Verdidebatt

For sannhet og rettferdighet

Hun ble brutalt kjørt over og drept av en militær bulldoser i Gaza i 2003. Tirsdag 28. august faller dom i saken Rachel Corries foreldre har ført mot den israelske stat.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I ni år har Craig og Cindy Corrie kjempet for å få fram sannheten om drapet på deres datter, og at rettferdigheten skal seire. I 2005 besluttet de å gå til sivilt søksmål mot den israelske stat, etter å ha erfart en mangelfull og lite troverdig gransking av omstendighetene omkring Rachels død fra israelske myndigheters side 

Den amerikanske fredsaktivisten Rachel Corrie var bare 23 år da hun regelrett ble kjørt over av en israelsk militær bulldoser av typen Caterpillar D9-R, 16. mars 2003. Det skjedde mens hun ved ikke-voldelig motstand forsøkte å hindre grusing av palestinske hjem i Rafah – helt sør på Gaza-stripen.

- Rettssaken er kun et lite skritt på veien i den kamp vår familie har ført i nærmere ti år for sannhet og rettferdighet, sier Craig Corrie i en pressemelding sendt ut før domsavsigelsen tirsdag. 

Når dommer Oded Gershon leser opp dommen i Haifa District Court, er det ventet at den israelske hæren vil frikjennes for ansvar. Det har ligget i luften hele tiden.

- Det overveldende bevismaterialet som er ført for retten, understreker at man har å gjøre med et system uten ansvarlighet og tillit, tilføyer han. 

I et møte Corrie familien hadde med den amerikanske ambassadøren Dan Shapiro i Tel Aviv for to uker siden, kom det fram at USA ser svært kritisk på granskingsprosessen.

- Men til tross for at den amerikanske regjering har konkludert at den israelske hærens egen gransking verken var grundig, troverdig eller åpen, stiller den seg likevel bak dette systemet, fastslår Craig Corrie.


'Skyt for å drepe'
Vitneavhør som har vært gjennomført under rettsaken, har avslørt alvorlig svikt i kommandolinjene i den israelske hæren – spesielt i forhold knyttet til drap av sivile og ødeleggelse av sivil eiendom.

- Til tider hard et vært tøft å høre på vitnene fra den israelske hæren, innrømmer Craig Corrie. – Mens soldater uttalte at de så på Rachel og hennes venner i International Solidarity Movement som ikke-voldelige demonstranter, hevdet deres overordnede offiserer under ed at det ikke finnes sivile i en krig, og at hæren er i krig med alle i Gaza.

– Den dagen Rachel ble drept, skrev Deputy Battalion Commander i sin log at ordren var å ‘skyte for å drepe’ enhver som befant seg i grenseområdet mellom Gaza og Egypt. Han bekreftet dessuten i retten at dette området ble stadig utvidet - til den neste rekken med palestinske bolighus i Rafah by. Under hele rettssaken ble forøvrig betegnelsen «terrorist» brukt av hærens vitner om enhver palestiner i Rafah, hevder Craig Corrie.


Domsavsigelsen skjer tirsdag 28. August kl 08:00 norsk tid, og blir etterfulgt av en pressekonferanse med Corrie familien og deres advokat Hussein Abu Hussein. For oppdatering, se Rachel Corrie Foundation for Peace and Justice.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt