Verdidebatt

Nødvendig kritikk av islam – og kristendom !

Religionskritikk er en forutsetning for et humant og sivilisert samfunn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når debatten nå går høyt om kritikken av islam, er det rimelig å minne både muslimer og kristne om at kritikken av kristen tro og lære er en av de viktigste grunner – kanskje den viktigste – til at vi i Norge og Europa har fått humane og siviliserte samfunn. Og det kan tilføyes at kampen for vårt eget åpne og tolerante livssynsmiljø til tider har krevd kraftig skyts.

For når en situasjon virker fastlåst og urokkelig, kan det trengs dramatiske virkemidler for å skape bevegelse. Så sent som i 1933 rystet vårt land av oppsiktsvekkende respektløsheter om kristendommens Gud.  Religionskritikere fleipet i vilden sky om både Faderen, Sønnen og Den hellige ånd – anført av dikteren Arnulf Øverland, som i foredraget Kristendommen, den tiende landeplage stilte spørsmål om Gud hadde skjegg, tarmer og kjønnsorganer. Han gjengav også den apokryfe beretning om apostelen Paulus som oppvekket en spekesild fra døden i Jesu navn – ifølge Øverland "den uten sammenligning kraftigste gjerning som er gjort".

I 30-årene hadde vårt land et presteskap med makt og myndighet langt inn i privatsfæren så vel som i det ordinære samfunnsliv. Bedehuset styrte det sosiale og kulturelle liv i hver fjordarm. ”Den tiende landeplage var et mørke, som bredte seg over hele Europa og Amerika, og det har vart i 1900 år. Og det kan være nok,” avsluttet Øverland sitt foredrag. Deretter fulgte de sjokkerte reaksjoner, politianmeldelse og rettssak. Den religionskultur Øverland og fremtredende representanter for norsk kulturelite polemiserte mot, var likevel som den rene idyll sammenlignet med utbredte forhold i mange muslimske miljøer.

Da Hedningsamfunnet på 70-tallet solgte sine blasfemiske hefter med tittelen Jesus Kristus & Co  i Oslo sentrum, var kvinner fortsatt sekunda personer i mange kristne menigheter, sex utenfor ekteskap grov synd, homofili en vederstyggelighet, anti-abort en kampsak for kirken osv. I dag har en tidligere biskop bistått Hedningsamfunnet med utgivelsen av Øverlands politianmeldte foredrag.

Når nå Salman Rushdie igjen kan gå trygt på gatene i Europa, og Taslima Nasrin ikke lenger trenger politibeskyttelse når hun besøker Human-Etisk Forbund, kan det tyde på at det også fins et utviklingspotensiale i de kretser disse har utfordret. Jeg applauderte på Youngstorget da Sara Ahmeh Rasmussen brente sin burka. Når hun nå går et skritt videre i humanitetens og ytringsfrihetens navn, med sin verbale så vel som grafiske kritikk – la oss alle slutte opp om denne Fritt Ord-hedrede norsk-syrer!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt