Halldis Bjerkvik Volle

15

Naken i 10 sekunder

Snapchat, en ny app for å dele bilder, har blitt veldig populær blant ungdommer. Avsenderen kan velge hvor mange sekunder bildet vises hos mottakeren før det slettes. Men er det så enkelt?

Publisert: 5. des 2012

I en tid der det florerer med uønskede bilder på nettet som er vanskelige å fjerne, har de fire guttene bak Snapchat funnet et konsept som slår an: Chatting med bilder. Å bevare det spontane og autentiske er filosofien bak Snapchat, ifølge nettsiden. At bildene ikke lagres, men slettes automatisk, fremheves som en fordel.

– Det er verdi i det flyktige og forbigående. Gode samtaler er magiske. Det er fordi de deles, og settes pris på, men ikke lagres, skriver teamet bak Snapchat på bloggen deres. Over 20 millioner bilder deles via Snapchat hver dag.

Men det er likevel en mulighet for at bildene lagres, og resirkuleres. Vanligvis får avsenderen beskjed hvis det blir tatt «print screen». Men det går det an å ta bilde av bildet på mobilen med et kamera eller en annen mobiltelefon. Snapchat vil heller ikke garantere at alle bilder slettes, selv om de skriver at de forsøker å slette bildene så raskt som mulig. Bildene sendes dermed «på eget ansvar».

Appen har fått et rykte på seg for å inneholde mange nakenbilder, også kalt «sexting», skriver New York Times. I Medietilsynets undersøkelse i år kom det frem at 9500 tenåringer i alderen 13-16 år har sendt nakenbilder av seg selv via nett eller mobil. Snapchat gjør det enklere –  og kanskje mer fristende –  å sende slike bilder.

Mange har undret seg over hvorfor unge gjør seg så sårbare. Elise Lystad (17), som er en av bloggerne bak Uperfekte jenter,  sier til Aftenposten at hun tror mange ungdommer er usikre og vil ha oppmerksomhet.

–  Derfor sender de bilder som definitivt gir dem oppmerksomhet, men ofte på feil måte. Alle vil bli elsket, og presset om å være populær er ganske stort.

Under et av seminarene til Ungdom & Medier for jenter snakket jeg om nettstedet deiligst.no, der unge legger ut lettkledde bilder av seg selv for å få poeng. En 14 år gammel jente spurte hva som var så ille med å legge ut bilder av seg selv hvis man så bra ut. Med tanke på alle bildene av lettkledde og vakre modeller, artister og skuespillere ungdommer møter i løpet av en vanlig mediehverdag, er det kanskje ikke rart at ungdommer trekker den slutningen. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på kjendiser som stiller opp med lite klær i magasiner og uttaler at de er stolte av å vise frem kroppen sin. Lettkledde modeller brukes stadig for å tiltrekke oppmerskomhet til et bestemt produkt.

Argumentet om at «nakenhet er naturlig» brukes gjerne for å forklare hvorfor det vises mye hud. Men når et nakenbilde havner på avveie for 14 år gamle «Pia», eller hun blir presset til å vise mer av seg selv enn hun egentlig er komfortabel med, så holder ikke det argumentet. Offentlig nakenhet er problematisk fordi det er så tett knyttet til sårbarhet.

Hvem som har skylden for at unge i så stor grad gjør seg sårbare for sjikane, trakassering og overgrep er en kompleks problemstilling som inkluderer mye mer enn appen Snapchat. Men ved å vektlegge kortvarig nytelse og enkle løsninger som å vise naken hud for å selge, kan vi som samfunn i neste omgang møte konsekvensene av dette i form av langvarig lidelse for andre. Kanskje vil noen som er unge i dag senere spørre hvorfor de ikke ble advart om uheldige konsekvenser av å sende nakenbilder?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

og mobiler

Publisert over 8 år siden

akkurat som computere kan hackes

Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Alle ønsker å bli elsket

Publisert over 8 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Derfor sender de bilder som definitivt gir dem oppmerksomhet, men ofte på feil måte. Alle vil bli elsket, og presset om å være populær er ganske stort.

Jeg har sett dette. Foreldre må ta ansvar. Ikke la barna sitte på rommet alene med internett. Tro meg, jeg har sett dette. Jeg har hørt mange foreldre si: "Hun/Han sitter på rommet sitt og snakker med sine venner"

Jeg er litt mer skeptisk til dette. Jeg har jobbet med data i en mannsalder. Da jeg viste dem loggen fikk ansiktet en annen mine. Det første de spurte om var om jeg kunne slette teksten og bildene. De ville ikke se det. Så enkelt er det ikke. De fleste foreldre er for godtroende.

La barna sitte i stuen med internett. Det er, etter min mening, den beste måten å løse problemet på. De kler ikke av seg forran mor og far. Det gjør de på rommet sitt, lett.

Mvh Petter

Kommentar #3

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Det er et spørsmål om oppdragelse og samfunnsverdier...

Publisert over 8 år siden
Halldis Bjerkvik Volle. Gå til den siterte teksten.
Hvem som har skylden for at unge i så stor

... de ytre teknologiske mulighetene blir bare mer å mer kraftige og enklere å bruke: .... hvem som da bruker det, og med hvilket ansvar, blir avgjort  gjennom moral, fornuft og integritet.

Hva er er enklest å ta lærdom av?

Historiene og vitensbyrdene til de som kom helt galt ut?

Tanke-eksprimenter; hva hvis... sånn og sånn + konsekvens-etikk?

Historiebøker?

Bibelen?

 

Hva hører disse jentene at samfunnet roper?

 

Og hva får de fra den lokale menighet? 

  

Kommentar #4

Halldis Bjerkvik Volle

15 innlegg  14 kommentarer

Hva kan gjøres?

Publisert over 8 år siden

Det er et krevende spørsmål å finne svar på. Og jeg tror mange foreldre er for godtroende, slik du skriver, Petter Kvinlaug. Ungdommer er gjerne nysgjerrige også, og når det er "normalt" å sende bilder av seg selv - om enn ikke nakenbiler - men bilder som er utfordrende, så tror jeg det er lett å bli med på leken. Ved å ikke snakke med barna, eller ungdommene, om disse temaene så mister man muligheten til å hjelpe dem til å reflektere over konsekvensene av dette. 

Teknologien tilbyr også muligheter som stadig reiser nye problemstillinger, og derfor er det viktig at også voksne følger med på denne utviklingen, selv om man kanskje ikke har den samme egeninteressen.

Jeg tror det er utrolig viktig at ungdommene opplever at de blir lyttet til og tatt på alvor. Det hjelper lite med kontroll hjemme hvis unge ikke selv skjønner hva som er grunnen til å være forsiktig med å sende nakenbilder. Med mobiltelefonene unge har i dag er det nesten umulig å kontrollere hva de gjør på rommet før de legger seg, og det er vel heller ikke ønskelig.

Det må derfor være en reell samtale med ungdommer der de får informasjon og tid til å reflektere over valgene de tar i mediehverdagen.  Og så trengs det ikke minst stemmer som demmer opp for det enorme presset de møter gjennom seksualiseringen i mediene, og som forplanter seg til skolegårdene. Hva som kan gjøres er et krevende spørsmål som trenger grundige svar, men det må gjøres noe.

Kommentar #5

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Hva er moral?

Publisert over 8 år siden

   OG hva i all verden skal man med det om man ikke tjener på det selv?

Spør mange ungdommer seg... eller?

For i et slikt åndsklima, så har man misforstått selve moralens egenskap; det å komme sin neste til gode hvorvidt man ser det eller ikke.

I dette ligger Guds moralske visdom, gitt fra hans eget overblikk over tid og sted og alle viljer.

I våre vestelige relativistiske samfunn, så er det beste ma har å by på av samfunnsmoral (dvs; begrunnet i det sekulære), alltid dypest sett umoralsk, eller på det beste a-moralsk, selv om det ikke behøver å syntes slik.

For den eneste motiverende kraft er dypest sett da, hva får jeg ut av det, hva får jeg igjen får det?

Det beste, og også eneste, sekulærhumanisten kan by på moralsk motivering er "I scratch your back, you scratch my back" - kanskje av og til dratt inn mot et globalt perspektiv. Men aldri egentlig ved å kunne genuint avstå, fordi denne egenskap ikke kan finnes der det foreligger en indre klokke som tikker mot det store intet.

I frykten skapt av rett og slett og ikke ha sin bevissthet fylt med Evigheten, på en måte som genuint gir samvittigheten frihet, finner man en eksistensiell frykt for "å glipp av", "å miste", "å ikke få", "å ikke ha" og "ikke være til" eller "være elsket evig og ugjenkallelig".

Hva gjenstår?

"La oss ete å drikke for i morgen dør vi".

I humanistiske manifester og filosofiske skriverier får dette en annen språkdrakt: ingen moralske absolutter.

I de sekulære magasiners sexrådgivningsspalter, er det mer rett frem; er du trygg på grenser og egen kropp og vil du det selv, ja, da er det lov.

I dette "psykologisk korrekte perspektivet" er, - selv om det ikke ser slik ut- , det ekte moralske aspektet utelatt.

Alt bunner i egennytten.

Men for at mennesket, ung eller gammel, skal gi, og gi opp seg selv, må det først, - for man kan ikke i menneske-egenskapen gi bort det man ikke selv først har fått, og dette finnes kun der hvor sinnet og sjelen er overbevist om å være evig elsket.

Kompassnålen spinner; den må finne magnetpolen.

Den heter såvisst ikke "selvvalgt, relativistisk moral" - for den er ingen egentlig moral.

Magnetpolen heter Guds kjærlighet i Jesus Kristus.

Det tradisjonelle ekteskapet ble ikke forsøkt visket bort av våre forfedre, ikke fordi de var fryktsomme for forandring, men fordi de hadde større visdom.  

 

   

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere