Verdidebatt

Israel og ...?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Vårt Lands reiseklubb inviterer leserne på tur til Israel. Jeg er sikker på at deltakerne kommer til å få en uforglemmelig opplevelse. Det finnes vel ikke et mer spennende område å reise i – både kulturelt, historisk og politisk. Men hvorfor skriver reiseklubben frister reiseklubben bare med Israel i overskriften, når deltakerne også får besøke de palestinske områdene på Vestbredden? I annonsen for en annen tur som reiseklubben arrangerer til området, der det er lagt inn en avstikker til Petra, heter det for eksempel ”påsketur til Israel og Jordan”.
Palestineres skjebne og sak har alt for lenge blitt ignorert i kristne miljøer. Jeg vet ikke om det er bevisst når Vårt Land og reiseoperatøren slår de palestinske områdene i hartkorn med resten av Israel. Som en kristen avis burde man imidlertid være ekstra oppmerksom, fordi en del norske kristne mener Vestbredden tilhører Israel og støtter den israelske regjeringens okkupasjons- og bosettingspolitikk som ikke kan ha noe annet mål enn å gjøre livet miserabelt for palestinerne og fortrenge dem fra sitt hjemland. Når reisefølget i flere dager skal oppholde seg i områder som er okkupert eller ulovlig annektert, burde man også vært ærlig på det i invitasjonen.
Det er flott at reiseoperatøren har lagt inn et møte med palestinske kristne i Betlehem. Her burde det ligge godt til rette for at de norske deltakerne kan få førstehånds kunnskap om de problemene deres kristne brødre og søstre opplever under okkupasjonen. Antallet kristne i området har sunket kraftig de siste årene – og da jeg møtte den palestinske teologistudenten Ashraf i Jerusalem i november hadde han tre forklaringer på hvor de kristne drar: Okkupasjon, okkupasjon, okkupasjon. I et felles dokument fra kirkene i Betlehem kalles da også okkupasjonen ”en synd mot både Gud og menneskeheten”.
Det er selvsagt ikke bare de kristne som lider. Jeg vil anbefale deltakerne til å ta en tur innom en av flyktningleirene rundt Betlehem, slik for øvrig også pave Benedikt XVI gjorde da han besøkte Israel og Palestina. Her vil dere få flotte møter med sterke mennesker og sterke historier. God tur!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt