Verdidebatt

Fattig trøst?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er fattigdomstiltak å heve levestandarden til de fattige, eller å minske kløften til de rike? Hvor er drivkraften hos våre partier? SV svikter, ifølge SV.

Forskjellene øker i Norge med den rødgrønne regjeringen. Dette skjer selv om alle grupper har fått økt velstand fra 1994. Men den rikeste fjerdedelen har hatt høyest vekst. Fjerdedelen med lavest inntekt har hatt lavere vekst enn gjennomsnittet.

Dermed har både regjeringen og SV sviktet i mange år, ifølge budskapet til stortingsrepresentant Lars Egeland, finanspolitisk talsmann for SV. I et leserinnlegg han har sendt avisene sier han følgende: "Det hjelper altså lite om de fattige får mer, hvis de rike får enda mer."

Er dette riktig? Er ikke en dynamikk i lønns- og belønningssystem, forskjeller i lønnsnivå og muligheter for gevinst ved å bruke risiko med egen kapital en forutsetning for både ekstrainnsats, nye arbeidsplasser og en samfunnsøkonomisk bærekraft slik at vi har mye å fordele til de som trenger det mest?

Jeg mener fattigdomsinnsatsen bør være enhver regjerings (og kommunes) hovedoppgave. Men i praktisk politikk ser vi flere angrep på de rike enn tiltak for de fattige. Da de rødgrønne på ny skulle legge sine felles planer og prioriteringer på Soria Moria i fjor, hadde deres ungdomspartier et utspill på 10 kampsaker de krevde ble innfridd. Fattiogdom stod ikke på lista, til tross for kritikken og den pressede erkjennelsen fra SV-lederen/finansministeren om at de hadde forsømt seg i fattiogdomsbekjempelsen.

Vi skal selvfølgelig drive med utgjevning. Men det bør samtidig være noe å strekke seg etter. Og dette bør ikke være misunnelsen. Noen blir stadig fristet til å bruke navngitte rikinger for å få oppslutning nok til både om å "ta dem" og gjøre en rekke andre ideologiske grep man ikke snakker så høyt om.

Hos noen, kanskje flere enn vi tror, er engasjementet større for å ta en riking, enn å hjelpe en fattig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt