Verdidebatt

Mot sorteringssamfunnet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kampen mot sorteringssamfunnet må fortsette. Ap og Frp er motstanderne.

Høyres landsmøte vedtok med klart flertall å beholde partiets motstand mot sorteringsparagrafen som handikapp eller skavanker til et selvstendig abortkriterium etter 12. uke.

Den nye abortdebatten er mer aktuell enn på lenge.

For det første øker muligheten til å fjerne fostre med skavanker. Nye metoder innenfor fosterdiagnostikk gjør at barn med "genetiske feil", som det heter i en NRK-reportasje fra Haukeland og Ullevål sykehus, er lettere å oppdage og velge bort. Norsk abortlov åpner for såkalt eugenisk indikasjon som selvstendig abortkriterium etter 12. uke.

Samtidig kan vi redde fostre stadig tidligere i svangerskapet. Norsk helsevesen setter i praksis grensen for abort i 23. uke, og legevitenskapen kan i dag redde fostre selv tidligere enn denne grensen.

Grensen mellom et foster – som ikke regnes å ha noen egenverdi, og personer – som vi tillegger en selvstendig verdi, er i ferd med å bli flytende, diffus og uklar. Vi beveger oss inn i et etisk minefelt. Samtidig blir det stadig klarere at abort ikke bare rammer vilkårlig; sakte, men sikkert sorterer vi bort de som er litt annerledes. Begrepet "genetisk feil" er kanskje uproblematisk i vitenskapelig forstand, men tvinger samfunnet til å stille spørsmålet: Feil i forhold til hva? I forhold til hvilket normalitetsbegrep? Hvis den praktiske konsekvensen av at noen fødes med "genetiske feil" er at de ikke burde fødes i det hele tatt, så støter tanken mot den mest grunnleggende ideen i humanismen: At den enkeltes menneskeverd ikke kan knyttes til egenskaper, men i seg selv er en egenskap ved det å være menneske.

Jeg er glad for Høyres verdikonservative standpunkt i saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt