Verdidebatt

Stem dem ut!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«NRK-veteran Einar Lunde slutter i protest» skriver VG i sin nettutgave 30.12.09. Saken gjelder at hans sideoppdrag for Temareiser Fredrikstad var i strid med NRKs reglement om hva slags oppdrag medarbeiderne kan ta på seg. Så følger VG opp med: «Kommer du til å savne Einar Lunde? Stem her!». Jaha. Så vi skal stemme om vi kommer til å savne mannen eller ikke. Og da slår det meg at vi snart skal stemme over alt mellom himmel og jord, og aller helst stemme noen ut! Enhver TV-kanal med respekt for seg selv har minst ett program som går ut på at noen skal stemmes ut.

Det hele begynte i sin tid med Big Brother og Robinson. Førstnevnte har heldigvis blitt historie mens sistnevnte fortsatt eksisterer, med en Christer Falck som blir mer og mer hårete og svett for hver sesong av «underholdningen». Så fulgte det opp med X antall utgaver av Idol, X-faktor, Skal vi danse og gudene vet hva. Og som det ble stemt! Man stemte fra mobiler eller via internett. Og stemte ut den ene etter den andre. Og løssalgsavisene samt Se & Hør fulgte opp med obligatoriske intervjuer av de utstemte. «Brita-Berta stemt ut av Idol». «Willy Per røk ut av X-faktor». Men alle var såååå glade for at de fikk noen minutter i rampelyset, for ikke å snakke om «hvor mye jeg lærte av å få være med på dette». Kan ikke noen snart stå frem og innrømme at «dette er det dummeste jeg har gjort og jeg angrer på at jeg stilte opp på denne møkka!»?

Vår tids viktigste underholdning går altså ut på å stemme noen ut. Nå sist også i nyhetssaker. Hva hvis 95% stemmer at «nei, de vil ikke savne Einar Lunde»? Vil det få følger for Lunde? Vil det få konsekvenser for oss? Glem det, greia er at det ble stemt, folkets mening ble hørt! Som om det ikke er nok meningsløs konkurranse i vårt samfunn fra før av så skal vi i tillegg underholdes med å stemme ut noen. Og ikke med så rent lite skadefryd sitter man over lørdagspizzaen med mobilen klar og stemmer ut noen, eller stemmer om vi vil savne Einar Lunde.   Slik vil vi altså underholdes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt