Hanne Nabintu Herland

89

Hvorfor jeg takket ja som programleder VISJON

I et pluralistisk demokrati har Bibel-orienterte minoriteter også sin soleklare rett til livsutfoldelse og å bli møtt med respekt. Toleranse betyr at vi tåler forskjellighet og aksepterer andres rett til å være og velge annerledes enn oss selv.

Publisert: 17. jan 2013

 

Mange har spurt meg om hvorfor jeg gjør noe så kontroversielt som å si ja til å være programleder hos VISJON-TV, som jo er en TV kanal som er basert på frivillighet og ikke mottar statsstøtte, men når flere hundre tusen gjennom Riks-TV og WEB-TV sendinger.

Deres seergruppe er en av landets kristne minoriteter, med særlig interesse for bibelundervisning og rapporter fra bedehusmiljøer, en gruppe i Norge som ofte erfarer at de slett ikke er populære i de brede lag av samfunnet. Jeg mener derimot at i en pluralistisk demokrati har også denne typen minoriteter sin soleklare rett til eksistens og bli møtt med respekt. Her i Norge sier vi jo nettopp at vi støtter ulike minoriteter og deres rett til livsutfoldelse og forskjellighet. Toleranse betyr ikke at alle må bli enige tilslutt. Prinsippet innebærer derimot at man fostrer samfunn som tolererer forskjellighet, at det skal være rom for mange grupper som individuelt kan dyrke sine interesser. Vi trenger å høyne respekten for forskjellighet her til lands, altfor ofte ligger det for sterke føringer om at alle MÅ bli enige tilslutt. Faren ved en slik konsensusorientert likhets-tenkning er at samfunnet lett kan utvikle seg til et likhetstyranni. Det er vi ikke tjent med.
 
Det jeg har takket ja til, er å være programleder i en serie som vil bringe et helt nytt samfunnsaktuelt perspektiv inn i VISJON, i samtale med kjente forfattere, forskere og sexologer. (fredager 19:30, søndag 19:30 og kan sees på WEB-TV)
Det er godt mulig at seerne i kanalen ikke vil like endel av det jeg fremmer i programmene, vi får se. Jeg går jo ofte til NRK, TV2 og en rekke andre kanaler der jeg ikke nødvendigvis er enig med alt som sendes, på samme måte står jeg ikke inne for alt VISJON gjør. 

Nettopp denne retten til forskjellighet og bli møtt med respekt selv om vi har forskjellige meninger, er noe av det jeg kjemper for.

Jeg mener Norge er for ensporet opptatt av likhet og å ha like meninger, dette hemmer kreativitet, initiativ og flerfoldighet. Målet må ikke være at vi alle skal bli like tilslutt, det høres jo ut som rene tyranniet.

Nettopp troen på forskjellighet, – at vi alle ikke nødvendigvis trenger å bli enige tilslutt, men at endepunktet kan være at vi er forskjellige og HAR forskjellige verdier skaper et flott pluralistisk samfunn der det ikke bare er plass til de “politisk-korrekte” elitene som de politiske elitene har bestemt at skal ha status som “minoriteter vi må hjelpe og aldri kritisere”. Jeg sikter til grupper som utlendinger, samer, kvinner (som meg), – som vi alle nærmest er programforpliktet til å ukritisk støtte samme hva som måtte komme fra disse leirene. Altfor ofte når man uttaler seg kritisk til enkelte sider ved islamsk kultur, for eksempel, så hyles det opp om intoleranse og rasisme omtrent før man får snakket setningen ut, som om muslimer er hevet over kritikk bare fordi de er en “populær minoritet”. Kritiserer man kvinner, får man straks høre at man er kvinneundertrykkende og diskriminerende.

Derfor gleder jeg meg over dette TV programmet som går over 5 fredager og sendes på både Web-TV fra Visjons nettsider og legges på Youtube, slik at alle som vil kan få dem med seg.

I første program snakker jeg med leder og priorinne ved Lunden Kloster i Oslo, Anne-Lise Strøm. Temaet er åndelighet, gudstro, materialisme og farene ved et liv der vi fokuserer for mye på de ytre verdiene og ikke på de indre verdiene.

Deretter kommer et program om utenrikspolitisk kommentator og forsker Asle Toje, som også er forskningsdirektør ved Nobelinstituttet. Vi snakker om motstanden mot multikulturalisme og hva som har gått galt i Europa. Han er nylig ute med ny bok: “Rødt, hvitt og blått” der han kritiserer multikulturalismen og mener at det er avgjørende at vi fastholder vår egen kulturelle identitet i møte med globaliseringen. 

 Neste program handler om sex og samliv, der jeg samtaler med sexolog og psykolog Kristin Spitznogle, forfatter og fast spaltist i VG. Vi har en meget spenstig og kreativ samtale, som berører hva som skjer når parforholdene blir så vanskelige og skilsmissene så mange at det er på tide å snakke om behovet for trofasthet igjen, og dette å dyrke parforholdets gleder. Vi snakker om sex og hva som skal til for å styrke parforholdet.

Dernest samtaler jeg i et program med den kjente og kontroversielle norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi, denne gangen ikke om hans motstand og kritikk av islamismen og det som nå skjer i Midtøsten, men om den positive norske nasjonalismen. Dette programmet er meget sprengkraftig, al-Kubaisi hyller Wergeland og tolker norsk historie i et nytt og spennende lys.

Tilslutt, en samtale med filosof og Fritt Ord Prisvinner, Nina Karin Monsen om kjærlighetsevnen som ser ut til å forvitre i vår tid. Hun mener at egoismen er blitt for sterk, og at den gjør noe med personen, slik at vi vanskeligere finner godheten og tålmodigheten med den andre. Her er ikke et ord om de siste årenes homodebatt, vi har forlatt den scenen og snakker om helt andre perspektiver. Monsen har jo skrevet bøker en årrekke om livsfilosofi og kjærligheten. Disse temaene tar vi opp her.

Så dette er programmer som gjør opprør mot “lett underholdning” som mange TV kanaler er så opptatt av som omtrent bare gir oss Paradise Hotel og billige amerikanske serier uten mål og mening på TV-skjermene. Jeg mener at det er et større marked enn mange tror for programmer som går mer i dybden, bidrar til folkeopplysning, refleksjon, og tar opp seriøse, kontroversielle tema som omhandler de viktige ting i livet.

 

Kommentar #1

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Hanne Nabintu Herland. Gå til den siterte teksten.
Prinsippet innebærer derimot at man fostrer samfunn som tolererer forskjellighet, at det skal være rom for mange grupper som individuelt kan dyrke sine interesser. Vi trenger å høyne respekten for forskjellighet her til lands, altfor ofte ligger det for sterke føringer om at alle MÅ bli enige tilslutt. Faren ved en slik konsensusorientert likhets-tenkning er at samfunnet lett kan utvikle seg til et likhetstyranni. Det er vi ikke tjent med.

Vi får bare håpe på at du vil bruke din programlederrolle til å fremme dette mangfoldighetssynet og ikke kun bruke rollen til å lefle med ditt ikke alltid så liberale publikum?

Kommentar #2

Hanne Nabintu Herland

89 innlegg  36 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Vi får bare håpe på at du vil bruke din programlederrolle til å fremme dette mangfoldighetssynet og ikke kun bruke rollen til å lefle med ditt ikke alltid så liberale publikum?

Helt enig. Respekt for forskjellighet har ikke minst vært vanskelig for lukkede kristne miljøer å akseptere, programmene tar overhode ikke hensyn til formeningene til denne type miljøer og det er godt mulig at miljøene som mest provoseres av "Herland, usensurert" vil være de kristne miljøene selv. Vi får se. Uansett tror jeg det er viktig at kristne miljøer åpner seg for impulser utenfra, fordi mange røster, både liberale, radikale og konservative har mange gode poeng inn i norsk debatt.

Kommentar #3

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Da gjenstår bare og ønske lykke til! :-)

Kommentar #4

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det er viktig

Publisert nesten 9 år siden
Hanne Nabintu Herland. Gå til den siterte teksten.
Helt enig. Respekt for forskjellighet har ikke minst vært vanskelig for lukkede kristne miljøer å akseptere, programmene tar overhode ikke hensyn til formeningene til denne type miljøer og det er godt mulig at miljøene som mest provoseres av

Å ikke undervurdere disse "lukkede" kristne miljøene som det finnes et utall av rundt i Norge.De er ikke mer lukket enn at de forstår at det du tar til orde for er veldig viktige saker å snakke om i dagens virkelighet.

Jeg tror de aller aller fleste av disse menneskene er mer åpne og frie enn de fleste aner.De er en del av den gode gamle grunnvollen i det demokratiske kristne kulturgrunnlag. 

Kommentar #5

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Hanne Nabintu Herland. Gå til den siterte teksten.
Uansett tror jeg det er viktig at kristne miljøer åpner seg for impulser utenfra, fordi mange røster, både liberale, radikale og konservative har mange gode poeng inn i norsk debatt.

Dette er da et flott initiativ. Det er fint også at det gjøres slik tilgjengelig. Så lykke til med dette prosjektet!

Kommentar #6

Hallvard Jørgensen

78 innlegg  1479 kommentarer

Lukke til

Publisert nesten 9 år siden

Eg tykkjer dette høyrest veldig spennande ut; seriøse program med intellektuelle og rettskafne folk, om viktige problemstillingar. Så lukke til med konseptet.

Kommentar #7

Hanne Nabintu Herland

89 innlegg  36 kommentarer

Takk til Hallvard og dere andre som la igjen en kommentar!

Publisert nesten 9 år siden
Hallvard Jørgensen. Gå til den siterte teksten.
Eg tykkjer dette høyrest veldig spennande ut; seriøse program med intellektuelle og rettskafne folk, om viktige problemstillingar. Så lukke til med konseptet.

Tusen takk skal du ha, Hallvard, neste program imorgen samtaler jeg med utenrikspolitisk forsker  og forskningsdirektør ved Nobel Instituttet, Asle Toje som tar for seg de negative sidene ved multikulturalismen og ser på en rekke av de betydelige utfordringene Europa sliter med i forhold til innvandring, tror det kan bli spennende.

Kommentar #8

Tor-Andre Kongelf

4 innlegg  400 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Hanne Nabintu Herland. Gå til den siterte teksten.
Tusen takk skal du ha, Hallvard, neste program imorgen samtaler jeg med utenrikspolitisk forsker  og forskningsdirektør ved Nobel Instituttet, Asle Toje som tar for seg de negative sidene ved multikulturalismen og ser på en rekke av de betydelige utfordringene Europa sliter med i forhold til innvandring, tror det kan bli spennende.

Jeg syns intervjuet med Toje var veldig bra. Og jeg har planer om å lese bøkene dine. Som er ateist er jeg ikke enig i den kristne vinklingen men det får være. Du gjør det så bra dette må du bare fortsette med, forhåpentligvis i større skala på sikt.

Din stemme er absolutt nødvendig i dette århundret. Når kommer intervjuet med Walid?

Og "I seng med fienden" kronikken din var veldig bra syns jeg.

Lykke til.

 

Kommentar #9

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Herland er selv et redskap for religisøe fanatikere

Publisert nesten 9 år siden

Jeg kan knapt forstå Herlands kritikk av islamismen, på samme tid som hun lefler med, og ser ut til å være en del av hva man kan kalle dens kristne variant. Islamister er knapt så forskjellige fra kristne purister og fanatikere, med det unntaket at de sistnevnte ikke anvender våpen. Men mentaliteten er den samme, de vil påføre samfunnet sin heller syklige purisme, og kan derfor i likhet med islamister anses som en trussel mot et demokratisk og pluralistiske samfunn. Jeg har derfor vanskelig for å ta Herland særlig alvorlig. Uten kristendommen ville vi heller ikke ha hatt noe islam.

Kommentar #10

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Hanne Nabintu Herland. Gå til den siterte teksten.
Tusen takk skal du ha, Hallvard, neste program imorgen samtaler jeg med utenrikspolitisk forsker  og forskningsdirektør ved Nobel Instituttet, Asle Toje som tar for seg de negative sidene ved multikulturalismen og ser på en rekke av de betydelige utfordringene Europa sliter med i forhold til innvandring, tror det kan bli spennende.

Ja til ulikheter, nei til mulitikulturalisme? Nuvel.

Jeg ville tro Visjon har ett publikum som er ditt segment i forhold til salg av litteratur  mer enn at de er så veldig ulike deg.

Kommentar #11

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg er lykkelig frelst

Publisert nesten 9 år siden

fra å få inn denne kanalen.hallelujah

Kommentar #12

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.
fra å få inn denne kanalen.hallelujah

Har den, ikke valgt den (kanal 1xx på CD satelitt).

Oppfatter det som en kanal for ekstremisme.

Kommentar #13

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Religiøs konkurranse

Publisert nesten 9 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Har den, ikke valgt den (kanal 1xx på CD satelitt).

Oppfatter det som en kanal for ekstremisme.

Man kan jo "tekke det litt ut" å si at de er kristenorges svar på islamistene. Herlands aktive anti-islamisme kommer derfor i et noe merkelig lys. Heller enn idealer om frihet og pluralitet virker det som om henne aktivitet er basert på aktivisme for en annen religion (religiøs retning). For vanlige mennekser er vel begge alternativene like uapetittelige. Det er for begge retningers del snakk om religiøse som vil påføre sine holdninger, verdier og purisme på resten av samfunnet, forme samfunnet på disse forstokkede renhetsidealene. Men andre ord begge er like uforenlige med verdiene i et demokratisk og pluralistisk samfunn.

Kommentar #14

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Er det mulig

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Jeg kan knapt forstå Herlands kritikk av islamismen, på samme tid som hun lefler med, og ser ut til å være en del av hva man kan kalle dens kristne variant. Islamister er knapt så forskjellige fra kristne purister og fanatikere, med det unntaket at de sistnevnte

Ser du ikke forskjellen mellom Kristendom og Islam? Tuller du nå?

Da snakker jeg ikke om GT og Koranen men den historiske utviklingen videre fra disse støvete barbariske tekstene til vår tid anno 2013.

Har du helt glemt at Kristendommen fikk lurt in en liten "Jesus" som plederer nestekjærlighet og barmhjertighet og ikke applauderer krigsromantiske ideal der verden skal underlegges kalifatet. Og hvis du som glad og trofast muslim slenger rundt deg et bombebelte med snaddereksplosiva og dreper noen vantro, får fullpakke med overdådige palasser og et harem med unge pikejomfruer. Eller har du heller ikke fått med deg at Kristendommen fortløpende har tilpasset seg historiens utvikling, slik at kristne kan leve i et sekulært samfunn. Maken til suppekoking og tullball

Hanni

Kommentar #15

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Oppfatter det som en kanal for ekstremisme.

Meningsmangfold er alltid et gode; ingen av oss sitter med noen sannheter. Man kan uansett alltids lære noe også av de man misbilliger, ringeakter, osv. i samme lei.

Hvis du ser på deltaker-listen, må man da si at det kan bli spennende?

Kommentar #16

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
For vanlige mennekser er vel begge alternativene like uapetittelige. Det er for begge retningers del snakk om religiøse som vil påføre sine holdninger, verdier og purisme på resten av samfunnet, forme samfunnet på disse forstokkede renhetsidealene.

Er så enig.

Ser selv på min familie som er passivt kristne, noe jeg vil påstå majoriteten av medlemmene i DNK er. De ser på NRK sine moderate kristne programmer, går ikke i kirken uten at det er dåp, begravelse, konfirmasjon eller bryllup og snakker/diskuterer ikke kristendommen i hverdagen.

De føler seg garatert ikke hjemme med ekstremismen som Visjon promoterer. De tenker og snakker litt med hverandre om ting de ser på nyhetene dagen før, terror etc. De liker sikkert ikke tanken på at to menn eller to kvinner hopper i høyet, men det komfortabel med at det skjer i verden og lar dem få være "slik gud skapte dem".

Jeg tror ikke majoriteten av muslimer i norge er så mye værre enn de norske kristne. Det er bare de ekstreme som ødelegger for resten.

Kommentar #17

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Det er en vesenslikhet

Publisert nesten 9 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.
Ser du ikke forskjellen mellom Kristendom og Islam? Tuller du nå?

Da snakker jeg ikke om GT og Koranen men den historiske utviklingen videre fra disse støvete barbariske tekstene til vår tid anno 2013.

Har du helt glemt at Kristendommen fikk lurt in en liten "Jesus" som plederer nestekjærlighet og barmhjertighet og ikke applauderer krigsromantiske ideal der verden skal underlegges kalifatet. Og hvis du som glad og trofast muslim slenger rundt deg et bombebelte med snaddereksplosiva og dreper noen vantro, får du fullpakke med overdådige palasser og et harem med unge pikejomfruer. Eller har du heller ikke fått med deg at Kristendommen fortløpende har tilpasset seg historiens utvikling, slik at kristne kan leve i et sekulært samfunn. Maken til suppekoking og tullball

Hanni

Kristendom og islam er begge del av den samme helheten, islam vokste ut av kristendommen, bygger i mangt og mye på den. De er begge frelsesreligioner, begge sykelig puristiske, begge mener å besitte den eneste guddommelige sannhet, begge har misjonsbefalinger. Begger forsøker, om enn på forskjelliog vis, å forme samfunnet etter sine syklige puristiske prinsipper, der de har anledning til det. Med andre ord her er en vesenslikhet. Er kristne i stand til å leve i sekulære samfunn ? Tja, det kan man jo diskutere. Se på "Moral Majority" og "Tea-Party" i USA, det beviser vel til sist kristnes totalitære og fanatiske grunnlag. Men at der er en forskjell i virkemidler mellom islam og kristendom, i alle fall i vår tid, der den ene religionen henfaller til våpen og voldsbruk, mens den andre plager livet at folk med misjonering og politiske manipulasjoner (jfr såkalte kristne partier), det er et faktum.

Kommentar #18

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

og jødedom

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Kristendom og islam er begge del av den samme helheten, islam vokste ut av kristendommen, bygger i mangt og mye på den

men deres tilhengere massakrerer,misjonerer og dreper ikke.så vidt jeg vet.

selv om den verdslige staten israel gjør det

Kommentar #19

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Kristendom og islam er begge del av den samme helheten, islam vokste ut av kristendommen,

I begynnelsen var Jødene og Kristne av samme suppa, det er nesten tilfeldig at det var dagens kristendom som dro det lengste strået.

Se bare på alle de forskjellige evangeliene, som ikke ble håndplukket til å få være en del av bibelen. I Judas Evangeliet var Judas den som stod nermest Jesus og var ikke den som fikk Jesus drept. I andre evangelier var han ond i forskjellig grad (t.o.m en ond skapning).

Noen hevder Judas var Jøde og at det var der mye av jødehatet oppstod.

Islam oppstod senere men har røtter i samme suppa. Allah er det arabiske ordet for gud. Arabisk kristne sier også Allah når de snakker om gud.

Kommentar #20

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Se på "Moral Majority" og "Tea-Party" i USA, det beviser vel til sist kristnes totalitære og fanatiske grunnlag.

"The return of the religious," kalles fenomenet. Vi får håpe at den vestlige kristendommen kan makte å holde fast i de reformer og fremskritt den tross alt skal ha ros for.

Det vil være uklokt av de kristne å følge i samme lei som de mest radikale islame uttrykk, altså konkurrere om å være like synlige og rene og tradisjonstro; de kristne bør gå sin helt egen vei, uavhengig av og kontrært hvordan muslimer, eller andre, manifesterer sin gudstro. De kristne bør stake ut sin egen vei, og følge opp de lovnader den selv gjennom senere tids historie har gitt.

Kommentar #21

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Enig her

Publisert nesten 9 år siden

Hanni skriver bl.a.: "Da snakker jeg ikke om GT og Koranen men den historiske utviklingen videre fra disse støvete barbariske tekstene til vår tid anno 2013."

Jeg kritiserer ofte Kirkens offisielle lær og dens tilsynelatende falskhet. Men i løpet av de siste par hundre år har læren hos oss råtnet på rot, slik at det er blitt en stor forskjell på liv og lære. Jeg har vært ateist i 70 år, men har i praksis aldri erfart noe som helst ubehag på grunn av at jeg er det. Jeg har gjennom medlemskap i HEF arbeidet for livssynsmessig likestilling, men problemene er svært trivielle sammenlignet med muslimske tilstander. Der er det så visst ikke forskjell på liv og lære. Det er selvfølgelig tilstandene der Islam råder grunnen jeg forholder meg til. De muslimske landene ligger 200 år bak oss i humanistisk utvikling, så vidt jeg ser og forstår.

Kommentar #22

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg synes det er mye fordommer i denne tråden

Publisert nesten 9 år siden

Jeg sa programmet med Toje. Jeg synes det var meget intreressant. Er det ikke mulig å høre litt på innhold i stedet for bare å kjenne på pakken uten å pakke den opp. Dette er meningsutvekslinger. Det er alltid sundt å høre andres meninger. Det er slik man kan bli beriket og lære noe.

Det som er så friskt med Hanne Nabinu Herland er at hun ikke er et innavl av norsk 60-talls kultur men likevel har den norske kulturen i sitt hjerte. Hun kan se ting utenfra, fra et litt annet perspektiv.

Når man da har lyttet, med et åpent sinn, kan du være enig eller uenig. Hvis du aldri kan bli tilført noe har du et problem med å komme videre i livet. For de som har levd i andedammen hele livet kan det være vanskelig.

Dette har overhodet ikke noe med en "mørk" religion og gjøre. Hun vil heller ikke pådytte deg noe som helst. Du er fri til å gjøre hva du vil.

Jeg har lest dine to siste bøker Hanne. Det ga meg mange nye perspektiver. Takk skal du ha.

Stå på Hanne!

Mvh Petter

Kommentar #23

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

og jeg

Publisert nesten 9 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Det som er så friskt med Hanne Nabinu Herland er at hun ikke er et innavl av norsk 60-talls kultur men likevel har den norske kulturen i sitt hjerte. Hun kan se ting utenfra, fra et litt annet perspektiv.

Når man da har lyttet, med et åpent sinn, kan du være enig eller uenig. Hvis du aldri kan bli tilført noe har du et problem med å komme videre i livet. For de som har levd i andedammen hele livet kan det være vanskelig

synes hun tyter over av amerikanske klisjeer og egne fordommer.kunne hun bare provosert!

Kommentar #24

Kurt Urholt

3 innlegg  48 kommentarer

Hva!! Judas jøde?!?

Publisert over 8 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.
Noen hevder Judas var Jøde og at det var der mye av jødehatet oppstod.

Det neste blir vel at Jesus og alle de andre disiplene også var jøder. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere