Verdidebatt

Taushetens forbrytelse

- Måtte dette Tribunalet bidra til å hindre taushetens forbrytelse, uttalte den britiske filosof Bertrand Russell da han i1966 tok initiativ til å granske krigsforbrytelser i Vietnam. Samme ånd er nå videreført i Russell Tribunal on Palestine.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Russell-Tribunalet har ingen legal status, men fungerer som en slags «folkets domstol» - et samvittighets-tribunal. Formålet er å sette søkelys på overgrep og forbrytelser mot Folkeretten som ikke blir håndtert av internasjonale domstoler, eller som blir neglisjert og møtt uten straffetiltak, pga manglende politisk vilje i det internasjonale samfunn.

Det var nettopp på et slikt grunnlag The Bertrand Russell Foundation i 2009, besluttet å etablere et eget Russell Palestina Tribunal, bl.a. etter forslag fra israelske Nurit Peled (mor til en jente som ble drept av en selvmordsbomber) og palestinske Leila Shahid. Tribunalet skal granske brudd på Folkeretten som rammer den palestinske sivilbefolkningen - som for øvrig er frarøvet mulighet til selv å forfølge overgrepene i internasjonale rettslige fora, slik selvstendige stater kan.

Denne helgen – lørdag 6. og søndag 7. oktober – er Russell Tribunalet samlet i New York. Tribunalets hovedbudskap er å løfte fram Folkeretten som utgangspunkt og veiviser for løsning av Israel-Palestina konflikten. I tråd med dette, vil overgrep og systematiske brudd på Folkeretten bli belyst og fordømt i full åpenhet for det internasjonale samfunn.

Hvem har ansvar for at Israel uhindret har kunnet opprettholde okkupasjonen i 45 år, er spørsmål som vil bli drøftet. Likeledes; hvorfor har ikke de utallige FN-resolusjonene vedtatt de siste 65 år blitt iverksatt - fra Resolusjon 181, av 29. november 1947, om Palestinas delingsplan, til Resolusjon ES-10/15 av 20. juli 2004, som stadfestet dommen fra International Court of Justice (ICJ) av 9. juli 2004 der bygging av Muren på palestinsk område ble erklært Folkerettsstridig.

Tribunalets møte i New York er det fjerde i rekken. Tematisk vil denne samlingen fokusere på de historiske årsaker til konflikten, samt se på hvordan FN og USA har bidratt til å hindre palestinsk selvråderett. Møtet kan følges direkte via internett.

Russell Tribunalet er satt sammen av fremtredende personer fra ulike land, inkludert Israel. Både akademikere, skribenter, kunstnere, tidligere statsledere og internasjonalt kjenter politikere FN-Generalsekretærer og politikere , m.m

En av de som nylig har sluttet seg Tribunalet, i tillegg til Alice Walker og Angela Davis, er Roger Waters – en av grunnleggerne av Pink Floyd, ikke minst kjent for albumet og filmen The Wall. Her begrunner han sitt engasjement for palestinernes frihetskamp. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt