Verdidebatt

Alko-salg redder liv

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alkoholsalg redder liv. Dersom det står et monopol bak. Vinmonopolet er altså en nøkkel i kampen mot økt alkoholkonsum, dokumenterer ny undersøkelse.

En nordisk forskningsbasert og vellykket strategi mot økt alkoholkonsum er (ved siden av aktiv bruk av avgifter) begrenset tilgjengelighet kombinert med trygghet for kvalitet og kontroll. Dette er også profilen på Vinmonopolet i Norge.

Et internasjonalt forskerteam har nylig sett på hva en avvikling av det svenske polet; Systembolaget, kan føre til. Resultat: 1600 flere dødsfall, 14.000 flere mishandlingstilfeller og 16 millioner flere sykedager årlig pga fyll!

For Norge har SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning, bidratt i undersøkelsen. Den blir offentliggjort i kommende nummer av Vinbladet, men rapporten finnes i sin helhet på www.fhi.se

Mitt spørsmål rettes da til Frp og H og andre alkoholliberalister: Ønsker dere slike virkninger, siden dere slåss for salg av vin og sprit fra dagligvarebutikkene?

Noe nærmere om undersøkelsen, som viser at en privatisering av detaljhandelen på alkohol i Sverige ville øke konsumet med 14 prosent (ca 1,4 liter pr pers) om salget ble begrenset til spesialbutikker, eller 29 pst (ca 2,8 liter pr pers) om alle alkoholdrikker ble solgt gjennom dagligvarehandelen. Forskerne understreker at de har brukt konservative beregningsmetoder, som kan ha gitt for lave anslag. Det påpekes videre at endringene vil føre til en ekstra stor/alvorlig belastning for storforbrukere og "spesielt sårbare grupper".

Alkohol-forskningens ABC forteller at økt forbruk gir økt omfang av helseskader. Flere nordiske studier bekrefter samtidig at polet har de beste kontrollordningene (jfr alder). Undersøkelsen som nå ligger på bordet forteller også om dårligere vareutvalg og større prisforskjeller ved en liberalisering av ordningen.

Undersøkelsen går altså på den svenske ordningen, som ikke er helt lik den norske, selv om de ligger oss nærmest. Utslagene i Norge vil være noe mindre, men tendensen den samme.

Så mitt siste poeng: Resultatene er ikke i strid med tidligere undersøkelser, men det blir enda vanskeligere enn før å argumentere rasjonelt for en liberalisering. Men noen vil nok prøve seg. På alkoholområdet er frimodigheten ofte sterkere enn faktagrunnlaget. Man setter sin lit til at det skal flaske seg med retorikken.

En restriktiv alkoholpolitikk tilsier altså et sterkt Vinmonopol - med legitimitet hos folket. Alle alternativ gir dårligere resultater i forhold til bredt forankrede politiske målsettinger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt