Verdidebatt

Bombet rakettfabrikk i Sudan

Kan vi gjette på at de amerikanske observatørene har sett på operasjonen i Khartoum som en slags generalprøve foran en annen tenkelig operasjon i en delvis annen himmelretning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går ble en rakettfabrikk i Sudans hovedstad Khartum bombet og lagt i grus. Sudan anklager Israel for å ha sendt de (angivelig: fire) jagerbombeflyene som utførte bombingen. Sudan klager nå angrepet inn for FNs sikkerhetsråd. Talsmenn for Israel, inkludert forsvarsminister Ehud Barak, nekter å kommentere påstandene. Det kan uansett være gode grunner til å prøve å forstå denne hendelsen i et litt større perspektiv.

For det første skal det være et faktum at bombingen var hundre prosent vellykket – i den forstand at rakettfabrikken ble lagt fullstendig i grus. De intense flammene hindret i flere timer brannfolkene i å få i stand effektiv slokking, ikke minst som følge av alle sekundæreksplosjonene mens rakettfabrikken ble fullstendig utbrent.

For det andre er det faktum at det ble utløst mange sekundæreksplosjoner i seg selv en lærerik informasjon. Sekunmdæreksplosjonene beviser at det fantes et (sannsynligvis: betydelig) antall ferdige eller halvferdige rakettvåpen i fabrikkbygningen (som omtales under navnet Jarmouk-komplekset).

For det tredje kan det være grunn til å overveie om ikke Sudan i denne fabrikken drev med kontrakt-produksjon av Sjehab-rakletter for det sjia-islamistiske regimet i Iran. Hvis det er en riktig antagelse (som til nå riktignok ikke er offisielt bekreftet av noen kilder jeg kjenner), må vi kunne gå ut fra at angrepet på denne rakettfabrikken i Sudan i virkeligheten egentlig var et angrep på Iran. Irans meget langtrekkende Sjehab-raketter spiller som kjent en betydelig rolle i Irans avskrekkende motangrep-strategi etter et eventuelt angrep fra utenforstående på Irans atomanlegg, for eksempel det underjordiske Fordo-anlegget.

I lys av den ubekreftede antagelsen i foregående avsnitt går det for det fjerde an å postulere som en tenkelig hypotese at Sudan kanskje kan ha rett, og at det nettopp var Israel som sto bak gårsdagens vellykkede ødeleggelsesangrep på rakettfabrikken i Khartoum. Jeg tar i det følgende sats i denne hypotesen og resonnerer litt videre (men obs obs: nivået av antagelser og gjetninger vokser da samtidig, så å si avsnitt for avsnitt, idet jeg skriver videre):

Hvis det er riktig at det var israelske jagerbombefly som i går rammet og ødela oppdrags-produksjon av langtrekkende rakettvåpen for Iran i Khartoum, følger det med nødvendighet at Israel samtidig må ha mestret kunsten å sende jagerbombeflyene sine over en distanse på nærmere 2.000 kilometer fra hjemmebasen i Israel, før de deretter returnerte over de samme 2.000 kilometerne tilbake til basen. Det er i tilfelle en aldeles makeløs luft-militær prestasjon. Av det slaget som vi hittil har vært vant til å tenke at bare USA kunne mestre.

Israel må i tilfelle har sikret flyene luftfylling av drivstoff, antagelig flere ganger under turen.

Og en ting til: Hvis alt dette er riktig, har Israel samtidig demonstrert ganske overbevisenede et hovedelement i sin evne til å rette et tilsvarende angrep på den iranske uran-anrikings-fasiliteten Fordo, som ligger 90 meter under bakken i Iran. Israelske fly må tilbakelegge en del over 1.500 kilometer hver vei for å mestre distansen fra Israel til Fordo tur/retur. Det krever naturligvis også luftfylling av drivstoff. Men det er jo ikke aldeles like krevende som dette angrepet på rakettfabrikken i Khartoum eventuelt må ha vært.

Og enda en ting til: Tilfeldigvis pågår det for tiden i Israel en enorm felles militærøvelse mellom USA og Israel. Blant annet øver man på et tenkt scenario med et voldsomt rakettregn «østfra» (les: Iran). Israelerne måtte riktignok trappe noe ned på denne øvelsen da Hamas mandag begynte å bombnardere Israel med Grad-raketter fra Gasa.

Men hva har de flere tusen amerikanske øvelsesdeltakerne på israelsk jord i tilfelle gjort på mens de antatte israelske flyene beveget seg helt til Sudans hoivedstad og tilbake igjen?

Kan vi gjette på at mange av offiserene deres har fulgt spent med på hele operasjonen fra hemmelige militære kontrollrom i Israel?

Kan vi gjette på at de amerikanske observatørene har sett på operasjonen i Khartoum som en slags generalprøve foran en annen tenkelig operasjon i en delvis annen himmelretning?

Den som lever, får se hvor mye jeg her har gjettet galt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt