Verdidebatt

På tide å opprette nødlager!

Nå er tiden inne for å ta ansvar for seg selv og sine nære; hamstre mat og utstyr. Nei, jeg tuller ikke. Tiden er inne! Her får du mine tips om hva du bør ha i et proviant- og utstyrslager.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er ingen konspirasjonsteoretiker. Ei heller en overnervøs eller paranoid fyr. Men jeg ser mitt ansvar for å beskytte min familie og mine nærmeste, og ønsker derfor å opprette et nødlager med proviant og utstyr. Hvorfor ikke være på den sikre siden? Og spesielt når man har barn. Man må jo ta høyde for atnoekan skje. Som far og ektemann føler jeg et ansvar for å ta høyde for dette. Det medfører ekstra trygghet for meg og min familie.

Verden er ikke usårbar. Det ser vi stadig vekk, i form av økende antall naturkatastrofer, mer ustabilt klima og politisk ustabilitet. Dette så vi blant annet denne uken, da østkysten av USA ble rammet av orkan. Pandemier er også en reell trussel for fremtiden.

Forskere verden over har i lengre tid varslet om at solstormer blir veldig kraftige i 2013. Siste kraftige solstorm av slike proporsjoner var i 1859. Solstorm kan slå ut det meste av elektrisitet i flere måneder, og da er det lurt å være forberedt med nødproviant og utstyr.

Alt blir rammet ved en strømkrise; kommunikasjonen over telefonsamband (både fasttelefon og mobil), man får ikke bensin/diesel opp av pumpene, butikker kan ikke åpne/selge, vanntilførselen vil stoppe å fungere. Man må da ha alternativer til elektrisk lys og oppvarming av hus og mat.

Kjøtt og andre varer du har lagret i fryseren vil raskt bli fordervet. Matlagrene i butikkene er ikke store, og ved en krise kan mathyllene tømmes raskt. Matlagring er et nasjonalt ansvar, men i Norge har de fleste både plass og økonomi til å ha et matlager som kan fungere som beredskap inntil myndighetene har iverksatt tiltak.

Hvordan skal man få tak i mat når butikkene er tomme og ikke får forsyninger fordi de ikke kan bestille varer og lastebiler ikke har drivstoff? Noen kommer til å gjøre seg til kjeltringer for å sikre mat til seg og sine; bryte seg inn i butikker/lagre eller hjemme hos noen. Dette har jeg hatt et repeterende syn om de siste årene, hvor noen desperate mennesker bryter seg inn hjemme hos oss, sannsynligvis for å finne mat og/eller ly. Les om synet mitt her.

En metode for å unngå å bli smittet ved eksempelvis en aggressiv pandemi, er isolasjon i små familiegrupper og at man unngår sosial kontakt med andre. En slik isolasjon forutsetter at man har lagret mat i tilstrekkelig mengde, med ernæringsmessig god nok kvalitet til at næringsbehovet er dekket.
Cathrin Apelseth-Aanensen er en av de som har tatt matlagring på alvor.

Det kan fort bli som de opplevde i USA denne uken:
«- Sorry vi har ikke brød. Nei, ingen varm kaffe heller. Jeg kan ikke åpne butikken fordi det ikke er strøm og jeg har ikke vekslepenger, sier Fares Labaarei som driver kolonialforretning sammen med broren.«

Jeg har i den senere tid skrevet en liste over hva jeg ønsker å ha i mitt eget proviant- og utstyrslager. Utgangspunktet er at lageret skal rekke i 3 måneder. Meningen er å alltid ha nok av dette, så kan en del av varene brukes underveis og fylles på til enhver tid. Da får man en rullering på varene, slik at de ikke går ut på dato. For de varene som ikke er en del av nåværende daglig bruk, kan man f.eks. gi det til Frelsesarmeens matutdelingsprogram når det nærmer seg utløpsdato. Imidlertid er det jo veldig mange varer som uten fare kan benyttesetter «Best før»-datoen. Kopiér gjerne denne listen til eget bruk!

Nødproviantlager:

- Makrell i tomat
- Havregryn
- Knekkebrød
- Leverpostei-bokser
- Middagshermetikk
- Posesupper
- Spaghetti
- Potetmos
- Syltetøy
- Rett i koppen
- Kjeks
- Juice
- Pulverkaffe
- Te
- Vanndunker
- Sjokolade
- Tran
- Kokosolje
- Diverse kosttilskudd
- Krydder (salt, pepper, hvitløk, ++)

Utstyrslager:

- Solkrem
- Bleier
- Paracet/ibux
- Kontanter
- Kjeledresser (kr. 399 på Sparkjøp)
- Asjetter, bestikk, kopper
- Lightere
- Fyrstikker
- Ved
- Tannkrem
- Tannbørster
- Dopapir
- Søppelsekker
- Kompass
- Lommelykter
- Hodelykter
- Batterier
- Kikkert
- Stearinlys/kubbelys/telys
- Stormkjøkken
- Parafin/gass
- Kniver
- Saks
- Aloe Vera-gelé
- Termoser
- Ulltepper
- Liggeunderlag
- Soveposer
- Boksåpnere
- Vaskemidler
- Såpe/shampo/andre toalettartikler

Noen som har flere forslag til hva man kan/bør ha i sitt nødlager?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt