Verdidebatt

Palestinere ønsker fred

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mulig det bare er mitt lille naive venstrevridde norske hode som har gått helt av skaftet men like fullt tenker jeg som så at en hovedvekt av palestinere i midøsten ønsker seg fred. Ikke har jeg vært i midtøsten og ikke kjenner jeg noen derfra. Slikt sett har jeg jo ikke noe grunnlag for å hevde at jeg har rett i min antagelse.

Like fullt vil jeg hevde at de aller aller fleste mennesker på denne kloden har som sitt første ønske et ønske om et godt liv for seg og de rundt seg. Mulighet til å oppnå dette går for det store flertallet gjenom det å leve i fred med seg selv og de rundt seg.

En liten minoritet vil alltid søke voldens og/eller maktens vei men disse er få i forhold til alle de andre.

Jeg klarer ikke helt å få det til å stemme at palestinere i midtøsten skulle være veldig annerledes enn resten av klodens befolkning. Ut fra noe av det jeg leser kan jeg få inntrykk av at en del mener at palestinerne er skåret ut av en helt annen lest enn meg og de fleste andre på denne kloden.

Det kan virke som om noen mener palestinerne ønsker å leve med stor fattigdom og stor arbeidsledight. At de ønsker å leve uten mulighet og frihet til å reise dit de ønsker å reise. At de synes det er helt greit at andre bestemmer over deres skjebne og legger premissene for deres liv og utvikling, håp og drømmer.

Det kan jo stemme for jeg kjenner dem ikke og har ikke besøkt dem. Men det kan jo også hende at jeg har rett i mine antagelser.

Det er aldri noen god ting når man føler at ens råderett til eget liv ligger i andres hender. Det gjør noe med vår selvfølelse og ikke minst det kan frata oss evnen til å håpe og drømme om en bedre fremtid.

Den dagen vi ikke lenger har noe å strekke oss etter mister vi en viktig del av det som er godt i oss mennesker. Så langt vinner det gode i menneskeheten over det onde. I og med at ingen av oss har bare det ene i oss er det for menneskehetens fremtid viktig at overvekten av mennesker ligger på den gode siden og ikke tipper over til den andre siden.

Det er vel langt flere spurver enn det er spurvehauker ute i naturen. Det gjør at de fleste spurver kan leve i fred og fordraglighet. Men når antallet spurvehauker øker og nærmer seg antallet spurver vil det til slutt ende med at ingen av dem overlever. Det skjer muligens ikke i fugleverden men det er ikke utenkelig at det kan skje i menneskeverden og for menneskehetens skyld bør man kjempe for at det ikke skjer.

Om noen nå ønsker å trekke Israel og israelere inn i denne tråden så ber jeg dere la være. Det er nok av tråder som omhandler det temaet hvor man kan debattere av hjertens lyst. Men har dere bevis for at palestinere flest ikke ønsker å leve i fred og ha mulighet til å utvikle livene sine til det bedre så kom gjerne med dem. For som sagt vet jeg ikke hva som er virkelighetne på det området, jeg fremfører kun mine tanker rundt det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt