Verdidebatt

Arktis forteller oss noe

Verden har brukt opp det økologiske budsjettet for 2012 i dag. Resten av året bruker vi mer enn jorda klarer å produsere i.l.a. året*. Samtidig settes det dramatiske rekorder i Arktis.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

*"World overshoot day" 22.8 2012

Klimautslippene som varmer kloden mer enn normalt er farlig avfall, og et resultat av overforbruk. Jordkloden blir varmere av det, og snø og is smelter. I sommer har det vært rekordlite snødekke over land på den nordlige halvkulen, og smeltingen av havis i Arktis ligger an til å bryte alle rekorder.

Utbredelsen av sjøis i Arktis (IUP Ui Bremen)

Det er alarmerende: I klarvær reflekterer havis rundt 60% av sollyset. Snø reflekterer 90%. Hav derimot, absorberer normalt over 90%. Bart land absorberer også. Et voksende område, nesten på størrelse med Europa, har om sommeren og i klarvær blitt oppvarmende i stedet for å reflektere solstråler som før.

Dette kommer vi til å merke. Arktis omtales gjerne som et enormt luftkondisjons-anlegg. Området påvirker både jetstrømmer og havstrømmer som er styrende for klimaet i Europa og Nord-Amerika. Forskerne har fortalt oss at mindre sommeris kan gi tørke og hetebølger, men også kaldere vintre. At vi får mer nedbør og oftere ekstremnedbør er det få som tviler på nå. Forskerne forteller også at den tinende tundraen vi frigjøre mengder av metan, en 20x mer effektiv drivhusgass enn CO2.


FNs klimapanel har advart om at jorda på tross av solsyklus og naturlig kosmisk stråling vil bli varmere som følge av menneskeskapte klimaendringer, og at Polhavet om sommeren kan bli isfritt. I 2007 formidlet klimapanelet at dette sannsynligvis ville skje innen 100 år. Nyere forskning (f.eks. Norsk Polarinstitutt og EASA) bekrefter dette. Det antydes at Polhavet kan være isfritt allerede om 10 år. Geologene forteller at sist vi med sikkerhet kan si at dette hendte, var under en varm periode flere millioner år før det første mennesket, Cro Magnon vandret på jorda. Vi vet ikke hvordan klimaendringene vil påvirke oss i det lange løp.

Vi leker med ilden. Ilden fra forbrenning av olje først og fremst; farlig avfall etter moderne samfunns overforbruk.Jo mer materialistisk og luksuriøst vi lever, og jo lengre vi skjuler vår handlekraft bak begreper som økonomisk utvikling, materielle goder og velferdssamfunn, jo større problemer vil våre barn få. Vi kan fortsette på det samme sporet inntil kloden har blitt for varm, eller til ressursene er borte, eller vi kan legge om kursen. De Grønne vil at folkevalgte etter neste svalg skal bygge samfunn med tanke på livskraft, livsglede og langsiktighet, og vil stille med kandidater som går hardere inn for å skape medmenneskelige samfunn i økologisk balanse. Jeg mener det er på tide å få dem inn på Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt