Verdidebatt

Koranens unike Jesus

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For ca ett og et halvt år siden var jeg på Oslo Kristne Senter med en kompis og faren hans. Der hadde pastoren Åge Åleskjær invitert den svenske pastoren Peter Ljunggren. De to hadde jevnlig kontakt, fikk jeg inntrykk av.

Det som var spesielt med Ljunggren, var at han hadde utgitt en bok som ikke snakket stygt om islam, men trekker frem det Bibelen og Koranen har til felles. Det pleier ikke å være tilfellet med andre bøker om islam som man ser i kristne bokforretninger. Boken heter "Mina muslimska vänner".

Nå mener jo jeg at Islam, slik den ofte praktiseres, har mer enn nok å bli kritisert for, men selvsagt finnes det fine ting i Koranen, ikke bare negative. Og det jeg likte med denne boken - som jeg har kjøpt og lest - er at den åpenbart ønsker en dialog med muslimer flest.

Og det som som skaper dialogen? Jesus.

Både kristne og muslimer ser på Jesus som et forbilde. Men muslimene ser på ham som kun en profet. Ljungrens strategi var imidlertid å vise muslimene hvor overraskende lik Jesus i Koranen er Jesus i Bibelen. Og dette kan igjen være en innfalsvinkel til å få dem til å se hvem Jesus egentlig er- altså ikke bare Guds profet, men Guds sønn. Jesus Kristus.

Er det ikke f.eks et sjokk for mange at Koranen lærer disse tingene her(?):

- Jesus blir født av en jomfru (Sure 19:16-27, Sure 21:91 og Sure 66:12). Engelen Gabriel tilkjennegir Jesu overnaturlige fødsel (Sure 3,41), ergo sier Koranen at Jesus ikke hadde noen kjødelig far. Koranen sier også at Maria var opphøyd over alle verdens kvinner (Sure 3:42).

- Jesus blir kallt for "Guds ord" (Sure 3:44-45 og Sure 4:171). Ingen andre profeter får denne betegnelsen i Koranen, de blir kallt Guds profeter, talsmenn eller budbærer men aldri Guds ord. Artig, siden det står i Bibelens bok Joh 1:1,14: "I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. (..) og Ordet ble kjøtt og bodde i blant oss, og vi så hans Herlighet. En Herlighet som den førstefødte har av Faderen, og han var full av nåde og sannhet."

- Koranen kaller Jesus også for "Messias" (Sure 4:171; 9:31; 3:45; 5:72).  De fleste språkforskere er enige om at ordet "al-masih" er direkte relatert til ordet "Messias". Igjen, ingen andre profeter blir kallt dette, ikke engang Islams grunnlegger Muhammed.

- Jesus fikk kraft av den Hellige Ånd (Sure 2:87).

- Koranen sier at Jesus skal æres og lovprises, i denne verden og i den kommende (Sure 3:45).

- Jesus er syndfri(!). Koranen forteller at profetene, også Muhammed, måtte be om tilgivelse for sine synder, men Jesus hadde ingen synder å be om beskyttelse for. Han var beskyttet mot den onde. (Sure 3:36, Sure 40:55, Sure 3,147; 48:1-2).

- Jesus utførte mirakler (Sure 5:110-113). De fleste muslimer er enige om at Muhammed ikke utførte mirakler. En del har forsøkt å tillegge ham slike evner, men dette står ikke i Koranen. Faktisk står det der at Muhammed selv sa at han ikke kunne utføre mirakler (Sure 17:59; 29:50-51).

- Koranen forteller også at Jesus kommer tilbake på Dommens dag (Sure 4:159).

Så, som vi kan se, indikerer også muslimenes hellige bok, Koranen, at Jesus er helt unik, og har kvaliteter som ingen andre mennesker har. Det gjelder derfor å vise muslimene hva deres egen Hellige Bok sier om Jesus, noe som kan lede dem til å se at Jesus er  veien til Gud.

Dette må gjøres med en oppriktig kjærlighet og interesse for mennesker med muslimsk tro. Det har pastor ljunggren klart å bevise med sin bok, som jeg er veldig takknemlig for at jeg kjøpte den gangen :)

Boken kan bestilles her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt