Verdidebatt

Touch me!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Da vi rundet tusenårsskiftet satte vi oss ned foran dataskjermene. I det nye tiåret vil vi droppe tastatur og mus for å sitte med dataskjermen i hendene.
 Tiåret vi har bak oss var duppedittenes. For tre år siden introduserte Applesjef Steve Jobs Iphone - den ypperste dippedutt. Innpakket i lekker design sjarmerte den millioner av hjerter over hele verden. Den skrek etter å bli klådd på.
Mobiltelefonene har blitt våre nye livskompass. De holder orden på hverdag og fest. Forteller oss hvor vi skal bevege oss om vi går eller sitter i leiebil. Mobilkalenderen hjelper oss å huske fødselsdager og jobbavtaler. Mobilkameraet tar vare på og delere minnene våre med mennesker rundt oss.
Mobiletelefonen gir oss siste nytt og stimulerer intellekt og kreativitet med musikk, kunst, litteratur og film. Vi leser nyheter, henter faktainformasjon og holder kontakt med nettverk og venner via Facebook og MSN.
Kameratelefon. I 2000 fikk mobilen MP3-spiller. Da ble det mulig å bruke mobilen som musikkspiller. Samme året kuttet mobilen sine siste bånd og fikk blåtann/bluetooth - trådløs overføring av bilder, tekst, lyd og musikk var en realitet. Året gjorde GPRS det mulig å koble mobilen til internett. I 2002 plasserte Nokia et kamera i en mobil. Mange lo høyt - dette var idiotisk. Samme året lanserte Sony Ericsson MMS - sending av bilder, lyd og videoklipp over mobilnettet. En tjeneste få trodde på.
Epletrend. Det finnes en drøss av mobilmerker, men nå er det datamaskin og programvaremerket Apple som er trendsetter og veiviser. En undersøkelse TNS Gallup har gjort for Samsung viste at flertallet norske mobilbrukere vil ha telefoner med berøringsskjerm. Kvinner og menn er likestilte i sitt ønske om å la fingrene gli over de store skjermene.
Før Iphone dukket opp var det ingen som trodde berøringsskjermer hadde noe for seg. Rent teknisk kan en Iphone mindre enn mange europeiske telefoner, men kanskje det er selv berøringen som tiltaler oss. En følelse av at menneske og maskin er i ferd med å smelte sammen. Muligheten til å stryke og kjæle med vårt nye statussymbol og følgesvenn. 
Krittavle. Nå ryktes det at Apple har noe nytt på gang. En forstørret Iphone eller tablet som det kalles. Det spekuleres vilt. Tenk deg en gammeldags krittavle, bare at her er tavlen byttet ut med en skjerm og krittet med fingeren din. Du kan skrive på den ved å trykke rett på skjerm eller peke på det du vil se. Den vil trolig være koblet til nettet trådløst og via mobilnettet. Tabletten er stor nok til å vise film, TV, bilder, lese bøker, aviser, blader og høre på musikk. Den er liten nok til å ta med overalt og bruker lite strøm. 
Berørt. I løpet av det nærmeste tiåret er det stor sannsynlighet for at du vil sitte med en berøringsskjerm i hendene.
Mobiltelefonen har plass ved fjernkontrollen og brakt internettet opp i TV-kroken. Det gjør at flere bruker mobilen til å surfe direkte på nettet.
Apple Iphones genistrek er hvordan mobilen tar i bruke teknologi og dataprogrammer vi allerede kjenner. Elektroniske kart og satelittnavigasjon gjør mobilen til en veiviser. Musikkprogrammet Itunes gjør det enkelt å kjøpe og høre musikk. På verdensbasis har 100 millioner personer lagt igjen kredittkortinformasjon i Itunes. Kundene er på plass, de trenger bare en kanal.
Når du kjøper en Iphone kjøper du også tilgang på et enormt innholdstilbud. Apps, eller programmer som kan lastes ned er blitt stor butikk. Iphone og Apple er veiviser i mobilverdenens mikroøkonomi, der hver sms eller dataoverføring gir penger i kassen til en rekke aktører. I 2008 ble det sendt 4,8 billioner sms´er - slikt blir det penger av. Det finnes tusenvis av programmer, både for sjel, kropp og legeme. 
Smelter. Berøringskjermer er brukervennlige. Datamusa er på vei ut. Spillkontroller byttes ut med kamera. Talestyring er en mulighet for å styre datamaskinen. Dette vil gjøre datateknologien mer tilgjengelig for flere.
Iphone har brutt grenser. Kanskje en berøringsskjerm fra Apple vil røske litt i papiret til avisene og smelte sammen alle medier i en kanal. Bare Steve Jobs har svar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt