Verdidebatt

Märthas engler til jul

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Prost Øystein Magelssen i Drammen greide få betydelig medieoppmerksomhet for sin julepreken i går, og det er bra vi har prester i Den norske kirke som tar et oppgjør med nyreligiøse følelser som mange ikke har et bevisst forhold til. Magelssen tar et nødvendig oppgjør med forståelsen prinsesse Märtha Louise har av engler. Dette ble første gang publisert i Dagbladet i går:

Selvfølgelig er det ikke noe galt i at prinsesse Märtha Louise har sin Astarte Education skole, men det er også viktig å påpeke at dette ikke har noe med kristen tro å gjøre- Dette er en filosofi som bygger på den gamle semittiske fruktbarhetsgudinnen Astarte.

Derfor er det veldig bra at prost Øystein Magelssen i Drammen tar et oppgjør med dette i sin julepreken. I en tid hvor flere søker selvrealisering gjennom nyreligiøsitet, er det viktig at Den norske kirke bruker muligheten godt når tusener av mennesker i dag kommer til kirkene. Jeg vil oppfordre alle landets prester om å være frimodige i dag i sine juleprekner. Det betyr at de bør stå frimodig på kirkens bekjennelsesskrifter. Her står det blant annet at frelsen kun kommer via en korsfestet og gjenoppstanden Jesus.

For mange vil denne ordbruken oppleves fremmed, men selv om vi har en folkekirke, er det viktig at medlemmene har et bevisst forhold til hva Den norske kirke (Dnk) tror på. Det at vi har en folkekirke betyr altså ikke at folk flest som kanskje ikke har en bevisst tro skal bestemme det teologiske innholdet, men kirken må være relevant for folk flest. Det gjør den best med å frimodig bekjenne at Jesus er relevant for mennesker i dag.

Nå tror jeg ikke Toril Stendahl, som er prest i Klæbu sør for Trondheim, leste min oppfordring i Dagbladet på julaften rett før hun skulle ha tre julegudstjenester, men jeg vil benytte muligheten til å gi henne offentlig ros for talene hun hadde i går og i dag. Jeg synes hun kommuniserte godt om det sentrale i julen til de kirkefremmede, og i dag hadde hun en tale til refleksjon og ettertanke basert på Johannesprologen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt