Verdidebatt

Reddet flest liv?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingen enkelttiltak i politikken dette 10-året har reddet mer liv og helse enn den utskjelte røykeloven. I rekken av kåringer ved utgangen av dette 10-året, ville kanskje dette være en kåring med mening?

Den nye røykeloven, eller "Lov om vern mot tobakksskader", som gjorde røyking forbundt på barer, kafeer og restauranter, trådte i rakft 1. juni 2004, og var 10-årets mest omdiskuterte og utskjelte lov,- og debattantene gikk så langt at de kalte "lovens far" for "djevel-Dagfinn" (Høybråten). Men hva skjedde?

Forskningsresultatene, evalueringene og rapportene stod i kø for å fortelle at tiltaket som skulle gi de ansatte på omtalte steder bedre arbeidsmiljø, faktisk reddet liv og helse i stort omfang.

SIRUS og STAMI kunne fortelle at ikke bare ble det en dramatisk forbedret luftkvalitet, men den tidligere reduksjonen i lungefunksjonene var snudd, noe som også fortalte at røykerne røykte mindre. - Dette inspirerer resten av Europa, hvor de fleste vil gjøre det samme innen 10 år, sa K. E. Lund i SIRUS.

Mens 7 av 10 var imot loven ved innføringen, snudde dette raskt. 2 år etter var det akkurat motsatt, og tre år etter var 85 prosent for og bare 6 pst uttalt negativ.. Selv Per Fulelli, som skjelte ut Høybråten, beklaget nå det han sa og roste samme mann. Frp`s Ulf Erik Knutsen bøyde hodet og sa at "partiet tok litt feil".

Det ble ikke flere, men færre konkurser i bransjen og næringslivsmedia vinklet sine saker med at "Røykeloven sikrer arbeidsplasser". Forskningsrapportene var entydige: Bedret helse, mindre sykefravær og sparte liv.

I USA ble det foretatt en undersøkelse på tre steder (Aftenposten jan.09), hvor en av disse hadde innført tilsvarende røykelov.  Etter 18 mnd var det 27 pst færre sykehusinnleggelser bare relatert til akutt hjerteinfarkt. Etter ytterligere 18 mnd var det positivet tallet økt til 46 pst - altså en halvering av disse ofte dødlige helseskadene. I de to andre områdene uten røykelov var det ingen endringer i samme periode.

Den som tar forskning og erfaringer på alvor redder liv. En av "storrøykerne" jeg fant i den omfattende nettdebatten, uttrykte seg slik: "Røyk er det eneste lovlige nytelsesmiddel som, brukt på foreskrevet måte, mer eller mindre garanterer deg sykdom og tidlig død."

Saken startet med en som var villig til å ta en kamp mot det daværende flertalls manglende solidaritet med de ansatte i utelivsbransjen. Nå er det trivselsøkning på utestedene, røykevolumet er generelt redusert, det er blitt færre røykere, og omtalen av de som fremdeles røyker som "Harry", taler sitt eget språk. Det er tøfft å slutte, men det er blitt mindre tøfft å starte. Liv og helse - og offentlige (våre felles) budsjettregninger - spares hver eneste dag,- takket være dette 10-årets viktigste politiske vedtak?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt