Verdidebatt

Er en tostatsløsning mulig?

Palestina har nå fått endret status i FN systemet, eller har hele det palestinske folk fått det? Jeg er ikke sikker, for sett tilbake på historien kan jeg ikke forstå det kan være mulig med en tostatsløsning, derimot tre stater.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg føler meg ikke spesielt gammel, men jeg er gammel nok til å huske at Bangladesh het Øst Pakistan. Jeg husker også den blodige krigen i 1971 og slutten på et geografisk delt Pakistan, øst og vest, delt i to av 1500 km India. Et geografisk delt land, adskilt av et land som har en totalt annen kultur var ingen god løsning i 1947, da britene trakk seg ut av India, spørsmålet er om det er god politikk i dag.

Jeg tror ikke det, selv om avstanden fra Gaza til Vestbredden er betraktelig kortere enn de 1500 kilometerne som skilte Øst og Vest Pakistan. Nå er riktignok ikke avstanden mellom Gaza og Vestbredden (Palestina) mer enn drøy 30km, men hva med den politiske og kulturelle avstanden? Jeg tror ut i fra min begrensede kunnskap at forskjellen mellom Hamas styrte Gaza og «PLO» styrte Palestina er minst like stor som avstanden fra Islamabad til Dhaka i perioden fra 1947 til 1971. Pr. dato, bortsett fra uoverensstemmelsen med Israel, er det lite eller ingenting som forener de to delene av det vi kaller til daglig kaller palestinske områder.

Hvem er statsminister for begge områdene? Statsministeren som styrer fra Ramallah heter Salam Fayyad, men er det han som leder regjeringen i Gaza? Så vidt meg bekjent har Hamas sin egen regjering og fører en politikk uavhengig av det som bestemmes i Ramallah, og lederen for regjeringen i Gaza, Hamas' statsminister Ismail Haniyeh. Det er mulig Hamas ser på president Abbas som hele Palestinas president, men jeg har mine tvil. Spørsmålet er om ikke dette er Khaled Mishaal eller en annen ukjent person som lever i eksil.

Problemet som jeg ser for en vellykket tostatsløsning er nettopp det sørgelige faktum at de palestinske områdene nettopp er områder, to områder som går i hver sin retning. Det er derfor ikke sikkert at Hamas vil, som de ikke gjorde med Oslo avtalen, vil akseptere en fredsavtale med Israel. Og kanskje enda viktigere: Vil Hamas og Den Palestinske Selvstyre myndighet hvor PLO er den sterke part, kunne forenes for fred? Slik det ser ut til pr. dags dato virker dette høyst usannsynlig.

Jeg tror vi bare må se i øynene det faktum at en tostatsløsning er umulig, det vil aldri bli en tostatsløsning mellom Palestina (Vestbredden og Gaza) og Israel, til det er konfliktene på palestinsk side alt for store. Håpet er kanskje en løsning mellom tre parter? Israel, Palestina og Gaza, kanskje det vil gi muligheter for fred i en region som aldri har vært preget av fred og har mange «folkegrupper» som står i evig konflikt med hverandre.

Jeg lever i håpet.

Fredrik+

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt