Verdidebatt

Ensomme kristne ulver

Vårt Land skriver i dag fyldig om en lederartikkel jeg skrev i siste Utsyn om "Ensomme kristne ulver". Jeg er ikke sikker på om alle de som uttaler seg faktisk har lest artikkelen min. Så derfor legger jeg den ut her!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ensomme kristne ulver

28 år gamle Andreas Nørstrud, som deltar i «Farmen» på Tv2, har skapt overskrifter med uttalelser om homofili, om mannens rett til å tukte ektefellen, og om påkledning for kvinner. Nørstrud presenterer seg som bedehusgutt og har gått på Drottningborg videregående skole som er eid av NLM.

Det er ikke bare enkelt å kommentere Nørstruds uttalelser. For det første er det modig å opptre såpass politisk ukorrekt. For det andre kan kanskje noen av uttalelsene hans fremstilles mer ekstreme enn det er grunnlag for. For det tredje er det positivt at han vil forholde seg kompromissløst til Bibelen. Og for det fjerde er det grunn til å kritisere noen konkrete uttalelser og påstander.

***

I Dagen nylig fortalte Andreas Nørstrud at han ikke har noen form for teologisk utdanning, og etter russetiden har 28-åringen ikke vært «tilknyttet noen menighet eller organisasjon». Det svekker hans troverdighet.

Som lavkirkelige kristne mener vi verken at kristne ledere må ha en spesiell utdannelse eller at bare de som innehar et «embete» kan formidle Guds ord. Like fullt vil vi betone viktigheten teologisk kunnskap – og det kristne fellesskapet. Selvutnevnte åndelige ledere bør vi lytte til med sunn skepsis. De som bevisst velger ikke å høre til i en forening eller forsamling eller menighet, handler faktisk i strid med bibelske formaninger.

Andreas Nørstrud er ikke den eneste ensomme kristne ulven som de siste årene har skapt overskrifter. Pastor Jan Aage Torp leder en bitteliten menighet der hele lederskapet består av hans egen familie. Også Per Haakonsen er langt på vei en «åndelig freelancer» som ikke står ansvarlig for noen. Vi kan også nevne Hanne Nabintu Hærland og Nina Karin Monsen, som ofte oppfattes som «konservative kristne stemmer», men som ikke har noen tydelig åndelig tilhørighet.

Enkeltpersoner kan si mye fornuftig. Og de kan si mye underlig. Det er det siste som mest interesserer mediene. Kristne enkeltpersoner, som bare uttaler seg på vegne av seg selv, bør tas mindre på alvor enn de som er en del av et ansvarlig åndelig lederskap.

***

Men viktigst er selvsagt hva den enkelte faktisk sier – og om det stemmer med Bibelen. Andreas Nørstrud vil tilbake til røttene og til gamle bedehusidealer. For eksempel vil han forby homofilt samliv. Noen vil kanskje forsvare utspillet med at et slikt synspunkt var gangbar mynt i konservative kristne miljøer for noen tiår siden.

Da er det viktig å huske at idealet den gang var en stram regulering av alle samlivsspørsmål. Samboerskap var for eksempel forbudt for 50 år siden – på grunn av den såkalte Konkubine-paragrafen. Skal de som ønsker å forby homofilt samliv tenke helhetlig, bør de også be om forbud mot utroskap. For uskyldige mennesker blir i tydeligere grad rammet ved utroskap enn ved et ryddig samliv mellom to voksne av samme kjønn.

Kristne bør i dag la være å tenke at lovverket skal hindre mennesker fra å leve i strid med kristen etikk. Vi kan like lite tvinge mennesker til kristen tro som å tvinge dem til kristent liv. Men det verste ved å argumentere for å kriminalisere homofilt samliv er vi dermed virker til å ta lettere på heteroseksuelle synder enn homofile synder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt