Verdidebatt

NRK – gi oss foreldre TV!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


I dag, mandag 4. januar, skrives det TV-historie. Barne TV kastes ut av NRKs moderkanal. Det er ikke bra for barna.

Fra nå av får barna holde seg i sitt eget Super-univers. Det betyr at det ikke vil sendes Barne TV på NRK1 kl 18.00 lenger.

Barne-TV er en institusjon. Helt siden 16. september 1960 har NRK samlet små og store foran TV-skjermen til hygge og læring. Først var det «I kosekroken», i 1970 ble begrepet Barne-TV innført. «Lekestue» rullet inn i 1971, siden ble det «Så rart», i 1982 ble det barnesendinger hver dag kl 18.00, Labbetuss ønsket velkommen til den nye tid. NRK Super er en nyskapning som har dukket opp i takt med de internasjonale kanalenes etablering og jafs i det norske barne-markedet.

Det er ikke de høylytte protestene å høre i dag. Mange er trolig glad til, men dette er faktisk en stor endring. Hadde noen foreslått dette for et par år siden ville vi fått debatt. Men norske TV seere har kanalsyken, de vet ikke hva som går hvor og når for de aller minste. Mange har valgt Disney Channel for sine minste, andre ser at Disney er overalt og norske barne-TV produksjon er på et lavmål utenom de unge, kule programlederne som pludrer i vei foran og etter de innkjøpte programmene.

Nå skyves Barne TV helt og holdent over til NRK Super – barnas egen kanal. Dette sier først og fremst noe om hvor raskt medievanene endrer seg og at nisje-TV er fremtiden. 

Jeg mener det er flere grunner til å lage riper i den nye TV-idyllen:

Flere barn komme til å se på TV alene .
Barne TV har vært et naturlig stoppunkt i norske småbarnshjem. Nå får mor og far andre "voksentilbud" som er mer interessante. Barne TV på NRK er ikke alltid så stuerent og "snilt" at de små klarer seg på egenhånd med skjermopplevelsene sine.

Flere barn får TV på rommet sitt
Flere kanaler gir større tilbud og mer kamp om seerne. Jo flere kanaler, desto flere skjermer. Mange voksne vil bruke barne-kanalene som unnskyldning for å kjøpe et TV til barnerommet, og helst et til guttene og et til jenta – barne tilbudet er sterkt kjønnsdifferensiert – gutta ser på Disney DX mens jentene ser på NRK og Disney Channel.

Flere TVere hjemme – familielivet splittes
NRK setter inn programmet «Førkveld (dette må være Norges merkeligste TV programnavn – spiller de på Senkveld?). Førkveld blir magasin/talkshow ala sommeråpent med kjendiser i studio – dette er spesialtilbud til slitne dobbeltarbeidende kvinner. Da må far får sin TV til Discovery i kjelleren eller på soverommet. Der kan barna også se. Dermed går også strømforbruket opp og familien splittes opp.

Mindre bevissthet om barnas medievalg
Når skjermene flyttes ut at de voknes synsvidde velger barna mer selv de slik ønsker. Stort sett velger de lurt, men fristelsen og mulighetene for å velge feil er større når ingen voksne setter krav og stiller kontrollspørsmål. TV-kanalene og ikke minst NRKsuper er svært opptatt av å skape interaktivitet. Det betyr at barnas medievalg ikke lenger bare handler om hva de skal se på, men hvem de skal snakke med og hva de skal bruke penger på. Foreldrene deres er i stor grad preget av at valget handlet om å slå av eller på – multitaskerne – (barn som bruker mange medier samtidig) – ser det som absolutt siste utvei.

Det er forunderlig at NRK ikke snart lager foreldre-TV: TV-programmer for voksne om barns medievalg og hvordan foreldre og foresatte kan ta del i barnas mediehverdag. NRK hevder gang på gang at de er uovertrufne når det gjelder programtilbud til de små – det holder ikke i lengden – NRK bør være seg sitt ansvar bevisst og bruke noen av all voksensendeflaten til å lage programmer og ta opp tema som har med barns medievalg å gjøre. Gi oss en "TV-medienets Jesper Jul"!

Det forskes mye på hvordan media påvirker barn. Video, TV og spill kobles sammen til utøvelse av vold. Det skremmer men gis lite motvektinformasjon. Som foreldre kunne jeg tenke meg å få daglige doser om den slags.

Spørsmålene er mange og behovet for veiledning er stort. Norske kjendiser kunne spørres om hva de lar barna se på TV. Paneldebatter med toneangivende mediepolitikere ville kunne gi oss noe å tygge på. Barna kunne komme til orde og gi sine råd til voksne. NRKs og de andre TV kanalenes redaktører burde komme ut av kontorene sine og fortelle oss hvilke verdier til legger til grunne for de medievalgene  og innkjøpene de gjør når programpakkene settes sammen for de minste.
Medievalgene blir mer og mer kompliserte og kanalene smelter tettere og tettere sammen.  Barn kan se TV på mobil og PC fra hele kloden. Dataspill og video er smeltet sammen. Selv en oppegående slekt foreldre trenger veiledning, tips og kritisk debatt for å holde seg orientert.

Kom igjen NRK når slår dere på Foreldre TV? Vi vil ha det!

 





Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt