Terje Askan

53

Nyhetene som forsvant

De siste dagene har nyhetene begynt å forsvinne. Lagt merke til det? Det som vakte oppsikt skulle ikke ha vakt oppsikt. Eksemplene samler seg, står nærmest i kø.

Publisert: 27. sep 2012

Her er fire:

- Sikkerheten i Regjeringskvartalet 22. juli 2011.
Nyheten: Aftenposten oppdaget at gravingen i Grubbegaten som skulle bedre sikkerheten i Regjeringskvartalet, ble stoppet i februar 2011 fordi den støtte på såkalt "topphemmelig infrastruktur" under asfalten.
. Redusert nyhetsverdi etter at:  IT-strateg og debattant Olav Haraldsen informerte (24.09.2012) om at "infrastrukturen" dreide seg om kabler for overføring av e-post mellom departementene. Den kom aldri i bruk, da e-posttjenestene via Internett snart tok over. Gravingen kunne således ha fortsatt og sikkerheten på det grunnlag ha økt. Det viste seg at "nyheten" allikevel ikke kunne ta brodden av kritikken mot statsråd Åserud og Regjeringen.

- Norge i verdenstoppen når det gjelder helseutgifter.
Nyheten: En etablert og kostbar sannhet basert på statistikk fra OECD, omtalt Aftenposten (6.06.2008) og bekreftet på nytt i Sykepleien.no (25.01.2011). 
. Redusert nyhetsverdi fordi: OECD-statistikken var misvisende. De norske tallene inkluderte pleie og omsorg og det norske lønnsnivået økte skjevheten. Noe som ble påtalt (ABC Nyheter 24.09.) av professor Bjarne Jenssen ved Høyskolen i Telemark og bekreftet i SSB.

- Omega 3
Nyheten: Fiskeoljen/kosttilskuddet forebygger allikevel ikke hjertesykdom. En anerkjent virkning med utstrakt salg av tran som resultat, var ikke-eksisterende. 
. Betvilt nyhetsverdi fordi: Undersøkelsen fra Hellas ikke var tilstrekkelig metodisk fundert. Ref. dr. med Morten Bryhn, Aftenposten 26.09.2012.

- Likestilling og skilsmisser
Nyheten: Aftenpostens tittel. "Mer likestilling - flere skilsmisser".  (NOVA 26.09.2012.) Likedeling av omsorgsoppgaver gjør ikke kvinner og menn mer lykkelig var innledningen på ingressen. Tallene viser til  at skilsmisseraten øker når mannen gjør like mye eller mere enn kvinner i huset. 
. Betvilt nyhetsverdi fordi: Skilsmissetallet kan tolkes som at man blir ulykkelig av en rettferdig arbeidsfordeling, jfr skribent Marta Breen i et intervju i Aftenposten 27.09.2012. Hun mener at dette er en "latterlig tanke".  Hun beskriver videre dette som tabloid forskning og at det ikke kan trekkes slike konklusjoner av komplekse samfunnsområder.

Som det går fram av ovenstående, nyhetsverdiene blir redusert og betvilt så vi vet snart ikke hva vi skal tro, og det selv om nyhetssakene kommer pent antrukket. Fortsetter det på denne måten, vil det kunne snike seg inn en obligatorisk skepsis fra start selv på denne type artikler. Det taper alle på.

Større knapphet på tid i redaksjonene går gjerne ut over research. Tidsklemma kommer til å øke i mediene i kjølvannet av økt rasjonalisering og redusert bemanning. Virkningen blir fort at leseren over tid registrerer økt tap av autentisitet og kvalitet. Alternativet  har sin pris.

folkogmedia
Terje Askan

 

Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden
Terje Askan. Gå til den siterte teksten.

Som det går fram av ovenstående, nyhetsverdiene blir redusert og betvilt så vi vet snart ikke hva vi skal tro, og det selv om nyhetssakene kommer pent antrukket.

Jeg vet godt hva jeg tror, og heldigvis tror jeg de fleste i Norge også vet det- uansett hvor dresset opp nyheten beter seg!

Kommentar #2

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Nyhetsformidlernes dilemma

Publisert rundt 9 år siden

Interessant innlegg Askan! Det forteller at det er ikke så mye seriøse media kan gjøre med fakta, men de har alle fullmakter til selv å velge hva som skal formidles av nyheter. Forfølger man denne tankerekken dithen at de samrår seg om hvilke nyheter som skal formidles, kan man fort forestille seg at folkets virkelighetsoppfatning kan manipuleres.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere