Verdidebatt

Lunken til bostedsløse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Både regjeringen og storbyene gjør en for dårlig innsats for bostedsløse. Når tallet både stiger og er klart underestimert, viser man i praksis lunkenhet til et vitalt fattigdomsproblem.

Før nyttår fikk vi vite at omlag 6100 var bostedsløse i et av verdens rikeste land. 1/4 av disse har barn under 18 år, ifølge NIBR. Og de forteller at de bostedsløse er økt med 600 under den rødgrønne regjeringen. Men tallet er mye høyere, fordi det råder en likegyldighet til å få frem sannheten på dette området.

Forskerne signaliserer en underrapportering, bl.a. pga en "nølende" respons fra barnevernet (Aftenp. 13/12-09). I Trondheim ble spørsmålet tatt opp idag. Siste registrering - i 2008 - viste 223 bostedsløse. Men dette er en "passiv registrering", og det innrømmes i den kommunen som for et par år siden fikk vedtatt en fattigdomsplan (etter forslag fra KrF). Rådmannen sier at "vi har for dårlig oversikt over antall bostedsløse i Trondheim, vi har et kartleggingsbehov og vil gjøre dette dersom vi får pengene på plass".

Dette forteller samtidig at de nasjonale tallene ikke er til å stole på, for  nesten alle registrerte bostedsløse befinner seg nettopp i storbyene. (I tillegg til underrapportering og manglende oversikt, finner vi en stor gruppe ingen kan tallfeste, - og det er antall ulovlige innvandrere som  holder seg i dekning. Men dette er en egen diskusjon.)

De fleste bostedsløse, som vi kjenner til, strever med rus og psykiatri (60 prosent rus). Prognosene fremover kan umulig være gode når antallet vokser i en periode hvor Staten aldri har vært rikere, hvor rusproblemet er voksende, og hvor namsfogden i Oslo i fjor hadde mer enn 4000 begjæringer om utkastelser - en økning på 600 på ett år - bare i Oslo. Og i tillegg til finanskrisen har vi en prisoppgang på boliger som overfladiske journalister behandler som gladsaker for de som allerede har blitt boligeiere.

Jeg mener bolig bør være en menneskerett. Og mener jeg det, bør jeg vel også mene at rettigheten lovfestes...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt