Hans Edvard Tyve

4

Ryker freden?

Sist helg gjennomførte Sierra Leone sitt tredje presidentvalg etter den blodige borgerkrigen i landet. To de foregående foregikk uten at det kom til voldshandlinger mellom partene, men dette trenger ikke være tilfellet i år.

Publisert: 23. nov 2012

I skyggen av de mediefokuserte konflikter i Midtøsten, har Sierra Leone gjennomført presidentvalg. Den sittende presidenten Koroma, APC, er populær blant befolkningen, og har vært klar favoritt til å vinne valget, noe meningsmålingene så langt også tyder på at han gjør. SLPPs kandidat Maada Bio er hovedmotstander, en eks-militær som ledet et fredelig kupp i 1996, og satt som president i drøye 3 måneder i påvente av nyvalg. 

Selve valget ble gjennomført sist helg, men enda er ikke valgresultatet klart. Valgkommisjonen har 10 dager på seg til å komme med resultatet, og årsaken til at resultatet enda ikke er klart, er fordi det har kommet anklager om valgfusk fra alle de store partiene, og 10 % av stemmene holdes derfor igjen for en gjennomgang.

Dette er det tredje valget siden borgerkrigen var over. Det første ble avholdt kun fire måneder etter signeringen av avtalen, det andre i 2007, og begge disse gikk for seg uten at det kom til nevneverdige voldshandlinger. Dette trenger ikke være tilfellet i år. Eposter som er lekket fra SLPPs mailserver antyder at ledende personer i SLPP ikke vil respektere et eventuelt (og sannsynlig) valgnederlag. Krefter innad i partiet ønsker derimot å kopiere hendelsene etter valget i Kenya i 2008, der den tapende part i presidentvalget satte i gang opptøyer, 1.500 mennesker ble drept, og resultatet etter internasjonal involvering var at den tapende part fikk innpass i regjeringen gjennom en avtale om maktfordeling. Ryktene går allerede om at de første voldshandlingene har funnet sted i provinshovedstaden Bo, regissert av Maada Bios nærmeste medarbeidere.

Siden borgerkrigen har landet gjort store framskritt. Fram til 2007 var det SLPP og Kabbah som ledet gjenoppbyggingsprosessene, og landet hadde en årlig vekst i GDP på over 10 %, og Koroma og APC har de siste fem årene fortsatt denne utviklingen, selv om vekstraten i økonomien er halvert. I et land der en viktig sak i valgkampen var knyttet til hvorvidt hovedstaden Freetown skulle få et fullt utbygd strømnett, er det ingen tvil om at utfordringene er mange, og det siste de trenger er en ny konflikt.

Selv om landet har vært stabilt i 10 år, er det mange faktorer som kan bidra til at et forsøk på en liten, begrenset aksjon som ryktene sier SLPP planlegger kan utarte seg. Den største usikkerhetsfaktoren er trolig knyttet til den unge delen av befolkningen. 60 % av alle unge i landet er uten jobb. I Freetown har kriminaliteten gradvis økt de siste årene, i takt med de unges misnøye med situasjonen. Det er derfor en reell fare for at et lite bål kan vokse til en stor flamme, som kan stanse og trolig også reversere mange av de positive prosessene landet er inne i, og i verste fall, kaste landet inn i en ny konflikt.

Valgresultatet blir trolig lagt fram i morgen, eller i løpet av helgen. De nærmeste dagene vil vise om ryktene om SLPP stemmer. Gjør de det, kan vi være vitne til at freden i Sierra Leone nok engang blir ofret for ønsket om personlig makt.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere