Verdidebatt

Krenkelser, ytringsfrihet, rasisme og vold

Debatter er spennende og utviklende. Man får brynet seg på hverandre og fordøyet egne tanker og argumenter. Noen argumenter er rasjonelle, andre er emosjonelle.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det skjer mye rart. Abid Q. Raja og Sarah Azmeh Rasmussen blir kritisert for å mene at anti-amerikanisme, antisemittisme, homofobi og hindufobi er utbredt i muslimske miljøer. Muslimer i Oslo blir bebreidet fordi de demonstrerer mot det de oppfatter som hets. Såpass må man tåle, mener noen. Biskop Kvarme og ordfører Fabian Stang blir kritisert fordi de deltok på en demonstrasjon på Yongstorget mot vold og mot mobbing av muslimer. Man diskuterer ytringsfrihet med og uten grenser.

Ytringsfrihet

Det uttales bred enighet om at ytringsfriheten ikke skal begrenses av annet enn det ulovlige. Likevel kan vi se at noen av ytringsfrihetens fremste fanebærere reagerer når muslimer bruker sin ytringsfrihet til å angripe den tåpelige muhammedfilmen. Man kan godt mene at muslimer ikke burde la seg krenke av den dumme filmsnutten på YouTube. Man kan velge hva eller hvem man vil la seg krenke av. Kanskje de fleste muslimer i Oslo faktisk mente at filmsnutten ikke hadde krenkelsens kraft og ikke lot seg krenke? De fleste muslimer i Oslo demonstrerte nemlig ikke. Av det totale antall muslimer i Oslo deltok bare 6000. Uansett er det innenfor rammen av ytringsfriheten å demonstrere på Torget. Det var en fin mobilisering Islamsk Råd Norge sto for som en motvekt mot den lille gruppen av muslimer utenfor den amerikanske ambassaden, de ropte slagord mot jøder (hvorfor i all verden jøder?) og hyllet terroristen Osama bin Laden.

Rasisme

Abid Raja skrev en kronikk i Aftenposten der han gikk i rette med rasisme, antisemittisme, homofobi og legitimering av vold som reaksjonsform i ”egne rekker”. Hans bakgrunn er miljøer i Pakistan, England og Oslo. Noen avviser Raja med argumentet at han generaliserer. Ja visst gjør han det, men er det et godt motargument? Betyr det at det Raja sier er helt usant, tatt ut av luften? Dersom det bare er 50% av muslimene i Oslo som hater homser, er det greit? Dersom det bare er 30% av muslimene i Oslo som mener at krenkelser av profeten forsvarer voldelige handlinger, er det ok? At Raja generaliserer betyr ikke at det ikke er et problem?  Raja tar utgangspunkt i egne erfaringer fra muslimske miljøer. Er det sannsynlig at hans erfaringer er helt unike? Han har tross alt fått støtte fra noen andre som deler hans erfaringer, så han står ikke helt alene.

Abid Raja skriver at holdningene kommer inn med morsmelken. Jeg forstår det som en metafor. Mao. at man får inn holdningene subtilt og uten eksplisitte opplæringsplaner. Vi vet at antisemittiske og antivestlige holdninger er utbredt i den muslimske verden, særlig den arabiske. Ett av de mest solgte bøker i den arabiske verden er falsumet Sions Vises Protokoller. Den egyptiske antisemittiske TV-serien Horseman Without a Horse (rytter uten hest) (41 episoder) var meget populær i den arabiske verden for bare 10 år siden. Kunne den fanges  opp av norske parabolantenner?

Det er viktig å kjempe for menneskerettigheter over alt. Menneskerettighetene er universelle. Men vi må feie for egen dør først. Eller som det står i Matteus 7:3: Hvorfor ser du splinten i din brors øye, men ikke bjelken i ditt eget? Rasisme, antisemittisme og xenofobi er ikke noe vi ikke ønsker i Norge.

Èn måling er bedre enn 1000 meninger

I stedet for bare å mene, synse og føle er det mye bedre å undersøke. Har vi holdninger i egne rekker som vi ikke ønsker?  Dersom vi mistenker at de kan være der så bør vi undersøke i stedet for bare å avfeie. Derfor oppfordrer jeg de muslimske miljøer i Norge til nettopp det. Undersøk om det finnes holdninger til jøder, hinduer, homofile, vold som virkemiddel, som er uønsket i et liberalt demokrati. Dersom man avdekker uønskede holdninger kan man faktisk gjøre noe med det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt