Olav Brennsæter

5

Kongshaug Musikkgymnas må behandles rettferdig!

Regjeringen foreslår å fjerne ekstratilskuddet til Kongshaug Musikkgymnas. Er ikke det bare rettferdig?

Publisert: 11. okt 2012

Jeg er selv så heldig at jeg har fått gå på Kongshaug Musikkgymnas, en av Norsk Luthersk Misjonssambands videregående skoler. Det gjør at jeg kjenner denne saken fra innsiden. Og nei, jeg har ikke tenkt å fortelle hvor koselig vi hadde det, og hvor viktig det er at vi får beholde denne flotte skolen. Jeg har tenkt å si hva denne saken egentlig handler om; nemlig rettferdighet.

I begrunnelsen til budsjettforslaget sies det at tilskuddet til Kongshaug kuttes for å oppnå "lik handsaming av skular". Dette kalles med et godt norsk uttrykk for tull og tøys. Kongshaug fikk aldri dette tilskuddet som noen slags særbehandling. Kongshaugs ordinære tilskudd blir beregnet som til de offentlige musikk-dans-drama-linjene. Men Kongshaug driver kun med musikk, og det er mye dyrere enn dans og drama. Når Kongshaug altså får et gjennomsnitt av det som gis til musikk, dans og drama blir ikke det nok til å drive kun med musikk. For å rette opp denne ujevnheten i systemet ble det gitt et ekstratilskudd da Kongshaug ble opprettet. Tillegget ble altså gitt for at det skulle bli rettferdig!

På vl.no i dag kan vi lese at det nå finnes en annen skole som driver med musikk uten dans og drama, slik som Kongshaug. Det naturlige ville etter min mening ha vært at Steinerskolen hadde fått et ekstratilskudd på lik linje med Kongshaug. På spørsmål om ikke dette kunne være en løsning, gir kunnskapsminister Kristin Halvorsen uttrykk for at vi ikke kan begynne å dele ut ekstratilskudd til privatskoler her og der. Og jeg skjønner at kunnskapsministeren ikke ønsker å være rundhåndet mot privatskolene.

Men dette har faktisk ingenting med å være rundhåndet å gjøre. Som jeg nettopp har påpekt er problemet at systemet ikke tar høyde for de faktiske utgiftene ved å drive musikklinje uten også å ha dans- og dramalinjer.

Dersom man vil unngå ekstratilskudd, som er nødvendig for å justere ujevnhetene i systemet, kan man kanskje vurdere å utbedre systemet? Det ville vel ikke være så vanskelig å dele ut støtte til de tre linjene hver for seg, og ikke bare som et gjennomsnitt som deles ut til alle tre?

Regjeringen sier at de vil ha "lik handsaming av skular", og går inn for akkurat det motsatte. Det er altså snakk om politikere som ikke vet hva de snakker om. Forhåpentligvis. For ellers må det bety at de prøver å lure folk med vilje...

Nei, det er ikke rettferdig å kutte i støtten til Kongshaug Musikkgymnas. Det står ikke mellom å beholde en fin skole (for jeg skal innrømme at jeg syns den er fin) eller å være rettferdig. Det som er rettferdig er å beholde den fine skolen!

(Jeg vil sterkt oppfordre alle som synes at kultur, utdanning og rettferdighet er viktige ting, til å delta i underskriftskampanjen: "Offentlig støtte til Kongshaug Musikkgymnas!")

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere