Verdidebatt

Tenn lys

Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ønsker ikke å forbanne noen som ønsker å tenne et lys.

Men det er helt og holdent upassende dersom Hedningesamfunnet virkelig ønsker å lansere den versjonen av min og Sigvald Tveits "Tenn lys" som de har lagt ut på sin hjemmeside.

Det er usmakelig at Hedningesamfunnet ønsker å snylte på en sangtekst med tilhørende melodi, et åndsverk som på en allmenn måte søker å fortolke kristen tro og tradisjon for alle.

Da så jeg denne teksten av en ung mann, tenkte jeg at dette måtte jeg se mildt på. Jeg ønsker ikke å skade en ung person som prøver å uttrykke sin egen livfortolkning i en mer eller mindre poetisk sangtekst.

Men hvis dette er strategi fra Hedningesamfunnet, må jeg vurdere om dette må anmeldes som et overgrep mot det åndsverket som komponisten Sigvald Tveit og jeg skapte en gang på 80-tallet og siden har vandret inn i barnehager, hjem, skolestuer, sangbøker og salmebøker.

Det som er det alvorlige i dette, og som bør oppta alle som bryr seg om opphavsrett og åndsverk, er at man ikke kan endre et åndsverk i forhold til opphavsmennenes intensjoner. Det er helt grunnleggende i forståelsen av åndsverkets karakter.

Når en organisasjon som Hedningesamfunnet planlegger å øve vold mot denne sangen for sine egne formåls skyld, må vi som opphavspersoner gripe inn for å stanse dette.

Men om jeg forstår informasjonslederen i Hedningesamfunnet rett i det hun sier på VG-nett, vil dette ikke skje. De vil respektere opphavsretten og åndsverksloven.

Det Hedningesamfunnet da må gjøre, er at de straks må trekke denne teksten fra hjemmesiden sin og legge bort alle sine planer om en innspilling på youtube.

Det er faktisk slik at det ikke er opp til privatpersoner å ta en beskyttet melodi og sette sin egen tekst til den. Det er også et overgrep mot komponistens intensjon og rettsvern å gjøre dette. Regelen er at man faktisk spør en komponist om man får lov til å sette tekst til vedkommendes melodi. I noen tilfeller får man ja. Men i andre tilfeller får man nei til dette, og det gjelder særlig i to tilfeller:

Det ene er der teksten og melodien er skapt i nært samarbeid mellom forfatter og komponist, og det er andre er der den nye teksten strider mot de intensjoner komponisten hadde med sitt åndsverk.

Dette må Hedningesamfunnet forstå og respektere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt