Rolf-Erik Pedersen

17

Der det skjer, når det skjer - en “smart” hverdag.

“Alle går jo rundt og ser ned i hånden” sa Liv Ullmann i et intervju tidligere i høst. Hun siktet til den dingsen alle bare må ha foran seg; smartmobilen.

Publisert: 7. des 2012

Det er jo tvingende livsnødvendig å holde seg oppdatert på Fjesboka, twitter og hva det måtte være.  Disse telefonene er jo fulle av såkalte “apps”, altså programmer som holder deg oppdatert med ting du ikke visste du behøvde å vite noe om.  På bussen, T-banen, trikken og toget sitter alle og ser ned i hånden.  På dette magiske vidunderet som altså holder deg “oppdatert”.  Og skulle man ikke ha behov for denne oppdateringen der og da, så har man “apps” som kan underholde deg på andre områder i form av spill og annet.  Og fremfor alt må man ha mobilen liggende foran seg i alle møter, det være seg av privat karakter eller i jobbsammenheng!  Det kunne jo komme en viktig telefon eller beskjed eller oppdatering!  Selv jobber jeg i et firma hvor det å få en oppringing midt i et møte er selve toppen av  lykke!  “Himmel og hav - se så viktig jeg er!  Denne telefonen bare MÅÅÅÅÅ jeg ta!”

Jeg har hittils klart meg med et to år gammelt svensk-japansk produkt, men som på tross av sin 3“ store skjerm, wifi og annet snask altså var håpløst utdatert.  Det var jo ingen smartmobil!  Og ingen smartmobil, ingen smart mann!  No apps - no life!!!!!!

Ok, i høst tok jeg det store spranget.  Man forventer jo effektivitet og at man følger med i tiden, må vite!  Jeg gakket av sted til den lokale mobilpusheren og kom ut med et lekkert og helstøpt produkt fra Taiwan, utstyrt med operativsystemet Android fra Google.  Vel hjemme ble produktet startet opp, etter litt plunder med å finne ut hvor simkortet skulle sitte og hvor minnekortet skulle stikkes inn.  Så - etter et par minutter med produsentens logo flashende mot meg så var hele greia i gang.  Gmail-konto?  Hæh?  Ok, det ble opprettet en slik konto ellers fikk jeg jo ikke tilgang til Google Play, noe som visstnok er nødvendig for å få kjøpt og lastet ned allskens apps og annen dritt man i dagens samfunn simpelthen er nødt til å ha.  Og se; telefonen var full av ting jeg ikke fatter jeg har klart meg foruten!  7digital, Dropbox, Google Talk, HTC Hub, Lokalt, Locations, Navigering, Maps, Twitter og SoundHound, bare for å nevne noen.

Min gamle mobil hadde taster.  T-a-s-t-e-r.  Noe som gjorde at jeg klarte å skrive noenlunde forståelige meldinger i et forholdsvis høyt tempo.  Nå er det skjermtastatur som gjelder!  Eller “touch” som det heter på nynorsk.  Vel, jeg satte i gang.  Noen usammenhengende og uforståelige ord kom frem på skjermen.  Gdnghg, fgo bkart npoe.  Javel ja, her må man inn i innstillinger.  Og er det noe disse så inn i granskauen smarte telefonene er fulle av så er det nettopp innstillinger.  Det er innstillinger for gudene vet hva!  Etter litt plunder (og noen heftige ord som ikke kan gjengis på vd.no pga altfor mange lettkrenkede og sarte sjeler), så fikk jeg altså klargjort spetakkelet for norsk språk og ordforslag.  Men disse tastaturene må være utviklet for hender og fingre som kun en sju år gammel pianist har!  Mine pølsefingre deiset borte i flere bokstaver samtidig og de merkeligste ord dukket opp på skjermen.  “Hei” ble til “Heime”, “jeg” ble til “legge”, “kommer” ble til “lønner” og “snart” ble til “smart”.  “Heime legge lønner smart”.  Og smarten insisterte på at jeg mente “Øksen” når jeg skulle skrive stedsnavnet Økern.  Jaha, jeg måtte visstnok trykke på det riktige ordforslaget som dukket opp på en linje lengre ned.  Jeg ga opp og - etter å ha herjet rundt på mobilen - ringte vedkommende  og sa at jeg snart var på Økern.  Eller Øksen, om du vil.

Men mobilen forteller meg faktisk hvordan været er!  “-9.  Kaldt" sier skjermen til meg. Som om jeg ikke visste at ni minusgrader er kaldt, spesielt i Oslo.

Noe annet fullstendig fantastisk er at denne telefonen faktisk vet hvor du er, om du ikke skulle vite det sjøl.  Google følger deg og vet at du ofte går dit og dit og tar den og den bussen.  Veldig greit hvis minnet ditt svikter en vakker dag, så kommer store Google til unnsetning!  Og fremfor alt så vet Google hva du bruker mobilen til!  Sjekk denne listen, gjengitt fra dinside.no:

Google kan blant annet samle inn: 

Informasjon om enheten du surfer med. For eksempel telefonnummeret og mobilnettverket ditt om du bruker telefonen, samt hva slags PC, mobil eller nettbrett du bruker.

Informasjon om hvordan du bruker Google-tjenestene. De lagrer blant annet hva du søker etter, din unike IP-adresse og når søkene blir gjort.

Informasjon fra telefonloggen din, som nummerne du ringer, når du ringer og hvor lange samtalene er. Det lagres også annen informasjon fra enheten din, som når programmer klikker og det de kaller "systemaktivitet".  Det står ikke spesifisert om dette dreier seg om telefoner med Googles operativsystem Android, men det får vi anta.

Informasjon om hvor du befinner deg, om du bruker noen av Googles tjenester som vet dette. Google har rett til å bruke flere metoder for å finne ut hvor du er, ikke bare GPS.

Informasjon fra informasjonskapsler ("cookies"), både fra deres egne nettsider, og sider som bruker annonser eller andre funksjoner fra Google. Det vil si at Google kan vite ting om deg når du for eksempel besøker en nettavis som bruker Google-annonser eller en side som har en Youtube-video i seg.

Så hva sitter vi igjen med? I hovedsak to ting:  Du må love å følge Googles regler, men Google trenger ikke love deg noen ting.  Google må få vite hva de vil om deg, men skal ikke dele alt med alle.  Kan du leve med dette, kan du leve med Google. 

Det er slutt mellom Google og meg.  Det var et kort og stormfullt forhold.  Mitt gamle svensk-japanske produkt er nå utstyrt med nytt batteri, og et langt og kjærlighetsfullt forhold har igjen våknet til liv.  Og i skuffen ligger en smartmobil som sikkert lurer på hvor jeg er.

Kommentar #1

Arne Johnsen jr.

21 innlegg  176 kommentarer

Fine greier!

Publisert nesten 9 år siden

Strålende saker! Jeg sitter i disse dager og vurderer kjøp av min første smart-telefon. Tror jamen jeg utsetter det litt, jeg...

Kommentar #2

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Det er feil å avvise ny teknologi -

Publisert nesten 9 år siden

kun fordi man ikke forstår den. Det er lett å harselere istedet for å inrømme at dette forstår jeg ikke.

Det er dumt å anskaffe seg noe, kun fordi "alle andre" gjør det.

Verdien av en smart telefon kan ikke diskuteres. Heller ikke verdien av en nyttig App.

Kommentar #3

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Th0rm0d N0rd&hl. Gå til den siterte teksten.
kun fordi man ikke forstår den. Det er lett å harselere istedet for å inrømme at dette forstår jeg ikke.

Forstår ikke?  Jeg skjønner ikke hvorfor det er så til de grader knotete!  Jada, det er sikkert mange som mener mitt vett og min forstand kommer så altfor til kort i møte med disse "smarte" dingsene.  Men det får så være.  Og spesielt tålmodig har jeg vel heller aldri vært.....

Kommentar #4

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Det var bedre før

Publisert nesten 9 år siden

Da telefon var ment til samtaler og teksting. Og da man la internettet fra seg hjemme. Og da det var mulig å ha øyekontakt med folk, uten at de måtte avbryte samtalen for å oppdatere status på facebook.

Jeg har "touch", men en gammel utgave i mobiltelefonens verden. Bruker den kun til teksting og telefoni, selv om den har sine "duppeditter" (kart og gps) som jeg ikke har satt meg inn i ennå.

App har jeg ikke på min tlf, men på ipaden, som egentlig ikke er i bruk. Enklere med læpptop :-)

Kommentar #5

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

De er så enkle å bruke at selv barn kan det.

Publisert nesten 9 år siden
Rolf-Erik Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Jeg skjønner ikke hvorfor det er så til de grader knotete!

Men jeg forstår inderlig godt hva du skriver. Jeg sliter fælt med min "nye", halv smarte Nokia. Det er slik vår min famile at far arver en mobil når de yngres går ut på årstall. (Android muss sein, må vite)

Men jeg er sta jeg også og vil få det til - en dag. Da vil jeg overbevise den j*%la telefonen om at jeg ikke vil skrive smser med håndskrift.

Kommentar #6

Jan Bording

57 innlegg  2503 kommentarer

Telefon

Publisert nesten 9 år siden

Nei her fikk jeg lyst til å henge meg på. Jeg kjøpte min første smarttelefon for et halvt år siden. Nå jobber jeg i bransjen og visste at teknologien var kommet så langt at jeg kunne forvente en batteritid på minst et par uker, men nei. Denne nye telefonen var så avansert at den brukte mye strøm forklarte selgeren meg. Jeg lo og tenkte at det gjaldt nok for han som spilte spill på telefonen hele tiden, men han fikk rett. Selv når jeg ikke bruker telefonen og den bare ligger i lomma kan batteriet gå tomt på et par dager. Som fagmann kan jeg si at det er enten helt elendig programmering, eller det faktum at telefonen hele tiden gjør ting på egenhånd som jeg ikke har kontroll på. Hva den gjør tør jeg ikke tenke på.

I helgen var jeg igjen på butikken og klaget. Telefonen kopler seg nemlig stadig vekk fra nettet uten at det er synlig på displayet. En gang kunne ingen nå meg i tre dager, jeg oppdaget det først da jeg skulle ringe og telefonen fortalte at det ikke var dekning. Jeg slo den av og på og dermed var dekningen helt topp. Dette har skjedd flere ganger og jeg tenkte jo at dette var en vesentlig mangel med en telefon.

Men nei. Dette er ikke en telefon sa mannen, det er en PC. Og som alle vet: PC-er krasjer.

Nå er den en fin GPS, man kanskje jeg skal overveie å kjøpe en ordentlig telefon.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere