Verdidebatt

Hvilke planer har Gud med sitt ypperste skaperverk - menneskene?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvilke planer har Gud med sitt ypperste skaperverk - menneskene?

Først et lite overblikk over menneskenes historie og den kristne lære:

1. Skapelsen.

2. Syndefallet og utdrivelsen fra Edens hage. Dette førte til at Gud måtte støte

menneskene bort fra seg.

3. Gud sender Jesus til jorden.

4. Jesus dør på korset og soner menneskenes synder.

5. Menneskene blir frelst og unngår fortapelsen ved å si at de tror på Jesus.

6. Svært mange mennesker har ikke hørt om Jesus.

Dette omfatter alle som ble født før Jesus, og også mange som ble født etter Jesus.

Disse vil gå fortapt.

7. Mange mennesker vil ikke si at de tror på Jesus, selv om de har hørt om ham.

Disse vil gå fortapt.

8. Mange dør før de har oppnådd en slik modenhet at de kan si at de tror på Jesus.

Disse vil (sannsynligvis) gå fortapt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ifølge Bibelen vil altså storparten av alle mennesker gå fortapt.

Vi kan spørre om det er sannsynlig at Gud har bestemt en slik skjebne for så mange mennesker?

Hvis vi skal bruke vår fornuft, så sier den at det er utenkelig at det kan være Guds vilje at mennesker i det hele tatt skal gå fortapt.

Men her kommer noen med Bibelen og sier at slik er det. Dette er ikke noe å diskutere, og dette må vi bøye oss for.

Et siste spørsmål: Skal vi blindt tro at hele Bibelen er Guds ufeilbarlige ord, og at storparten av menneskene vil gå en evig fortapelse i møte? Dette er så grufullt at det kan ikke være sant.

Er det ikke grunn til å spørre om vi ikke skal tro på Jesus når han sier at det er bare én som er god, og det er Gud.

Det ville vært høyst underlig om en god Gud hadde slike planer for menneskene, som faktisk ble skapt i hans bilde.

For hvis Gud kaster disse menneskene i fortapelsen, så kaster han også en del av seg selv på samme sted. For menneskene og Gud et ett.

Så Bibelen er for meg en vanskelig bok .

Å tro hundre prosent på at alt som står i Bibelen er Guds ufeilbarlige ord, er vanskelig. Til og med Martin Luther hadde problemer med dette. Han var sterkt inne på tanken om å fjerne Johannes´åpenbaring fra Bibelen, dessuten noen av brevene.

For min egen del synes jeg det er vanskelig å tro på alt det grufulle som står om Gud - at han er vred, hevngjerrig og straffende.

Bibelen er skrevet av mennesker, og mange av disse har nok fått inspirasjon fra Gud. Men jeg tror ikke at alt som står i Bibelen, er inspirert av Gud. Bibelen inneholder for eksempel gamle sagn og myter som ikke kan sies å være inspirert av Gud.

Fredrik Wisløff skriver i sin bok "Det gamle testamente" "at urhistorien betraktes som sagn og myter. Patriarkene er likeledes sagnfigurer, og enkelte kritikere går så langt at de endog tviler på at Moses i det hele har eksistert."

Men til slutt må jeg få komme tilbake til hva jeg tror om Guds planer for sitt ypperste skaperverk. Jeg tror Gud vil samle alle mennesker i sin himmel. For hvilken glede skulle Gud ha av å sende milliarder av mennesker til evig pine? Så grusom kan Gud umulig være. Da er han i hvert fall ingen god Gud.

Og hvilken glede skulle et menneske ha av selv å komme til himmelen hvis vedkommende visste at en søster eller bror vred seg i smerte i fortapelsen? Da ville selv himmelen bli et helvete. Da ville ikke himmelen lenger være et håp som vi kan se fram til.

Jeg tror Gud vil ta imot sine bortkomne sønner og døtre på samme måte som den gode far i Jesu lignelse om "Den bortkomne sønnen". Han tar imot alle selv om de har brukt livet på en feil måte.

Jeg vil takke Gud for at han er den eneste som er god, og at han elsker alle mennesker med en betingelsesløs kjærlighet. Jeg tror at han vil ønske alle velkommen til sin himmel når jordlivet er slutt. Akkurat som faren i lignelsen som er nevnt ovenfor.

Det er umulig å tro at Gud er god, og samtidig tro at han sender enorme skarer av mennesker til fortapelse. Her greier ikke min fornuft å tro at begge tingene kan være riktige.

Å tro at Gud er god faller naturlig for meg. Men fortapelsen og et helvete tror jeg må være menneskeskapte myter og sagn som vi i dag kan legge bak oss.

Det er forresten sjelden at vi i dag hører en forkynner som snakker om disse grusomme tingene. Sannsynligvis har de forlatt denne troen de også. Men de er forsiktige med å snakke høyt om det. Fordi de vet at da beveger de seg utenfor "den rette lære".

Dette er tanker jeg har gjort meg en stille kveldsstund. Og jeg har en indre følelse av at Gud slett ikke vil forkaste disse tankene.

Takk Gud, for din ufattelige godhet! Takk også for det gode som står i Bibelen. For det står mye godt der, og dette tror jeg er inspirert av deg.

12. november 2012.

Bjarne Løvnes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt