Fredrik W. H. Steensen

101

Idretten innhentes av virkeligheten

Pengene styrer nesten alt her i verden, også idretten. Nå innhentes også idretten av de store idrettene økonomisk av den nye hverdagen. Fotballklubber her hjemme går konk, men også i det store Europa rammes nå idretten av pengetørke.

Publisert: 17. sep 2012

Boblen måtte sprekke engang skrev NRK på sine internett sider i læpet av helga. Det er blitt pengetørke i flere store europeiske land og dette rammer nå idretten med fullt trykk. Intet tre vokser inn i himmelen og så absolutt ikke idretten, noe vi som følger litt med har sett gang på gang.

Jeg vet nesten ikke om en eneste fotballklubb som ikke sliter økonomisk, selvsagt er det unntak, men det er unntakene som bekrefter regelen. FK Tønsberg er på vei mot avvikling, Nybergsund sliter økonomisk, HamKam har fått ettergitt gjeld for n gang. Slik kan jeg sikkert fortsette i det uendelige.

Hva som faktisk er mer skremmende er at det kommer nesten ikke tilskuere på kampene lenger. Andre idrettsarrangementer foregår nesten uten tilskuere, selv med topp norsk og internasjonal deltakelse. Vi kan stille oss spørsmål om hvorfor? Kanskje skyldes dette nettopp idrettens ønske om å vise seg fram på fjernsyn, pengene som så til de grder styrer at vi blir mette av all underholdning. Jeg vet ikke, men jeg tror det er slik.

Jeg var på en fotballkamp i Horten hvor jeg fikk se Ørn mot Nybergsund, også i byen Horten var det tomme tribuner. Nesten ikke et menneske å se i Lyslunden. Hvor var alle sammen? De mest aktive, de som heiet var de samme som var på kamp for førti år siden da jeg spilte litt fotball i den byen, de som drev klubben for tretti år siden.

Jeg tror de var og er mette av all den fotball og idretsunderholdninga som vises på fjernsyn i alt for store mengder. Idretten er i ferd med å bli drept av underholdningsaspektet. Idretten kan ikke leve uten lokalpatriotismen, uten at vi som bor i nærområdet heier med idrettslagene. Nå så kravene til anlegg vokser klubbene over hodet, kravet om profesjonalitet blir for stort forsvinner også den lokale gleden over klubben som burde være i hjertet.

Og forresten så er det ikke bare småklubber som egentlig skulle være konkurs, for er ikke klubber som VIF også reddet av rike onkler? Jeg håper idretten overlever når den nå blir innhentet av virkeligheten.

Fredrik+ 

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Jeg leste det samme stykket som du, Steensen, og jeg deler din bekymring. Lenge har idretten fått lov å vokse seg utenfor alle proporsjoner.

Jeg fikk nytt liv til min tanke om at det må lønne seg å ale opp spillere fra rekrutteringslag og juniorlag. Det må være noe av selve hensikten med at et elitelag holder seg med slike lag. Jeg tror idretten skal tilbake til det grunnleggende, jobbe frem lokale talenter og drive dem opp på det nivået de kan bringe.

Kommer man ut i Europa så kommer man ut i Europa, hvis man ikke har noe der å gjøre er det greit. Slik som Per Ciljan Skjelbred som sliter benken i HSV på andre år på rad. Det forteller meg at vi mangler treningskapasitet, vaffal i fotball i Norge. Det er to store, Eggen og Drillo, og så er det den store grå massen. Alle vet hvordan det skal gjøres, men siden de insisterer på sin egen vri får de lavere intensitet, dårligere treninger og mindre resultater. Da er det fristende å kjøpe spillere som kan løse problemet kortsiktig. Resultatet er at det ikke finnes gode norske spillere som kan representere på et landslag fordi de beste gjerne er utenlands. Det er to typer utenlandsproffer; De som spiller og de som sliter benken. De førstnevnte er for få. Antagelig må det bygges opp en norsk stamme av spillere som må være bredere enn i dag. Jeg tror potensialet for å utvikle norske unge spillere på langt nær er tatt ut. Så mange villige som finnes, må det også finnes fler som er kunnige, som kan utvikles til å nå hvilke nivåer kroppen er eslet for. Men jeg tror altså at det også skorter på trenerkapasitet.

Vi som er fra Trondheim kjenner godt til NA Eggens utsagn til Mini som ville gå hjem fra trening for han hadde vært aktiv siden kl 10. "Jeg har vært her siden 1960 og er her enda!" hauket Eggen tilbake og det ble stille på nordlendingen. Han ble etterhvert en bra spiller.

Og det var tankevekkende da samme Eggen stønnet over Markus Henriksens flytting til Alkmaar i Nederland; "Skal vi nordmenn lære nederlenderne å lage gutter??? Da må det være noe galt med nedelenderne!". Eggen har rett i det meste han sier. Han er en mester i sin klasse. En virkelig ener.

Kommentar #2

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden
Fredrik W. H. Steensen. Gå til den siterte teksten.

Hva som faktisk er mer skremmende er at det kommer nesten ikke tilskuere på kampene lenger.

Så referat fra kamp mellom Madrid og Sevilla igår; mange tomme plasser. Jeg stusset --- men kom selvsagt i tanke om den økonomiske virkeligheten som når selv de mest ihuga hooligans. :)))

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere