Verdidebatt

Julenissen og St. Nikolas som formidler av Kristus

Å la nissen få sin kristne karakter tilbake kan være med på å belive julen slik den genuint er ment å være.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har to typer nisser; den norske fjøsnissen og St. Nikolas som ordet nisse faktisk opprinner av. I julen trekker noen frem den ene typen; andre julenissen. Atter andre begge deler.

Det er selvsagt fullt mulig for kristne å bruke julenissen i sine hjem julaften: Nissen, slik vi kjenner ham - ikke minst med en fremtoning og et ytre kjent via Coca Colas markedsføringsdesign (!) - kan i høyeste grad tas tilbake som kristen del av julefeiringen. St. Nikolas ga bort alt til fattige, men gjorde det i hemmelighet slik at ingen skulle rose ham for det. Han er en helgen i den katolske kirke, for øvrig. Se:

http://stasunniva.blogspot.no/2012/12/st-nikolas-den-ekte-nissen.html

Det går i høeste grad an å beholde nissen, dvs St. Nikolas, som del av den kristne høytiden, men altså la ham få noe av sin opprinnelige karakter og mening tilbake. Nissen hjemme i stua kan f.eks. ut over de vanlige gaver også i stua få noen ekstra gaver i sin sekk av familien (!) som nissen skal bringe videre og takke, og si til barna at disse er til den og den, eller de fattige lengre bort. Og som nissen altså skal levere "etterpå en gang". Dette kan være gaver barna har forberedt sammen med foreldrene, eller på annen måte i adventstiden.

Slik får vi tatt nissen tilbake og gitt levende hjertepuls til budskapet hvor også nissen, St. Nikolas, blir en ikke bare naturlig del, men selvfølgelig del av julefeiringen. Barna får dermed en påminnelse om at andre ikke har det så godt, og at vi sender dem noe også. Uten at dette fratar barna egne forventninger og familiens vanlige juletradisjoner og stemninger. Barna blir ikke da fratatt nissen, men desto mer fått ham tilbake der han hører hjemme!
Da blir det full mening med julenissen - St. Nikolas; nissen blir ikke lenger bare en fantasifigur, men en levende inspirasjon for oss alle til å ha et bankende, våkent hjerte også for de som lider. Da blir det jo også mer genuin mening i julen? Kristus for deg, for meg, for alle... Angelus Silesius: "Ble Kristus født tusener av ganger i Betlehem, men aldri i ditt eget hjerte var det hele forgjeves".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt