Verdidebatt

Legen Mads Gilberts funksjon

Hvor er fornuften? Journalistene vet at mediet er fortellingen; her har legen Mads Gilbert fått tildelt en svært viktig rolle.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Angående utenrikspolitikk: Det er vel ingen saker i Norge som til de grader engasjerer folk emosjonelt som konflikten mellom Israel og palestinerne. Lege Mads Gilbert har naturligvis rett til å hjelpe der han orker og vil. I likhet med alle oss andre behøver han selvsagt ikke hjelpe alle over alt. Han har tatt på seg et engasjement for det palestinske folk og forsøker å fylle akkurat den oppgaven på best mulig måte. Oppmerksomheten rundt sitt engasjement tar han gjerne imot, for all del. Han er også en deltager i den politiske prosessen.

Men det er journalistene som faktisk skaper, opprettholder og forsterker  fokuset. Det er dem som bygger opp helte,- og skurkerollene i den politisk-mytologiske fortellingen de til stadighet gir liv til. Det finnes selvsagt frivillige i andre konflikter også. Frivillige som i høyeste grad (!) har behov for støtte og oppmerksomhet angående konflikter og lidelser rundt i verden.  Men slike engasjerte leger og frivillige har ikke den minste interesse hos norske journalister; de befinner seg nemlig beklagelig nok i feil fortelling. Legen Mads Gilbert FÅR ikke oppmerksomhet. Han GIS oppmerksomhet.

At det polemisk spørres etter legen Gilbert hver gang det er en konflikt i verden illustrerer intet annet enn at man har bitt på agnet og falt for den norske journalismens politisk-mytologiske fortellergrep - man tror på sedvanlig norsk naivt vis at Den Norske Journalisten er fri og søker saker etter yrkesfaglig journalistiske kriterier og vurderinger.

Men journalisten er fanget av mer enn tiden: Intet er nemlig som å rapportere fra konflikten mellom "det genuint gode" og "det genuint onde" for en engasjert forteller; sakene inneholder alle elementer som kan fylle de roller og kategoriske bilder en arketypisk helte-. og skurkefortelling bør inneholde. Det er norske journalisters politiske mytologier som gjennom legen Mads Gilberts engasjement her blir levendegjort; altså i konflikten mellom Israel og de militante palestinerne. Mads Gilbert har bare fått tildelt en helterolle i den norske journalismens politisk-mytologiske fortelling.

Fortellerne opprettholder faktisk konfliktforståelsen og forsterker den ytterligere fordi ordene og de utvalgte bildene skaper den virkeligheten de trenger, den virkeligheten som er nyttig. For den politiske journalisten.

Det er på tide at journalistene får komplettert den funksjon de faktisk har; nemlig vår tids mytefortellere. De refererer ikke bare fra de politiske prosessene:

De deltar i dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt