Verdidebatt

Helikopteret !

Den sviktende helikopterberedskapen er for mange det mest symboltunge bildet på svikten 22 juli. Spørsmålet er om man reelt sett har en forbedret situasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Helikopterberedskapen var dessverre det mest symboltunge bildet på en beredskapsmessig svekket og dårlig organisert situasjon før 22 juli 2011.Først nå, halvannet år etter tragedien, så er døgnberedskapen i politiets helikopter "oppe og står", ifølge flere medier.

Beredskapen gjelder ett Norsk-eid helikopter. I tillegg kommer et innleid helikopter fra Storbritannia. I tilfellet skarpe oppdrag (I de tilfellene det skulle være nødvendig å skyte for å redde menneskeliv) så skal helikopteret forbausende nok, ikke benyttes.

I stedet skal man bruke helikopter fra Rygge militære flyplass.

For den som hverken har politifaglig eller militærfaglig bakgrunn, så er det allikevel nærmest umulig å ikke forestille seg at en slik organisering ganske raskt kan medføre tap av menneskeliv.

Selv om man ikke har sammenlignbare størrelser i vurderingen av hvert enkelt lands behov for omfattende helikopterberedskap, og at forholdene i Norge i så måte må vurderes på selvstendig grunnlag, så melder alikevel spørsmålet seg om hvorfor man anser at ett (eller to) helikopter er dekkende, for landets behov.

Fra både faglig og politisk hold, hevder man nå at dagens nivå/ambisjon ikke på noen måte er tilfredstillende eller dekkende.

Mange vil derfor også være av den oppfatning at myndighetene fortsatt ikke sterkt nok prioriterer slike tiltak, til tross for alle gode intensjoner og løfter om gjennomgripende forbedringer og forandringer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt