går over til israelhat.

Det er ikke tvil om at jødehatet er rotfestet i den arabiske/islamske verden. Det er det dessverre svært mange eksempler på – i de islamske skrifter så vel som i hendelser – og det lenge før Israel ble stat i 1948. Men for spesielt de palestinske araberne som skal vinne tilhengere og forståelse i Vesten, så blir jødehatet gjemt under dekket og det blir en kamp mot «Israel som har trengt seg inn på deres område».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Og ved hjelp av denne metoden får de palestinske araberne mange tilhengere – også verdidebatt i Vårt Land er et klart eksempel på det. Her er det flere som roper ut mot jødenes eneste stat; jødene har brutt folkeretten, jødene driver apartheid etc, etc.  Nå bruker disse skribentene riktignok ikke benevnelsen «jødene», men benevnelsen Israel.

Folkeretten dras ofte fram av de som vil kaste skitt på jødenes eneste stat. De slenger rundt seg med påstanden om folkeretten – som om at jødene/Israel er en stor forbryter. Men støtte til etnisk rensing av jøder fra Judea, Samaria (Vestbredden) eller Øst-Jerusalem har ingen plass i folkeretten. Overgrep mot den jødiske befolkning som skjedde da Jordan i 1948 okkuperte disse områdene og drev den jødiske befolkning bort fra sine hjem og la i grus det jødiske kvarteret i Jerusalem, som hadde vært jødenes bydel i årtusener, har selvfølgelig ingen hjemmel i folkeretten. De som har brutt folkeretten er først og fremst arabiske land – i deres kamp mot jødene. Og dette må vi ikke glemme.

Med bakgrunn i historia, i jødehatet, i nazismen – så er det påfallende når det nå hyles mot Israel når jøder vil bosette seg i områder som de ble jaget ut fra i 1948. Blir det en ny palestinsk stat på Vestbredden, så må det være en selvfølge at også jøder har plass – på samme måte som Israel gir plass for arabiske borgere.

Det kan være grunn til å minne om at det jødiske folks rett til å bosette seg i hele området mellom Jordan-elva og Middelhavet ble fastslått i Folkeforbundet 24.juli 1922.

De som i en så sterk grad til stadighet driver å kritisere jødenes eneste stat, bør tenke seg om en smule. Alt har sin historie.

Vicki Baum sa det slik:  Å være jøde er en skjebne.   Kanskje kan det også sies på en noe annen måte i dag:   Å være Israel er en skjebne.   I alle fall – det hatet enkelte har hatt og har mot jødene – det hatet viser seg nå i det at Israel skal utslettes som jødisk stat. Og dessverre ser det ut til at denne tanken også har fått innpass i enkelte norske miljø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt