Verdidebatt

Kirkens blinde flekk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange har vanskelig for å tro at kirken kan trå feil. Når så mange seloppofrende sjeler vier sitt liv til å studere og forkynne den rette lære i århundre etter århundre, da må det vel gro fram en tradisjon som er dypt forankret i skriften. Bibelen har jo vært kanon, rettesnor i to tusen år.

Jeg har et lite eksempel som viser klart at sånn er det ikke.

Jakob s brev 2.2Mine søsken! Dere kan ikke tro på vår Herre Jesus Kristus, herlighetens Herre, og samtidig gjøre forskjell på folk.  2 Sett at det kommer to menn inn i forsamlingen deres, den ene i staselige klær og med gullring på fingeren, den andre fattig og i skitne klær.  3 Så legger dere merke til ham med de staselige klærne og sier: «Vær så god, her er en god plass!» men til den fattige: «Du kan stå der»

Det kan da ikke være vanskelig å forstå hva dette dreier seg om. Det er enkel og lett forståelig moral.
OK, man ta så en tur Europa rundt og gå inn i gamle kirker. Samtlige har eller har hatt egne stoler for de rike! Noen steder har de rike sittet i innebygde seter med egen oppvarming og silkeputer. De fattige har noen steder måttet stå bak.
Hvordan er det mulig å ha slike kirker i tusen år uten å se hvor galt det er å gjøre slikt når det står så ordrett imot det i Jakobs brev?
Det kan se ut som om kirkens folk, og sikkert andre også, får en blind flekk. De aksepterer tradisjonen apriori. Ikke så rart kanskje siden stolene alltid har stått der så lenge man har levet. Det er først når noe forandres at man går til Bibelen for å finne støtte for sin motstand mot forandringen. Og på grunn av denne effekten kan tradisjonen gro over alle støvleskaft så lenge den gror langsomt nok.
Det interessante i kirkehistorien er at det hele tiden dukker opp bevegelser blant folk som protesterer mot tradisjonene. De går da til Bibelen, og enten de begynner i år 300, 1000 eller 2000, kommer de til forbausende like resultater. Så Bibelen har blitt oppfattet likt hele tiden, det er tradisjonens langsomme surdeig som ødelegger de gode tiltakene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt