Verdidebatt

Fremdeles ubalansert i NRK

NRK gjorde altså ingen av delene. Man sammenlignet ikke intellektuelle drømmere i Gasa med intellektuelle drømmere i Tel Aviv. Og man sammenlignet ikke reelle krigsflyktninger i Israel med reelle krigsflyktninger i Gasa.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kvelderns søndagsrevy serverte NRK to innslag om Gasakrigen etter våpenhvilen. Det første innslaget var ved Sidsel Vold og handlet om «boblen» Tel Aviv som plutselig opplevde krigen på mer nært hold enn de har vært vant til i noen år. Det andre innslaget var ved Sigurd Falkenberg Mikkelsen og handlet om internflyktninger til FN-skoler i Gasa City, flyktninger som nå etter våpenhvilen har fått vende hjem til uskadde hus med uskadde gullfisker i familiens akvarium.

Begge reportasjene var etter min oppfatning OK som journalistprodukter betraktet.

Antagelig brøt ikke Sidsel Wold noen journalistisk regel ved å gi ordet til en usannsynlig naiv og virkelighetsfjern innbygger i «boblen». Og Sigurd Falkenberg Mikkelsen viste i hvert fall frem den israelske flyveseddelen som anbefalte sivile i Gaza å flykte til FN-skolene når bakkeoperasjonen startet (den ble som kjent kansellert).

Men NRKs sammenstilling av de to innslagene representerer en uhyggelig kombinert demonisering av jøder og humanisering av arabere.

Stilt sammen sier de to innslagene at Israels jøder bor trygt og naivt i en «boble» av en by. Der kan de sitte trygt på fortauskafeene og være intellektuell venstreradikal kulturelite (med innslag av både russiske kommunister og israelske kommunister). – Mens de palestinaarabiske motpartene deres derimot må flykte fra hjemmet sitt og gullfiskene sine til FN-skoler i sentrum av Gasa City.

NRKs sammenstilling demoniserer jøder (og tjener dermed antisemittismens sak). Sammenstillingen demoniserer ved å sidestille likt med ulikt. For sidestilling er jevngodt sammenligning. Men man forkvakler sunn og seriøs ettertanke når man sammenligner likt med ulikt.

Man KUNNE ha sammenlignet likt med likt hvis NRK for eksempel hadde sendt Sidsel Wold til Sderot og bedt henne lage innslag om byens jødiske barnehagebarn som må løpe inn i barnehagens tilfluktsrom på 15 sekunder fra rakettalarmen går til Hamas-raketten drønner ned og dreper. Dét ville ha vært en relevant sammenligning med det som Falkenberg Mikkelsens reportasje fortalte om for de arabiske flyktningenes vedkommende i Gasa.

Det ville dessuten ha vært en lærerik sammenligning. For Israel prøvde altså å spare uskyldige sivile ved å forhåndsvarsle dem med flyvebladene om den mulige bakkeinvasjonen. Hamas sender til sammenligning ALDRI forhåndsadvarsler til de uskyldige sivile barnehagebarna i Sderot. De får ikke et eneste forhåndsvarsel fra Hamas. Israel må selv utløse den rakett-alarmen som i Sderot bare greier å gi barna 15 sekunder på seg til å springe inn i barnehagens tilfluktsrom.

NRK kunne også ha sammenlignet likt med likt hvis de hadde fått Falkenberg Mikkelsen til å trylle frem noen like naive intellektuelle drømmere i Gasa – en arabisk liberal kulturelite som tror like naivt som de liberale drømmerne i Tel Aviv på å bytte ut raketter med samtaler. Men fins det slike liberale intellektuelle drømmere i Gasas kulturelite? Jeg vet ikke, men hittil har jeg i alle fall ikke hørt om dem. Og hvis de ikke fins, ville også dét være reportasjeverdig, og en lærerik sammenligning av likt med likt. For så kunne man jo spørre hva slags samfunn det er som IKKE har rom for slike mennesker?

Men NRK gjorde altså ingen av delene. Man sammenlignet ikke intellektuelle drømmere i Gasa med intellektuelle drømmere i Tel Aviv. Og man sammenlignet ikke reelle krigsflyktninger i Israel med reelle krigsflyktninger i Gasa.

I stedet sidestilte NRK et knippe av Israels mest virkelighetsfjerne gatekafé-røster med noen av Gasas uskyldig lidende sivile. NRK sidestilte dem på en måte som bare tjener én virkning: At jødehaterne nok en gang har fått vann på møllen sin fra NRK. Helt gratis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt