Verdidebatt

Naken i 10 sekunder

Snapchat, en ny app for å dele bilder, har blitt veldig populær blant ungdommer. Avsenderen kan velge hvor mange sekunder bildet vises hos mottakeren før det slettes. Men er det så enkelt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en tid der det florerer med uønskede bilder på nettet som er vanskelige å fjerne, har de fire guttene bak Snapchat funnet et konsept som slår an: Chatting med bilder. Å bevare det spontane og autentiske er filosofien bak Snapchat, ifølge nettsiden. At bildene ikke lagres, men slettes automatisk, fremheves som en fordel.

– Det er verdi i det flyktige og forbigående. Gode samtaler er magiske. Det er fordi de deles, og settes pris på, men ikke lagres, skriver teamet bak Snapchat på bloggen deres. Over 20 millioner bilder deles via Snapchat hver dag.

Men det er likevel en mulighet for at bildene lagres, og resirkuleres. Vanligvis får avsenderen beskjed hvis det blir tatt «print screen». Men det går det an å ta bilde av bildet på mobilen med et kamera eller en annen mobiltelefon. Snapchat vil heller ikke garantere at alle bilder slettes, selv om de skriver at de forsøker å slette bildene så raskt som mulig. Bildene sendes dermed «på eget ansvar».

Appen har fått et rykte på seg for å inneholde mange nakenbilder, også kalt «sexting», skriver New York Times. I Medietilsynets undersøkelse i år kom det frem at 9500 tenåringer i alderen 13-16 år har sendt nakenbilder av seg selv via nett eller mobil. Snapchat gjør det enklere –  og kanskje mer fristende –  å sende slike bilder.

Mange har undret seg over hvorfor unge gjør seg så sårbare. Elise Lystad (17), som er en av bloggerne bak Uperfekte jenter,  sier til Aftenposten at hun tror mange ungdommer er usikre og vil ha oppmerksomhet.

–  Derfor sender de bilder som definitivt gir dem oppmerksomhet, men ofte på feil måte. Alle vil bli elsket, og presset om å være populær er ganske stort.

Under et av seminarene til Ungdom & Medier for jenter snakket jeg om nettstedet deiligst.no, der unge legger ut lettkledde bilder av seg selv for å få poeng. En 14 år gammel jente spurte hva som var så ille med å legge ut bilder av seg selv hvis man så bra ut. Med tanke på alle bildene av lettkledde og vakre modeller, artister og skuespillere ungdommer møter i løpet av en vanlig mediehverdag, er det kanskje ikke rart at ungdommer trekker den slutningen. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på kjendiser som stiller opp med lite klær i magasiner og uttaler at de er stolte av å vise frem kroppen sin. Lettkledde modeller brukes stadig for å tiltrekke oppmerskomhet til et bestemt produkt.

Argumentet om at «nakenhet er naturlig» brukes gjerne for å forklare hvorfor det vises mye hud. Men når et nakenbilde havner på avveie for 14 år gamle «Pia», eller hun blir presset til å vise mer av seg selv enn hun egentlig er komfortabel med, så holder ikke det argumentet. Offentlig nakenhet er problematisk fordi det er så tett knyttet til sårbarhet.

Hvem som har skylden for at unge i så stor grad gjør seg sårbare for sjikane, trakassering og overgrep er en kompleks problemstilling som inkluderer mye mer enn appen Snapchat. Men ved å vektlegge kortvarig nytelse og enkle løsninger som å vise naken hud for å selge, kan vi som samfunn i neste omgang møte konsekvensene av dette i form av langvarig lidelse for andre. Kanskje vil noen som er unge i dag senere spørre hvorfor de ikke ble advart om uheldige konsekvenser av å sende nakenbilder?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt