Verdidebatt

Tomm K forfalsker, vet han det selv?

Det israelske rakettskjoldet «Jernkuppelen» kan ha reddet 564 israelske liv fra onsdag til lørdag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

NRK-korrespondent Tomm Kristiansen sa på lørdagsrevyen nå i kveld at Hamas har tatt i bruk mer langtrekkende raketter som kan nå Tel Aviv. Og fordi rakettene nå er lenger i luften, får Israel tid til å skyte dem ned. Dette er forfalsket fakta-informasjon. Men vet Tomm Kristiansen at han ikke snakker sant? Eller er han kommet halsende inn på scenen og bare snakker i vei uten å sjekke fakta først?

For det er ikke sant at Israel kan skyte ned de nye Hamas-raketter fordi de er lengere i luften. Israel kan skyte ned alle Hamas-rakettene. Men det er dyrt. Derfor skyter de bare ned dem som ifølge dataanalysene vil treffe steder der det bort folk.

Israel har lenge jobbet med å utvikle et rakettskjold med tre lag utenpå hverandre. Det ytre laget er meget avansert og kan skyte ned interkontinentale raketter. Det heter «Pilen» («The Arrow»). Og det ble ferdig for flere år siden. Nå er man kommet til minst tredje oppgraderte nivå: «Arrow III».

Det mellomste laget er derimot ikke ferdigutviklet. Etter planen skal det kunne skyte ned mellomdistanseraketter. Det er mest kjent under navnet «Davids Slynge», men omtales også under navnet «Tryllestaven» («Magic Wand»). Man trenger visst ennå et år eller to før det er ferdig til bruk.

Det er så det innerste laget av det israelske rakettskjoldet som nå er i hektisk bruk mot Hamas-rakettene fra Gasa. Det heter «Jernkuppelen» («Iron Dome»). Israel har per i dag fire ferdige anlegg i bruk. De ble for bare noen uker siden oppgradert til versjon 2 med mer avansert potensiale. Et femte anlegg fremskyndes febrilsk for om mulig å kunne komme i bruk snarest. Ytterligere tre anlegg blir trolig bestilt i regjeringsmøtet i morgen tidlig.

Jernkuppelen virker på følgende måte:

Når Hamas skyter ut en rakett, oppdager avanserte landsomfattende israelske radaranlegg i nettverk straks avskytingen. Jernkuppelens dataanlegg regner straks ut hvor raketten vil lande og sammenligner det med elektroniske kart. Hvis dataanlegget finner at raketten vil lande i ørken eller ubebodd land, lar det Hamasraketten passere. Hvis det derimot finner at raketten har kurs mot sensitive mål, skyter Jernkuppelen ut en anti-rakett som «kleber seg til» Hamas-raketten til den treffer den i luften og ødelegger den.

Hittil i den nye Gasa-krigen har dette sviktet fatalt én gang. Torsdag slapp en rakett forbi Jernkuppelen og traff fjerde etasje i en israelsk bolig. Der ble tre fødte og ett ufødt menneske drept av raketten. Tidligere i dag skrev israelske kilder at Jernkuppelen har skutt ned 188 av ca 500 Hamas-raketter de siste tre-fire dagene.

Man snakker beskjedent og gardert om en skuksess-rate for Jernkuppelen på over 90 prosent av de Hamas-rakettene som er dødelige. For å illustrere dette med mitt eget ugarderte og hjemmelagede regnestykke: Hvis hver av disse 188 Hamas-rakettene hadde drept 3 israelere i snitt, har Jernkuppelen fra onsdag til i dag reddet 564 israelske menneskeliv.

Hamas har tidligere brukt Kassam-raketter og Grad-raketter. Kassam-rakettene er hjemmelaget på Gasastripen, mens Grad-rakettene etterligner Katjusja-raketten. De siste par årene har Iran dessuten forsynt Hamas med to mer langtrekkende raketter: Fajr 3 og Fajr 5. Det er slike raketter Hamas nå prøver å fyre av mot Tel Aviv og Jerusalem. Men Jernkuppelen skyter altså også slike raketter ned (bortsett fra de som bommer på Tel Aviv og havner i Middelhavets bølger eller på en ubebodd søppelfylling (sml nyhetene fredag)).

Da det israelske selvforsvaret mot Hamas-rakettene begynte tidligere denne uken, utslettet Israel i løpet av 30 minutter de fleste lagrene Hamas hadde med Fajr-raketter (unntatt de som var blitt gjemt unna i sykehus-kjellere o.l.). Åpenbart er det slike lagre Hamas nå tar i bruk i et desperat forsøk på å få i havn en «seier» som kan kamuflere det knusende militære nederlaget de nå lider.

Hvilken funksjon har så NRKs Tomm K når han villeder Dagsrevyens seere med forfalsket informasjon av dette slaget?

Enten han vet hva han gjør, eller ikke, tjener forfalskningen til å tegne et «seierrikt» bilde av Hamas. Omtrent slik: Hamas er nå så snill å skyte mer langtrekkende raketter mot Israel og «derfor» greier Israel nå å skyte Hamas-rakettene ned før de treffer Tel Aviv. Hamas «gir» så å si seieren over sine egne raketter opp i hendene på Israel. Hamas taper, men beholder midt i nederlaget et moralsk overtak ved å være så snill å legge forholdene, vennlig og storsinnet, til rette for at Israel vinner.

For islam som religion er det teologisk livsnødvendig å ikke lide militært nederlag i hellig krig mot «de vantro». For Allah skulle jo ha gitt seieren til sine egne. Derfor må man nå «redde» Allah ved å skryte på seg oppdiktede militære seire. Uansett hvordan det faktisk går. Det er med andre ord Allahs ære NRKs mann nå bidrar til å forsvare med denne typen fakta-forvrøvling på Dagsrevyen.

Etter folkeretten har Hamas derimot ikke noen moralsk overtak. Etter folkeretten er jo hver eneste Hamas-rakett en krigsforbrytelser (sml Folkerettskonvensjonen om Vern av Sivilbefolkningen i krig). Tomm Kristiansen hvitvasker Hamas' krigsfrytelser ved å «snillisere» og ufarliggjøre livsfarlige massedrapsredskaper som bevislig er siktet inn mot å drepe israelske sivile.

Forfalskningen inngår ellers også i NRKs kampanje for å avlede oppmerksomheten fra det ufrakommelige faktum at det også denne gangen var Hamas & Co som begynte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt