Verdidebatt

Overrasket: Al Jazeera

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I tre dager har jeg nå bodd hos en muslimsk familie utenfor Oslo for å drive feltarbeid. Jeg skal ikke fortelle mye derfra foreløpig, men bare gi et tips om en ting som har vært en stor positiv overraskelse: Den engelske nyhetskanalen Al Jazeera.

Selv er jeg så sær at jeg ikke har TV hjemme. Derfor er det litt fascinerende å kunne synke ned i en sofa og zappe gjennom 100 kanaler... Familien her ser stort sett på amerikanske TV-serier på TV3 og nyheter fra NRK og TV2. (i likhet med norske familier flest, vil jeg tro). Men sent på kvelden, når de andre har gått i seng og jeg har blitt alene igjen i stua, har jeg fastnet ved Al Jazeera English - den engelske søsterkanalen til den mer kjente arabiske kanalen.

Og: Hvilken overraskelse! Jeg ventet meg melodrama, bilder av blodige ofre for israelske og amerikanske bomber, stadige tirader mot sionismen mm. Men: Det jeg hittil har sett er noe av den mest balanserte og opplyste journalistikken jeg har opplevd på lang tid.

Hvis man har blitt vant til CNN eller (Gud forby) Fox News, så er Al Jazeera en svært velkommen avkobling: Intervju-objektene får prate lenge og virkelig utvikle resonnementene sine. Og de kryssklipper intervjuobjekter på en så herlig frekk måte: Representanter for Hamas, representanter for Israel, israelske dissidenter, amerikanske politikere, forskere fra universiteter i den arabiske verden... Alle får slippe til. Alle får prate. Og alle møter kritiske spørsmål.

Men det aller deiligste med sendingene jeg hittil har sett på Al Jazeera er at de ikke utelukkende ser verden fra New York, Paris eller London. Nyheter fra India, Saudi-Arabia eller Brasil blir presentert med samme tyngde som historier fra Vest-Europa. Al Jazeera føles som en GLOBAL kanal på en helt annen måte enn CNN eller BBC World.

Har noen av dere andre fått sett på Al Jazeera? Hva tenker dere isf?

-----

(dette er et redigert innlegg fra bloggen min: http://muslimprosjektet.wordpress.com/2009/12/29/dagens-tips-al-jazeera/ )

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt