Torleiv Haus

76

Verdidebatt og anonymitet

Jeg har i lenger tid lagt merke til at deltakere her på Verdidebatt ikke identifiserer seg med bilde. Bør deltakere som ikke vil legge ut bilde og operere med en sikker identitet ekskluderes?

Publisert: 20. sep 2012

Mye positivt kan sies om Verdidebatt som et forum for utveksling av tanker og synpunkter på en rekke aktuelle og mindre aktuelle tema. Det er for eksempel positivt at en rekke forskjellige meninger og oppfatninger slipper til, og at takhøyden er stor for hva som tillates av deltakerne.

Men det som etter min mening ikke er positivt er muligheten for å delta her under falsk identitet, blant annet fordi det ikke er et ufravikelig krav at deltakerne må legge ut et bilde som gjør det mulig å identifisere dem.

Jeg mener at deltakere som ikke vil stå fram med et bilde som gjør det mulig å kjenne dem igjen bør ekskluderes. Det må være et absolutt ufravikelig krav at vi kan stole hundre prosent på identiteten til de vi debatterer med.

Jeg vet ikke hva slags rutiner redaksjonen har for å føre kontroll med deltakernes identitet, og om vi kan stole på at de som deltar, virkelig er de de gir seg ut for. Men uten fullt navn og et gjenkjennbart bilde oppstår det i alle fall hos meg en usikkerhet, som gjør at lysten til å delta her blir mindre. Det er ikke så trivelig å debattere med "spøkelser" på høylys dag, for å si det slik.

Min mening er ganske enkelt at de som ikke vil eller har mot til å delta med fullt navn og bilde, ikke har noe her å gjøre, og at redaksjonen bør ta grepe for å gjennomføre en mer konsekvent holdning til kravet om at identiteten til deltakerne må være kjent. Det finnes nok av lugubre "avkroker" på nettet for de anonyme, og det kan derfor ikke være noe krav om å få delta her i under tvilsomt eller falsk flagg.

Kommentar #151

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Som sagt, så begriper jeg ikke denne anonymitetstrangen.

Det er ikke en trang til anonymitet, men heller en måte å gjøre sine meninger viktigere enn seg selv på. Har ikke tall på hvor mange ganger folks bakgrunn eller andre tidligere eskapader har ødelagt for dem i en debatt som omhandlet et tema langt unna det folk husket dem for. Se bare på hvordan Lars Gule (for å ta et eksempel) gang på gang får bombeepisoden slengt opp i fleisen, selv når han har meninger om noe annet enn midtøsten.
Jeg har ingen trang til å vite hvem jeg debatterer med, så lenge jeg kan "se forskjell på" ulike deltakere i en debatt ved hjelp av kallenavn, figurer eller lignende. Har de relevant bakgrunn for debatten jeg bør vite om, sier de som regel dette i innlegget sitt eller i en eller annen form for biografi på sin profil.

Kommentar #152

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror det ville bli oppdaget. Særlig hvis Kåre Grimsson hadde profilerte meninger. Folk ville begynne å spørre hvor denne Kåre Grimsson bor. Og det vi ville bli oppdaget. Håper jeg.

Poenget er vel ikke helt om det ville blitt oppdaget, men mer hvorfor det er vesentlig hvem som eeeeegentlig er Kåre Grimsson. Er spent på ditt svar på det:)

Kommentar #153

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

Folk ville begynne å spørre hvor denne Kåre Grimsson bor.

Ja og hvor han jobber, og så tenker de at de må sjekke ut litt ting med arbeidsgiveren. Så må plutselig Grimsson forholde seg til at arbeidslivet rotes til av en diskusjon med noen som er i overkant dedikerte på ett debattforum. Det er ikke verdt det. Meninger er det artig og utveksle, men det er for mange rare folk på nettet til at jeg vil invitere dem alle hjem.

Kommentar #154

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Daniel Ålien. Gå til den siterte teksten.

men heller en måte å gjøre sine meninger viktigere enn seg selv på.

Jeg forstår hva du sikter til, men jeg er likevel ikke helt med på resonnementet.  Mine meninger er nettopp mine meninger - og kan ikke løsrives fra den jeg er.  Å tenke seg at meninger er "objektive", i den forstand at de kan løsrives fra sitt subjekt, er en illusjon.  Meninger er knyttet til bestemte erfaringer. Om noen vil prøve å ufarliggjøre mine meninger ved å trekke inn rykter, forutanelser, fordommer og kunnskaper om meg fra andre arenaer, så gir jeg blaffen i det.  Jeg er den jeg er - på godt og vondt.

Kommentar #155

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Daniel Ålien. Gå til den siterte teksten.

Om jeg laget en pseudonymprofil under navnet Kåre Grimsson og et ekte bilde av en mann som ikke var meg, og skrev mine innlegg slik, ville noen merket det? Ville du tatt meg mindre seriøst? Spiller min identitet utenfor VerdiDebatt overhode noen rolle for debatten? Jeg forstår din trang til å ha et navn og et ansikt å forholde deg til. Dette gjelder vel de fleste. Det jeg ikke forstår er hvorfor du ikke kan akseptere navnet "Rumpeldunk" og bilde av en støvsuger som identiteten til en online-debattant.
Om Rumpeldunk er et rasshøl i debatten og lirer av seg alskens ulumskheter, så får han skjelles ut og hans IP-adresse sperres fra nettstedet. Anonymitet er ikke en trussel for saklige debatter. Et enormt antall debattanter med varierende argumentasjonserfaring er en trussel for saklige debatter

Jauda, jeg har diskutert med Rumpeldunk, Pissmegiøret og Kåre Grimsson mange ganger jeg. På sine premisser er det ok. Hvis jeg kaller meg Slengfitta på en side hvor den slags virker naturlig finner jeg meg i det. Rent nødvendigvis forventer jeg dog et spesielt sett med argumenter når noen kaller seg Dødimorgen.

Greia er at Verdidebatt har lagt seg på en annen standard. Her, i dette forum, er det lagt en annen standard. Intensjonen er anderledes. Dere som påberoper dere forskjellige grunner til å avvike fra dette, avviker egentlig fra deler av intensjonen med VD. Jeg forteller heller ikke om skonummer og avstamming i min profiltekst. Jeg vil aldri fortelle noen om at jeg avstammer fra en av Norges største horebukker - det skulle tatt seg ut lizzm. Men altså, et visst rimelig informasjonsnivå om hver enkelt er bra som en del av det fellesskap vi forutsettes å utgjøre etter intensjonene.

Kommentar #156

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

???????

Publisert over 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Ja og hvor han jobber, og så tenker de at de må sjekke ut litt ting med arbeidsgiveren. Så må plutselig Grimsson forholde seg til at arbeidslivet rotes til av en diskusjon med noen som er i overkant dedikerte på ett debattforum.

Her må du forklare litt nærmere, for jeg må jo bare erkjenne at det mye jeg ikke forstår. Hvis denne Kåre Grimsson er en fiktiv person, hvordan er det da mulig at arbeidslivet til ham kan rotes til med dedikerte på et debattforum??  Hvordan er det mulig å oppsøke arbeidsgiveren til en oppdiktet person? Dette går langt over min fatteevne, som jeg jo etterhvert må erkjenne lider av sine svakheter.

Kommentar #157

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

???????

Publisert over 9 år siden
Daniel Ålien. Gå til den siterte teksten.

Poenget er vel ikke helt om det ville blitt oppdaget, men mer hvorfor det er vesentlig hvem som eeeeegentlig

La oss si at personen bak Kåre Grimsson er en person som kjenner meg i det virkelige liv. Da har jeg interesse av å vite at denne personen fører meg bak lyset, og egentlig ikke er til å stole på. Generelt: Er det greit at folk opererer med falsk identitet? Det er mange grunner for at vi bør operere med vår sanne identitet.

Kommentar #158

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg har skumlest denne tråden

Publisert over 9 år siden

Hei

Jeg har et "Radiofjes". Jeg Ønsker ikke å bli bedømt ut fra mitt utseesnde men fra faktiske innhold i meninger.

Kommunikasjon. 70% er kroppspråk, 30% tone fall.

Det er bare ca 7%  tilbake til ordene.

Hva skal vi med bilder?

Jeg vil ikke angripe noen. Det var Torleiv som startet denne tråden. For meg ser han ut som en "Nerd" En som har universitetsuttdannelse men som jobber som bussjåfør.

Det er veldig feil. Men jeg får det inntrykket fordi han viser sitt ansikt.

Dette preger meg i argumentasjonen og da er vi på ville veier.

Det er bedre å høre på argumentene og ta det ut fra det.

Alle vil dømme meg om hvordan jeg ser ut i stedet å høre på mine meninger!

Derfor synes jeg VD gjør en god jobb. De sjekker så godt de kan.

Mvh Petter

 

 

Kommentar #159

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

La oss si at personen bak Kåre Grimsson er en person som kjenner meg i det virkelige liv. Da har jeg interesse av å vite at denne personen fører meg bak lyset, og egentlig ikke er til å stole på. Generelt: Er det greit at folk opererer med falsk identitet? Det er mange grunner for at vi bør operere med vår sanne identitet.

Nå synes jeg du drar dette ut i parodien, Torleiv. Hva med det brevet du vet jeg sendte til NRK på mandag; opererte jeg der med falsk identitet, i og med at jeg ikke la ved bilde av mitt sinte ansikt?

Kommentar #160

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Fiksjonalisering

Publisert over 9 år siden

Den som opererer under nicknames i en debatt, fiksjonaliserer seg selv og blir dermed vanskelig å forholde seg til i en saklig debatt.  Dette har med genreforståelse å gjøre.  Man kan diskutere synspunkter som blir presentert i en fiksjon (en roman, et drama osv.), men det er vanskelig å diskutere med persongalleriet i fiksjonen.

Jeg ser på denne trangen mange åpenbart har til å opptre under diverse psevdonyme identiteter, som en form for iscenesettelse av en rolle (eller ulike roller).  I og for seg et interessant fenomen, men som debattform funker det ikke for meg.

Kommentar #161

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

En som har universitetsuttdannelse men som jobber som bussjåfør.

Nei, det er korrekt. Jeg har faktisk kjørt buss. Det var i grunnen ganske trivelig. Traff mange hyggelige mennesker.

Kommentar #162

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

En som har universitetsuttdannelse men som jobber som bussjåfør.

Og jeg har jobbet som taxi-sjåfør...

Kommentar #163

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.

Nå synes jeg du drar dette ut i parodien, Torleiv. Hva med det brevet du vet jeg sendte til NRK på mandag; opererte jeg der med falsk identitet, i og med at jeg ikke la ved bilde av mitt sinte ansikt?

Det har jeg da aldri hevdet, har jeg det. Du oppga antakelig adresse og alle nødvendige opplysninger. Kanskje du til og med skrev under, i alle fall om du sendte det i papirformat, og det bør man vel fremdeles også i dag, om det skal være litt stil på det.

Det jeg er opptatt av er om folk opptrer under under falsk identitet her på VD, så vil det nok bli oppdaget. Og så gav jeg et par grunner til at man bør opptre med full identitet.

Men man kan ikke se bort fra at om du hadde lagt ved et bilde av ditt sinte ansikt, så hadde folkene i staskanalen fått opp farten  og svart. -)

Kommentar #164

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

Nei, det er korrekt. Jeg har faktisk kjørt buss. Det var i grunnen ganske trivelig. Traff mange hyggelige mennesker.

Og jeg har vært postmann!

Har ingen barn:)

Mvh Petter

Kommentar #165

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Jeg ser på denne trangen mange åpenbart har

Vist funker det for deg. Du har en rekke ganger sitert og kommentert mine poster. Du vet ganske godt hva jeg står for meningsmessig, men med eller uten bilde så vet du ikke hvem jeg er i det virkelige liv.

Om jeg skriver som Morten eller Paynim betyr ingenting for hva jeg skriver, jeg endrer ikke meninger etter hvilket nick det står på postene mine. Du vil ihvertfall fort finne ut om det jeg skriver har noen verdi for deg uansett hvilket navn som står.

Må bare også nevne at jeg faktisk i en debatt på ett annet forum fikk en trussel mot meg og min familie på PM. Dette som reaksjon på en vanlig post, og fra en person som også truet flere. For meg er det naturlig å beholde en viss form for anonymitet. VD har tlf. nr. mitt og vet at jeg er meg.

Referer også til den tidligere posten min om hvordan VD ble ett detektivbyrå i forhold til en tidligere poster og følte seg berettiget til å gripe inn i hans privatliv utenfor forumet. Tror de så seg som investigating reporters med ett mandat til å finne "sannheten". Når noen kan ta ett debattforum og seg selv så alvorlig så vil jeg igjen hevde at det er fornuftig å passe på hvor identifiserbar man er.

Min vurdering, mitt valg.

Kommentar #166

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

men noen

Publisert over 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

For meg er det naturlig å beholde en viss form for anonymitet. VD har tlf. nr. mitt og vet at jeg er meg.

har mobil uten å ha oppgitt personnummer.ikke at jeg mistror deg

Kommentar #167

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg

Publisert over 9 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Nå er det "bordet fanger". Du forandrer deg i løpet av livet. Da kan det være ubehaglig stå til ansvar for noe du skrev 5-10-15 år tilbake i tid. For eksempel i et

ville ikke jobbet for en så trangsynt arbeidsgiver

Kommentar #168

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Anonymitet

Publisert over 9 år siden

finnes ikke på VD, det er ett krav at man fremstår med fullt navn, og bare det kan for mange være utfordrende nok..

Nå har jeg valgt å ikke ha blide av en enkel grunn at det er mine meninger som skal debatteres, og siden mitt navn er offentlig så synes jeg i grunnen det gir nok opplysninger til den som skulle ønske å oppsøke meg.

men det betyr ikke at det ikke er bilder av meg ute på internett, jeg har ett profilbilde på fjesboken , denne siden bruker jeg knappt, og min frue har lagt ut mengder av bilder på fjesboken..

Synes forøvrig det er nok eksponering av mitt fjes på nettet.

Kommentar #169

Johannes Morken

444 innlegg  937 kommentarer

Nei, dette er ingen sjølvsagt rett

Publisert over 9 år siden
arild nordby. Gå til den siterte teksten.

Anonymitet i det offentlige, knyttert til meningsfremleggelse, er en selvsagt rett for dem som ønsker å benytte seg av den.

- her på forumet. Dei som vil vere anonyme, får gå andre stader.

Kommentar #170

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Jeg tror du kan ha et poeng...

Publisert over 9 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Alle vil dømme meg om hvordan jeg ser ut i stedet å høre på mine meninger!

men jeg håper ikke du har rett, for nå har også jeg gitt etter for presset.

Jeg vil prøve å se om jeg blir en mer seriøs debattant av det ;)

Kanskje jeg til og med får svar av de som hittil ikke har tatt bryet å svare meg?

Spennende!

Kommentar #171

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg vil prøve å se om jeg blir en mer seriøs debattant av det ;)

Kanskje jeg til og med får svar av de som hittil ikke har tatt bryet å svare meg?

Spennende!

Du SER vaffal mye mer seriøs ut. Er det noen du kjenner?:-))))))))))))))))))))))

Kommentar #172

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg vil prøve å se om jeg blir en mer seriøs debattant av det ;)

Det var i hvert fall et trivelig bilde :-)

Kommentar #173

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Det var i hvert fall et trivelig bilde :-)

Sissel ser så snill ut at jeg er sikker på at jeg vil tåle å bli skjelt ut av henne! :-)

Kommentar #174

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Nye tåpeligheter fra Haus

Publisert over 9 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.

Når det gjelder meninger har det betydning hvem som fremsetter dem, selv om det ikke avgjør om meningen er sann eller ikke.

Du gikk rett i ad authoritam-fellen, der du tror at noen som vifter med et diplom, automatisk har høyere kredibilitet enn noen andre.

Eventuell kunnskap viser seg i de premissene man fremsetter, ikke i diplomer man har oppnådd en gang.

Så nei, den samme setning har nøyaktig lik sannhetsverdi, uavhengig av hvem som fremsetter den.

Kommentar #175

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Merkverdig siteringsskikk av Morken.

Publisert over 9 år siden
Johannes Morken. Gå til den siterte teksten.

- her på forumet. Dei som vil vere anonyme, får gå andre stader.

I innlegg 57 sier jeg klart ifra om de rettigheter som tilhører et privat forum.

Den utklippete snutten Morken tok fra mitt innlegg tildekker, grunnet utklippingen, de spesifikke betingelser som synliggjør "hva slags" rett jeg der omtaler for å være anonym:

Eksempelvis rett til å si sin politiske mening gjennom anonym stemmegiving, retten til å skrive anonyme lederinnlegg i aviser etc.

Det burde være innlysende med den konteksten jeg eksplisitt ga at det er snakk om at fullt ut anerkjenner en juridisk rett til å komme med anonyme meninger i ulike deler av offentligheten.

Men, derav følger ikke at et privatforum ikke har lov til å sette opp sine egne kriterier, noe jeg understreker i 57. En slik rett til å selektere sine egne deltakere må selvsagt tilkjennes forumet.

Kommentar #176

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

er vgd der nesten alle er falske,og mange

Hvor mange har du Robert?. Du må i tlifellet være en av de beste som kan skrive på så forskjellige måter:)

Mvh Petter

Kommentar #177

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Kommunikasjon. 70% er kroppspråk, 30% tone fall.

Det er bare ca 7%

Jeg prøvde meg meg med litt matte, men det var ingen som reagetrete på det.

Det forteller vel litt om tilstanden:)

Mvh Petter

Kommentar #178

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg vet det kommer....

Publisert over 9 år siden

Derfor kan jeg likegodt svare med en gang:

"Det var en dårlig unnskyldning"

Mvh Petter

Kommentar #179

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

anonymitet,bilder og profiler

Publisert over 9 år siden

Personlig synes jeg det er fint og ha et bilde av personen når man debatterer eller har en dialog. Det har noe med å knytte inntrykk til denne, man  husker lettere tidligere tråder og kommentarer tildels detaljert når man knytter det til et bilde. 

Ellers så kan det jo være av personlig årsak at noen ikke ønsker å legge ut bilde, mange ganger unødvendig, men det finnes mennesker i voksen alder som synes de er lite fotgen og derav ikke har mot nok til å legge ut bilde. Jeg vurderte det sterkt da jeg startet her, men det hadde sin bakgrunn i det at jeg da ett år tidligere hadde mottatt flere dødstrusler i min e-mail. Med et såpass sjelden navn som meg er det lett å finne fram, å gjøre det litt vanskeligere ville være å legge ut et fake bilde eller ikke noe bilde. Det er trist at klimaet i lille Norge også er blitt slik at man i det hele tatt må vurdere slike tiltak.

Ellers er å nevne at det er ikke noe problem å opprette en alternativ profil her. Dette har jeg forsøkt og det går helt greit, jeg har mitt alter ego registrert på VD med et annet telefon nummer som ikke er sporbart. Profilen bruker jeg ikke, menj det går helt fint for den som har 3-4 mobilnr....Hvem er denne karen, hvem er dette alter ego, hva heter han...nå fikk administrajonen en gåte  :)

Kommentar #180

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Det er en side som ikke har blitt tatt opp i denne debatten.

Publisert over 9 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Jeg må inrømme at jeg ikke helt forstår denne anonymitetstrangen noen tydeligvis kjenner på.

Det er mange som ønsker å utveksle meninger og få synspunkter på sine meninger og heller ikke trenger å være anonyme. Det er noen av disse som ganske enkelt har komplekser med utseende sitt. Å tvinge de til å legge ut bilde er kanskje ikke så veldig god ide.

Oddbjørn har ikke noen komplekser med utseende sitt og det er jo bra. Men det er noen som har det og heller ikke har så lyst til å snakke om akkurat det.

Jeg tilhører ikke nevnte gruppe men jeg vet den finnes. Er ikke dette litt å tenke på?

Mvh Petter

Kommentar #181

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Hvis redaksjonen krever det gjør jeg det

Publisert over 9 år siden

Ellers ligner jeg litt på en pensjonert utgave av Madde (svenske kronprinsessan) hvis det skulle være av interesse. (Må skøye litt, men det er litt sant). Ellers - siden vi oppgir mail-adresse og at vi ellers i disse overvåkings-tider kan sjekkes både frem og tilbake så vil jeg tro at bilde ikke er en absolutt nødvendighet. Vi får høre hva redaksjonen sier. Ellers ALT GODT til deg. 

Kommentar #182

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Fraværet av anonymitet er en av reglene man signerer på når man går inn og blir medlem på Verdidebatt. Man har entret halvhjertet om man ikke er villig til å gi informasjoner om seg selv. Som Morken sier i et annet innlegg kan de anonyme gå et annet sted. Anonymitet er i strid med VD's ånd og intensjon.

Kommentar #183

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Som Morken sier i et annet innlegg kan de anonyme gå et annet sted.

Ingen er anonyme.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere